סגור
מלאניה ו דונלד טראמפ בחירות בארה"ב אוקטובר 2024
מלאניה ודונלד טראמפ, שלשום. "האריס לא אוהבת יהודים" (צילום: AP/ Evan Vucci)

למי ילך הקול היהודי? הזינוק באנטישמיות עשוי להבריח אותו לטראמפ

היהודים מייצגים רק 2.4% מהבוחרים בארה"ב אבל בקמפיין 2024 הם מחוזרים על ידי שני המועמדים. הסיבה: אף שמסורתית הקהילה תמכה בדמוקרטים, הביטחון בהם התערער מאז טבח 7 באוקטובר והתעצמות השיח האנטישמי והאנטי־ישראלי בציבור ובתוך המפלגה 

בבחירות בארצות הברית משתתפות כמה וכמה קבוצות מיעוטים, כאשר כל אחת מהמפלגות הגדולות — הרפובליקנית והדמוקרטית — רואה את עצמה זכאית לקולות חבריהן. נראה כי לא כזה הוא קולה של הקהילה היהודית. קטנה ככל שתהיה, מדובר בקהילה חשובה, ואחריה המועמדים מחזרים, גם אם בגישות שונות לחלוטין.
"אם אני לא אנצח בבחירות האלה, לעם היהודי באמת תהיה הרבה מהאחריות לכך", אמר בספטמבר דונלד טראמפ, שמנסה בחודשים האחרונים להציג את עצמו כמושיע של מדינת ישראל. "אם זה יקרה, זה משום ש־40%, כלומר 60% מהעם, הצביעו לאויב. ישראל, לדעתי, תפסיק להתקיים בתוך שנתיים".
המילים הקשות של טראמפ שהביאו עליו גינויים מצד הקהילה היהודית לא פסקו. מאוחר יותר הוא טען כי יריבתו קמלה האריס (שנשואה ליהודי) "לא אוהבת" יהודים, שיהודים שלא מצביעים עבורו "צריכים לבדוק להם את הראש" ושהוא "החבר הכי טוב שהיה אי פעם לאמריקאים יהודים בבית הלבן".
האריס כמובן לא נותרה חייבת. לאורך הקמפיין שלה, היא וראשי המפלגה הדמוקרטית הביעו תמיכה מתמשכת בקהילה היהודית האמריקאית ובישראל וגם העדיפו לחזור ולהדגיש תמיכה זאת על חשבון קולות של הקהילה הערבית הגדולה שלוחצת לחתוך תמיכה וקשרים עם ישראל.
2 צפייה בגלריה
קמלה האריס ובעלה דאג אמהוף נוטעים עץ רימון בביתם לציון טבח ה 7נ באוקטובר
קמלה האריס ובעלה דאג אמהוף נוטעים עץ רימון בביתם לציון טבח ה 7נ באוקטובר
קמלה האריס ובעלה דאג אמהוף נוטעים עץ רימון בביתם לציון טבח 7 באוקטובר
(צילום: AFP)
טראמפ מנסה בכל כוחו למשוך אליו מצביעים יהודים מתוך קהילה שהיסטורית רואה את עצמה חלק אינטגרלי מהמפלגה הדמוקרטית. כך, סקר של מכון Pew שפורסם בספטמבר, מצא כי 65% מהמצביעים היהודים תומכים בהאריס. מדובר בירידה קלה לעומת 2020, אז כ־70% מהמצביעים היהודים תמכו בג'ו ביידן. אלו נתונים מכריעים, במיוחד כשלוקחים בחשבון שמדובר בקהילה זעירה שגודלה הוא 2.4% מכלל הבוחרים ומרביתם חיים במדינות שאינן תחרותיות — ניו יורק, ניו ג'רזי וקליפורניה.
מדוע בכל זאת המועמדים נלחמים על הקול היהודי? יש לכך סיבות מגוונות והיסטוריות. הקהילה היהודית היא תומכת ותיקה ומחויבת של המפלגה הדמוקרטית, ונציגים רבים ממנה לוקחים בה חלק פעיל, אם זה מנהיג הרוב בסנאט צ'אק שומר ואם זה בן זוגה של האריס "האדון השני של ארצות הברית", דאג אמהוף. לא רק זאת, אלא שבשתי מדינות מתנדנדות, הקהילה היהודית הקטנה יכולה להטות את הכף: פנסילבניה ואריזונה.
