סגור

לרוסיה יש זהב ב-140 מיליארד דולר. איך תוכל לעקוף את הסנקציות עליו?

במסגרת הצעדים נגד רוסיה עקב הפלישה לאוקראינה הוטלו סנקציות על עתודות הזהב העצומות שלה - החמישיות בגודלן בעולם; אף שיהיה לה קשה למכור זהב, יש פרצות שהיא יכולה לנצל, למשל באמצעות מכירה לסין, הודו או קזחסטן, או שימוש בזהב שאינו נמצא במלאים באופן רשמי

ארצות הברית פועלת נגד יכולתה של רוסיה למכור את עתודות הזהב שלה ולגייס כך כסף, זאת כחלק מהסנקציות המוטלות עליה, ובמאמץ נוסף לפגוע ביכולותיה להמשיך את המלחמה באוקראינה.


משרד האוצר האמריקאי מסר שלשום (ה') שכל עסקה בה מעורב זהב שקשור לבנק המרכזי הרוסי תיכלל בסנקציות הקיימות. אף שיהיה לרוסיה קשה למכור את עתודות הזהב שלה, אנליסטים אומרים שהקושי לעקוב אחר הזהב ברחבי השוק המסורתי מאפשר פרצות שמוסקבה יכולה לנצל.


3 צפייה בגלריה
זהב השקעה כספת
זהב השקעה כספת
(צילום: בלומברג)

כתבה ב"וול סטריט ג'ורנל" מסבירה את האופן בו הסנקציות עשויות להשפיע על מצבור הזהב הרוסי.
הבנק המרכזי של רוסיה מחזיק ביותר מ-2,000 טונה של זהב, כמות ששווייה כ-140 מיליארד דולר. זהו מצבור הזהב החמישי בגודלו בעולם, אשר נצבר בשנים האחרונות, כולל רכישות מיצרנים מקומיים. הזהב מאוחסן בכספות במוסקבה וברחבי המדינה. הוא מהווה כחמישית מעתודות המט"ח של רוסיה, שכוללות גם שילוב של יורו, דולרים ויואן סיני, על פי מידע שפרסם הבנק.
האם רוסיה יכולה למכור זהב כדי לגייס כסף?
רוסיה נקטה מספר צעדים כדי לייצב את הרובל בעקבות הסנקציות המערביות, בניסיון לשמור על ערכו. המטבע החל להתייצב בימים האחרונים, והדבר העלה חששות שרוסיה הצליחה לשמור על ערכו באמצעות השגת מט"ח ומכירתו.

3 צפייה בגלריה
מטבע רוסי רובל כסף רוסיה
מטבע רוסי רובל כסף רוסיה
הרובל
(צילום: AFP)

אנליסטים תוהים אם הכסף הזה מגיע ממכירות זהב. זהו אמנם תהליך מסובך, אך לא בלתי אפשרי.
הסנקציות המקוריות שאסרו על גופים אמריקאיים לבצע עסקאות עם הבנק המרכזי הרוסי מכסות גם מכירת זהב, אך אפשרי גם שרוסיה תמצא דרך אחרת למכור את הזהב שלה, כמו ונצואלה, שמכרה חלק מהזהב שלה דרך מדינות כמו טורקיה ואוגנדה, כדי להימנע מהסנקציות שהוטלו עליה בעבר.
אנליסטים אומרים שרוסיה עשויה לנסות שיטה דומה ולמכור את הזהב שלה דרך מדינות כמו סין, הודו או קזחסטן. המדינה עדיין עשויה להחזיק בזהב ישן, או כזה שאינו חלק מהעתודות הרשמיות שלה, ולהוציא אותו מהמדינה, לדבריהם. רוסיה עשויה גם לנסות להשתמש בו כערובה ללקיחת הלוואות. "הם בהחלט יכולים למצוא דרכים למכור את הזהב שלהם", אמר ג'פרי כריסטיאן, שותף מנהל בחברת המחקר והייעוץ למתכות יקרות CPM. "זהב הוא חומר נחשק כבר אלפי שנים, בין היתר בזכות הסודיות שאופפת אותו".
חלק גדול מהזהב בעולם מבוקר על ידי מרכזי מסחר בלונדון וניו יורק, המפוקחים בתורם על ידי אגודת שוק הזהב הלונדונית (LBMA) וקבוצת CME, בהתאמה. שני הגופים השעו לאחרונה שש מלטשות רוסיות העוסקות במתכות יקרות מרשימת החברות המפוקחות על ידן, מה שמונע בעיקרון מזהב רוסי חדש להיכנס לשווקים. רק מטילי זהב סטנדרטיים מחברות מאושרות יכולים להישמר בכספות של LBMA ו-CME, שכל אחת מהן מפוקחת ומתועדת בקפדנות.
אולם מספר אנליסטים אומרים שזהב שנמצא מחוץ לערוצים המוסדיים הרשמיים האלה אינו מגיע עם הרבה מידע, מלבד תעודה או חותמת שמראות היכן לוטש במקור, כלומר עדיין יש דרכים שרוסיה יכולה למכור זהב.
האם חסימת מכירות הזהב תוכל לפגוע בגישתה של רוסיה למט"ח?
בשעה שהזהב יכול להיות מקור חשוב למט"ח, הסנקציות נגד רוסיה אינן כוללות בינתיים מוצרי אנרגיה, המהווים מקור חשוב לדולרים ויורו. אירופה עדיין נסמכת מאוד על אנרגיה רוסית, וחצי מהנפט הגולמי שרוסיה מייצאת מיועד לאירופה.

3 צפייה בגלריה
גז טבעי נוזלי רוסיה LNG
גז טבעי נוזלי רוסיה LNG
מתקן גז טבעי ברוסיה
(צילום: בלומברג)

רוסיה מייצאת יותר משהיא מייבאת – והפער רק גדל לאחר שחברות מערביות רבות הפסיקו לעשות עסקים במדינה. בעקבות הטלת הסנקציות רוסיה הורתה ליצואנים שלה למכור 80% מסחורתם ברובל, בניסיון להגדיל את הביקוש למטבע. "הדבר החשוב ביותר הוא שהם לא כללו עסקאות אנרגיה", אמר ג'וזף גאניון, שותף בכיר במכון פטרסון לכלכלה בינלאומית. "זה הולך להיות אפילו יותר חשוב למט"ח מכל פרצה בסנקציות".
איך הסנקציות עשויות להשפיע על מחירי הזהב?
מחירי הזהב עלו לאחרונה, והתקרבו לשיאים שרשמו בקיץ 2020. הפלישה לאוקראינה הניעה את הביקוש למתכת ותדלקה חששות מעליית האינפלציה. מספר משקיעים פנו לזהב כדי לשמר את ערך השקעותיהם בתקופה של מתחים גאופוליטיים, ועל רקע נסיקת המחירים לצרכן. החוזים העתידיים על המתכת עומדים עתה על 1,958 דולר לאונקיה, ועד כה השנה רשמו עלייה של יותר מ-7%.
ועדיין, אנליסטים רבים מצפים שהמחירים ימשיכו להיות תנודתיים. אולם בשונה מסחורות תעשייתיות כמו נפט ונחושת, הזהב אינו מושפע מביקוש והיצע בטווח הקצר, ובדרך כלל נסחר על בסיס התחזיות הכלכליות. כלומר אפילו אם הזהב הרוסי ייחתך מהשוק הבינלאומי, לא בטוח שההפרעות יניעו את מחירי החוזים למעלה באופן קיצוני, לדברי אנליסטים.