"המשפחה העשירה הענייה ביותר בעולם" מאמצת את טרנד ה-NFT
"המשפחה העשירה הענייה ביותר בעולם" מאמצת את טרנד ה-NFT
משפחת לובקוביץ' מצ'כיה מקווה לשקם את הארמון שלה בפראג ואת אוסף האמנות שבבעלותה - באמצעות מכירת קבצי NFT
משפחת אצולה מצ'כיה מאמצת את טרנד ה-NFT, בתקווה שמכירת תעודות שיקום של יצירות אומנות שבבעלותה שיועברו לקובץ דיגיטלי, תסייע לה לממן את שיקום היצירות ואת שיפוץ הארמון העתיק שבבעלותה בפראג, שהוא חלק מהטירה בעיר.
משפחת לובקוביץ' (Lobkowicz), שבעבר הרחוק מימנה את פעילותו של המלחין בטהובן, איבדה את כל רכושה למשטר הנאצי ובהמשך לשלטון הקומוניסטי. לאחר נפילת הקומוניזם ב-1990 קיבלה מחדש את הארמון שלה, עם היצירות שבו.
המשפחה תוציא למכירה פומבית כקובצי NFT זכות שיפוץ על יצירות שבבעלותה – ותארח בחודש הבא כנס מיוחד בפראג להשקת המכירה. בכנס שיתנהל במשך יום אחד בלבד, ישתתפו מוזמנים שישלמו 400 יורו לכרטיס – התשלום יחויב להיות במטבע קריפטו. במהלך הכנס יערכו מושבים שונים על NFT – אחד מהם למשל תחת השם “NFTs: Nothing F**king There?”.
המשתתפים יוכלו לרכוש הוכחה בקובץ NFT על תרומתם לשיפוץ יצירה שיבחרו. בכנס ישתתפו גם שורה של אומנים שימכרו יצירות שלהם בקובץ NFT – מחצית מההכנסות ממכירת היצירות של האמנים האלה תועבר לטובת שיקום יצירות באוסף של המשפחה.
"אנחנו לא מקבלים שום מימון ציבורי", אמר הנסיך וויליאם רודולף לובקווויץ', שנולד בבוסטון אך גדל בצ'כיה. "אבי אומר לפעמים שאנחנו המשפחה העשירה הענייה ביותר בעולם. אנו מתכוונים להציג כמה יצירות שחייבות שיקום".
בארמון שהושב למשפחה בשנות התשעים של המאה הקודמת יש אוסף של 200 יצירות אומנות, ובכלל זה ציורים של האמן הספרדי ולסקז, וכן כתבי יד של מוצרט ובטהובן. מכיוון שהיצירות החשובות נחשבות לאוצר תרבותי לאומי בצ'כיה, לא ניתן למכור אותן ללא הסכמת הממשלה.
המשמעות בפועל היא שעל המשפחה המחזיקה בבעלות על היצירות מוטלת החובה לשמור עליהן ולשמר אותן, וכן להציג אותן לציבור המבקרים והתיירים. בכל שנה כ-100 אלף איש מבקרים בארמון, בחלק שבו מוצגות חלק מהיצירות.
במהלך הקורונה הוקפאה הפעילות והמיצגים עברו לדיגיטל בשנה האחרונה "ביקרו" בתערוכה המיוחדת באמצעות הדיגיטל כ-130 אלף איש. במקביל יזמה המשפחה שיעורי יוגה וירטואליים בחלקים שונים של הארמון.
NFT, ראשי תיבות של Non-fungible token, או אסימון חסר-תחליף, הוא שיטה להעניק בעלות על יצירת דיגיטליות. הוא מבוסס על טכנולוגיית בלוקצ'יין, בדומה למטבעות קריפטו דוגמת ביטקוין, אך שונה מהם בכך שכל NFT הוא ייחודי.
שוק ה-NFT עלה השנה לכותרות, בעקבות כמה עסקאות בתחום; כך למשל ציור דיגיטלי של האמן ביפל נמכר במכירה פומבית שארגן בית המכירות כריסטי'ס עבור 69.3 מיליון דולר. באותו חודש נמכר הציוץ הראשון שמנכ"ל טוויטר ג'ק דורסי פרסם ברשת החברתית, בפורמט NFT, ב-2.9 מיליון דולר.