מבחן הגז של אירופה: האם ציפוף השורות יחמם את היבשת?
מבחן הגז של אירופה: האם ציפוף השורות יחמם את היבשת?
גל החורף המשמעותי שפוקד בימים אלה את אירופה מעמיד במבחן ראשון את מדיניות נטישת הגז הרוסי בעקבות הפלישה לאוקראינה. לאחר נובמבר חם במיוחד מסתמן כעת גל קור ממושך, שצפוי להאיץ את הביקוש לאנרגיה. אספקת הגז הרוסי צפויה לצנוח מ־40% בחורף שעבר ל־12% בלבד. בריטניה וצרפת הזהירו מפני הפסקות חשמל בשיא הקור
שלג, שיטפונות, רוחות עזות ונפגעים: מערכת החורף המשמעותית שפוקדת בימים אלה את אירופה מעמידה במבחן ראשון את מדיניות נטישת הגז הרוסי על רקע הפלישה לאוקראינה. לאחר נובמבר חם במיוחד אירופה שוקעת כעת לגל קור ממושך, שצפוי לגלוש לשבוע הבא ולהאיץ את הביקוש לאנרגיה ביבשת שמנסה להתנתק מהתלות בגז הרוסי.
שלג כבד ירד בתחילת השבוע באנגליה, בסקוטלנד נמדדו מינוס 15 מעלות במהלך אחד הלילות, ובלונדון בוטלו ונדחו טיסות רבות בשל השלג הרב שנערם על מסלולי הטיסה. עם חדירת מזג האוויר הארקטי לאירופה הטמפרטורות בסקנדינביה צפויות לצנוח למינוס 23 מעלות, בברלין למינוס 7, ובאוסלו למינוס 13 ביום שישי הקרוב. יום שני היה הקר ביותר בבריטניה מאז דצמבר 2010, וגם הנזקים לא מבוששים לפקוד את היבשת: בפולין סופות שלגים גרמו להפרעות תנועה נרחבות ולאזהרת מפולות. באזור הפולני של קופה קונדראקה חולצו שלושה בני אדם שנקברו במפולת שלגים, ובליסבון מצאה את מותה אישה בשיטפונות. כמו כן בימים הקרובים אזורים נרחבים במערב ובמרכז אירופה יסבלו מטמפרטורה הנמוכה בחמש מעלות מהערכים האופייניים לתקופה הזו של השנה.
לפי פרופ' קולין פרייס, ראש מיזם האקלים באוניברסיטת תל אביב, לא מדובר לעת עתה בתופעה חריגה לעונה: "אנחנו רואים סופת חורף. גלים בזרם הסילון מובילים אוויר חם צפונה וגורמים לטמפרטורות גבוהות באיסלנד ובגרינלנד, ולטמפרטורות נמוכות יותר באירופה כעת. צורת הגלים הזו מושפעת מההתחממות הגלובלית ומהמסת הקרחונים, אבל זה לא אומר שזה קשור למה שאנחנו רואים השבוע באירופה. באנגליה קצת קר מהרגיל לדצמבר, אבל בסך הכל השנה תשבור שם שיא של טמפרטורות גבוהות, למרות השלג. גם אם אי אפשר לומר שהאירוע הבודד הזה קשור להתחממות כדור הארץ, מה שכן קורה זאת הקצנה של מזג האוויר בכל העולם".
הסתיו החולף ביבשת היה חם מהרגיל. ספטמבר ואוקטובר היו חמים מהממוצע, והחודש שעבר הסתכם כנובמבר החמישי החם ביותר מאז החלו המדידות, כך לפי מרכז החיזוי האירופי, ואיפשר ליבשת ליהנות מביקוש מתון מהצפי לחימום וחשמל ולנצל את הזמן כדי למלא את מאגרי הגז לקראת הבאות. כעת דצמבר קר וחורפי מזניק את הביקוש.
