סגור
financial times
אזור העסקים המרכזי של בייג'ינג
אזור העסקים המרכזי של בייג'ינג, השבוע. "קפיצה ולא התפוצצות" בפעילות (צילום: EPA/MARK R. CRISTINO)

FT
מאסתי לאודר ועד קוואלקום: חברות מנמיכות ציפיות בסין

ההסרה הפתאומית של סגרי הקורונה עוררה תקווה להתאוששות מהירה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם. אחרי שהנתונים אכזבו, חברות מעדכנות את התחזיות. יוצאות הדופן האופטימיות: ענקית היוקרה לואי ויטון וחברת המשקאות באדווייזר

חברות בארה"ב ובאירופה מצאו את מי להאשים בהכנסות הרבעוניות המאכזבות שלהן: ההתאוששות האיטית של כלכלת סין לאחר ההסרה הפתאומית של מגבלות הקורונה שהובילה לפרסום תחזיות אופטימיות מדי.
ענקית הקוסמטיקה אסתי לאודר הייתה הדוגמה הבולטת ביותר לתופעה בשבוע החולף. החברה רשמה את הירידה היומית החדה בתולדותיה במחיר המניה (19.5%), זאת בעקבות הורדת תחזית המכירות לנוכח התאוששות "הרבה פחות יציבה והרבה יותר הדרגתית" באסיה מכפי שהעריכו.
בכך הצטרפה אסתי לאודר לרשימה גדלה והולכת של חברות, החל מרשתות קמעונאות כמו סטארבקס ועד לענקיות טכנולוגיה וחברות לוגיסטיקה, שהנמיכו ציפיות בשבועות האחרונים. "הציפייה הכללית בעקבות הפתיחה מחדש הייתה שהשוק הסיני יתאושש מיד", אמר מנכ"ל קוואלקום כריסטיאנו רנו אמון בשיחה עם אנליסטים בשבוע שעבר. "אך עוד לא ראינו את הסימנים לכך". NXP סמיקונדקטורז, מתחרתה של קוואלקום ובעבר יעד לרכישה מצידה, יצאה באזהרה דומה יום קודם לכן וציינה כי "עוד מוקדם" לדבר על התאוששות סינית. "אנחנו רואים שיפור קל והדרגתי יחסית אחרי התחלה איטית מאוד", אמר המנכ"ל קורט סיוורס.

כמה חברות ממגזר הצריכה פרסמו גם הן אזהרות לגבי קצב ההתאוששות. מדובר בעיקר בחברות שבדומה לאסתי לאודר תלויות בהוצאות התיירים. כך, למשל, מנכ"ל רשת מלונות הילטון כריסטופר נאסטה אמר: "התרומה של סין השנה לתוצאות שלנו לא תהיה כפי שקיוויתי". בחברת התעופה פינאייר ציינו גם כן שההתאוששות "החלה בצורה איטית מכפי שרבים העריכו", בעוד בקולגייט־פלמוליב הודו: "לא ראינו התאוששות עדיין בהוצאות הקמעונאיות של הנוסעים".
לעומת זאת, חלק מהחברות היו אופטימיות יותר. אצל ענקית היוקרה לואי ויטון מואה הנסי (LVMH) המכירות באסיה עלו משמעותית ברבעון הראשון, והמנכ"ל ז'אן־ז'אק גאיוני ציין שהוא "מאוד אופטימי לגבי הנרמול של השוק הסיני". באדווייזר אפאק, חטיבת יצרנית הבירה אנהאוזר בוש באסיה והפסיפיק, פתחה את שיחת המשקיעים בשבוע שעבר בהכרזה "סין חזרה".
במקביל, חלק מהחברות שהציבו רף ציפיות גבוה מדי הצליחו עדיין להרוויח מכך. אדידס היא דוגמה טובה. יצרנית ציוד וביגוד הספורט הגרמנית דיווחה אמנם על ירידה בהכנסות והמשך "אי־ודאות" בסין, אך מנייתה זינקה בכל זאת ב־8% ביום שישי האחרון במקביל לדיווחיה על "מגמה חיובית" אחרי כמה שנים מאתגרות. בסטארבקס דיווחו על "התאוששות יציבה" בשלושת החודשים הראשונים של השנה, אך הוסיפו כי הצמיחה כבר החלה להאט והדגישו את קיומו של "חוסר ודאות כללי", במיוחד בתחומים כמו טיסות בינלאומיות.


על אף התגובות של החברות, הנתונים הרשמיים בסין מצביעים על כך שהכלכלה הסינית חווה התחלה יציבה לשנה וכי התמ"ג צפוי להגיע ליעד הצמיחה השנתי של 5% שהציבה הממשלה, ואולי אף לעקוף אותו. דיוויד דונבדיאן, סמנכ"ל ההשקעות הראשי ב־CIBC Private Wealth, טען שהפער בין החברות נובע מאופטימיות היתר של חלקן שציפו ל"התפוצצות" בפעילות, בעוד אחרות קיוו כי מדיניות מוניטרית מקלה יותר תמנף את הצמיחה. "הציפייה הייתה לתגובת קפיץ מלופף. הייתה אמנם קפיצה, אבל לא התפוצצות".
השינויים בציפיות מגיעים ברקע התגברות החששות בקרב מנהלי החברות סביב הביקורת המוגברת של הממשלה בסין נגד החברות האמריקאיות הפועלות במדינה. לאחר פשיטה של הרשויות על המשרדים הסיניים של ביין ופירמות ייעוץ נוספות, לשכת המסחר של ארה"ב הודיעה כי החוק הסיני החדש נגד ריגול "מגביר משמעותית את חוסר הוודאות ואת הסיכונים שבפעילות עסקית בסין".
טים ריאן, היו"ר האמריקאי של פירמת הייעוץ וראיית החשבון פרייס ווטרהאוס קופר (PwC), אמר בריאיון כי המודעות של חברות אמריקאיות ל"סיכונים המרוכזים" בסין עלתה מאז מלחמות המכסים בתחילת כהונתו של הנשיא דונלד טראמפ והשיבושים בשרשראות האספקה בעקבות המגפה. "אני לא רואה פירוד של ארה"ב וסין", הבהיר. "מה שאני כן רואה זה תשומת לב רבה יותר לאופן שבו מנהלים את הסיכונים. אירועי השבועות האחרונים הם הוכחה נוספת לצורך להמשיך ולנהל סיכונים".