האוכלוסייה היהודית של פנסילבניה מונה כ־300 אלף מצביעים שהם כ־3% מבעלי זכות הבחירה במדינה. ב־2016 זכה טראמפ בפנסילבניה בהפרש של פחות מ־7%, בעוד ב־2020 ביידן ניצח את המדינה בהפרש זעום של 1.2%. אף שיותר משני שלישים מהיהודים בעלי זכות ההצבעה בפנסילבניה מזדהים כדמוקרטים, לפי מחקר של אוניברסיטת ברנדייס, מספיק ש־80% מהיהודים בעלי זכות ההצבעה ישתתפו ורק 5% מהם ישנו את הצבעתם, ותוצאות הבחירות במדינה התחרותית עשויות להשתנות.
לפי ברנדייס, באריזונה המצב דומה. אף שהקהילה היהודית קטנה יותר ומונה רק כ־125 אלף בעלי זכות הצבעה שמהווים כ־2% מהבוחרים במדינה, שולי הניצחון באריזונה צרים עוד יותר. ב־2016 סחף טראמפ את המדינה עם יתרון של כ־90 אלף קולות, בעוד ביידן עשה זאת ב־2020 עם יתרון זעום של 10,000 קולות. גם כאן, שינוי קל בדפוסי ההצבעה של הקהילה היהודית יכול להטות את התוצאות במדינה.
בכל סבב בחירות אחר היה אפשר להניח בקלות כי לא צפויים שינויים בדפוסי ההצבעה של הקהילה היהודית, אפילו לא קלים. נאמנות הקהילה למפלגה הדמוקרטית היא היסטורית גבוהה ועקבית. עם זאת, מאז מתקפת 7 באוקטובר, מלחמת ישראל־חמאס והזינוק באנטישמיות הגלויה בארצות הברית, הפך היתרון הברור לשאלה פתוחה עבור אחדים, שתוהים כעת איזה מועמד ישרת טוב יותר את הקהילה היהודית, לא רק את ארצות הברית ככלל, ויגן עליה מפני סכנות מבפנים ומבחוץ.
בשנה החולפת ובעקבות עלייה חדה של כ־1,000% באירועי האנטישמיות המתועדים בארצות הברית, מוסדות יהודיים הגבירו משמעותית את האבטחה. במדינה תחרותית כמו פנסילבניה, שבה אירע ב־2018 פיגוע הירי בבית הכנסת "עץ חיים" ובו נרצחו 11 מתפללים, המתיחות גבוהה במיוחד.
ברקע, חברי הקהילה היהודית רואים פלג בתוך המפלגה הדמוקרטית מחריף את הטון נגד ישראל. פלג זה מאשים את ישראל בביצוע רצח עם, דורש אמברגו נשק עליה, וחלקים ממנו נגועים באנטישמיות גלויה. חששות שאותם מנצל טראמפ, כאמור, כדי לנסות ולמשוך אליו מצביעים. מנגד, הקהילה גם רואה את האריס והמפלגה הדמוקרטית מסרבים לתמוך באמברגו נשק או בכל קריאה לבחינת הסיוע הצבאי לישראל, גם אם המשמעות היא התמודדות עם תנועת "לא מחויבים" ערבית גדולה במדינת הקרב מישיגן.
השאלה כעת היא האם ישראל תהיה נושא מכריע עבור הקהילה היהודית בהגיעה לקלפיות. גם זה לא בטוח. אף שאין בנמצא נתונים רבים בנושא, מחקרים שנערכו במדינות מתנדנדות מציינים כי האריס ממשיכה להוביל על טראמפ בקרב הקהילה היהודית, זאת משום שרוב חבריה ממשיכים להתמקד בנושאים שמעניינים את הציבור הכללי — הכלכלה, הפלות ועתיד הדמוקרטיה האמריקאית.