הביקוש לגז באירופה, לרבות בריטניה, עלה השבוע ב־44%, בהשוואה לאמצע החודש שעבר. בבריטניה, כך לפי הצפי, יעלה הביקוש ב־65% בהשוואה לחודש נובמבר. עד החורף הנוכחי רוסיה סיפקה כ־40% מהביקוש לגז ביבשת. אך החורף, לאחר היערכות משק האנרגיה ביבשת לחורף הנוכחי, צפויה רוסיה לספק כ־12% בלבד, כך לפי נתוני Independent Commodity Intelligence Services, לאחר שמדינות אירופה הגדילו אספקה של גז מונזל מארצות הברית וממקורות נוספים, ונקטו צעדים משמעותיים של התייעלות אנרגטית בעקבות מחירי הגז הגואים.
בחודשים האחרונים עמלו ממשלות באירופה על מילוי מתקני האחסון ביבשת בגז, כדי להבטיח אספקה רציפה של אנרגיה למשק במהלך החורף, ולאפשר לתושבים לחמם את ביתם. מנתוני Gas Infrastructure Europe עולה כי מאגרי האיחוד האירופי מלאים בכ־91%, לאחר הסנקציות שהוטלו על רוסיה.
לפי CNBC, בעוד המאגרים האירופיים יציבים יחסית, דרום גרמני עשויה להיות פגיעה במיוחד לטמפרטורות הנמוכות, ואף אנגליה עלולה להיתקל בקשיים בתחילת השנה, אם יצוא האנרגיה מהאיחוד האירופי יפחת. צרפת עדיין נאבקת על תיקון כמה מכוריה הגרעיניים, שנפגעו עקב בעיות תחזוקה. ממשלות אנגליה וצרפת הזהירו בשבוע שעבר מפני הפסקות חשמל בימי חורף קרים במיוחד בינואר ובפברואר, אם יבוא הגז יצטמצם.
האיחוד האירופי קבע ביולי יעד של צמצום השימוש הכולל בגז ב־15%. הביקוש לגז תעשייתי באירופה ירד בכ־25% ברבעון השלישי, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, על פי סוכנות האנרגיה הבינלאומית.
גם מחירי הגז הגואים, כשחברות האנרגיה גוזרות רווחי שיא, מותרים את היבשת בדילמה גדולה. מדינות האיחוד דנות בהצעה שנויה במחלוקת להגביל את מחירי הגז. גרמניה, דנמרק והולנד מהססות, ואילו בלגיה, איטליה, יוון ופולין דוחפות למדיניות של בלימת מחירים.
בניגוד לאירופה השוקעת בשלג, ישראל חווה דצמבר אביבי במיוחד, עם טמפרטורות גבוהות יחסית לעונה. בשבוע הבא תעלה הטמפרטורה במהלך היום גם עד 25 מעלות, וגשמים משמעותיים אינם נראים באופק הקרוב. בארבע השנים החולפות דווקא פקדו מערכות חורפיות את ישראל בחודש דצמבר, אך בשנים עברו, כמו 2017, נרשמו בישראל גם חודשי דצמבר יבשים וחמים, ושנים שבהן אירועי גשם משמעותיים החלו רק בשלהי ינואר.
"דצמבר צפוי להסתיים כחודש חם ויבש מהרגיל", אומר ניר סתיו, מנהל השירות המטאורולוגי. "גירעון משמעותי בחודש זה יקשה מאוד להגיע לכמות הגשמים השנתית בעונה. הטמפרטורות הגבוהות בדצמבר מתכתבות כמובן עם המהלך ארוך הטווח של ההתחממות הגלובלית, וככל הנראה נראה טמפרטורות גבוהות שכאלו בשכיחות הולכת וגדלה בעשורים הקרובים.
"מגמות שינוי האקלים אצלנו מצביעות גם על הפחתה במספר ימי הגשם, ובכך דצמבר הנוכחי יתרום את חלקו להמשך קו המגמה. הפוגה ממושכת בגשמים היא כמובן בעייתית מאוד לחקלאות, אבל גם למילוי החוזר של מקורות המים שלנו. כאשר פני הקרקע מתייבשים, נפגע חלחול המים באירוע הגשם שיגיע לאחר הבצורת. לפיכך, רשות המים מדווחת כי מגמת הקטנת ימי הגשם פגעה בעשורים האחרונים בצורה משמעותית במילוי החוזר ועל פי התחזיות האקלימיות, כנראה מגמה זו תמשיך ואולי אף תחריף בעשורים הקרובים".