״חקיקה שנועדה להגן על רה״מ מפני המשפט שלו״: כך מסקרים את ישראל בעולם
״חקיקה שנועדה להגן על רה״מ מפני המשפט שלו״: כך מסקרים את ישראל בעולם
אישור החוק לביטול עילת הסבירות והמחאות הנרחבות והעיקשות נגד מהלכי הממשלה תפסו את כותרות הראשיות של האתרים הגדולים בעולם. האקונומיסט: ״ישראל בכאוס חוקתי"; וושינגטון פוסט: ״ניצחון הימין הקיצוני"
אישור החוק לביטול עילת הסבירות והמחאות הנרחבות והעיקשות נגד מהלכי הממשלה תפסו את כותרות הראשיות של האתרים הגדולים בעולם. זה לא מחמיא. בניו יורק טיימס מדגישים את עומק חוסר ההסכמה בין הצדדים לגבי מהלכי החקיקה שהוביל רה"מ נתניהו וכי שר המשפטים לוין הדגיש כי מדובר רק "בצעד הראשון". במקביל מדווחים כי מהלכי נתניהו אף מייצרים קרע עמוק ביחסי ישראל ארצות הברית.
במגזין הכלכלי המוביל ה"אקונימיסט" מכנים את המצב "כאוס חוקתי" והסבירו כי החקיקה האחרונה תעניק לממשלה "חסינות" מפני ביקורת שיפוטית. ב"פייננשל טיימס" מציינים את הנפילות העמוקות בבורסת תל אביב לאחר העברת "החקיקה מעוררת המחלוקת", כך גם בסוכנות הידיעות. בוול סטריט ג'ורנל השמרני ציינו כי החקיקה חשפה "שסעים על זהות המדינה". בעוד שב"גרדיאן" ציינו כי ממשלתו של נתניהו ה"ימנית-קיצונית, חרדית-דתית" היתה במצב רוח צוהל עם העברת החקיקה, והסבירו כי בישראל כעת "משבר חוקתי מלא". באתר מצטטים סקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה לפיו אחד מכל ארבעה ישראלים משתתף בהפגנות, והעריכו כי הקואליציה כעת תמהר לנסות למנות את יו"ר ש"ס "אריה דרעי המבוזה" לתפקיד שר הפנים, וכן חקיקה שתעניק פטור לחרדים משירות צבאי ואחרת להרחבת השליטה בהתנחלויות בגדה המערבית.
ב-"BBC" מציינים כי החקיקה ה"שנויה במחלוקת" עברה למרות הפגנות המוניות, והיא הראשונה בסדרה של רפורמות שמטרתן לבלום את כוחם של בתי המשפט. "הרפורמות השנויות במחלוקת קיטבו את ישראל", כתבו, "וגרמו לאחד המשברים הפנימיים החמורים ביותר בתולדות המדינה". באתר מציינים את הסכנה לביטחון ישראל עם הודעתם של מתנדבי חיילי מילואים מחיילות שונים שלא יתנדבו לשירות בשל הפגיעה בדמוקרטיה.
ב"וושינגטון פוסט" ציינו כי החקיקה מעניקה למחוקקים "מהימין הקיצוני" ניצחון מרכזי, וכי היא עברה למרות שמאות אלפי מפגינים יצאו לרחובות להתנגד לצעד שלדברי המבקרים ישחק את אחד האיזונים והבלמים הבודדים על כוח הממשלה בישראל, מדינה ללא חוקה כתובה". בעוד שב-CNN ציינו שיש הטוענים כי נתניהו דוחף לחקיקה מעוררת מחלוקת זו "כדי להגן על עצמו מפני משפט השחיתות שלו, שבו הוא עומד בפני אישומים של הונאה, שוחד והפרת אמונים". עוד ציינו כי "בית המשפט העליון הוא הבלם היחידי לכוחן של הכנסת והממשלה, שכן הרשות המבצעת והמחוקקת נשלטות תמיד על ידי אותה קואליציה שלטונית". באתר החדשות אל ג'זירה ציטטו את איתמר בן גביר: "מנהיג מפלגת עוצמה יהודית הימינית הקיצונית, אמר כי העברת הצעת החוק השנויה במחלוקת ביום שני הייתה "רק ההתחלה".