ראש ממשלת ספרד בחוק לשיוויון מגדרי: ייצוג של 40% לפחות בקבינט לכל מגדר
ראש ממשלת ספרד בחוק לשיוויון מגדרי: ייצוג של 40% לפחות בקבינט לכל מגדר
"אם נשים מייצגות מחצית מהחברה אז מחצית מהכוח הפוליטי והכלכלי שייכת להן", אמר סנצ'ס בהצגת טיוטת החוק לשיוויון מגדרי. הקבינט צפוי לאשר את החוק ביום שלישי, והחוק יחול גם על חברות ציבוריות ויחייב שעד יולי 2024 הדירקטוריונים של חברות נסחרות יחולקו באותו אופן
ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס מתכוון לפעול לשיוויון מגדרי בדרגים הגבוהים ביותר בממשלה, זאת באמצעות חוק שיחייב שלכל מגדר יהיה ייצוג של 40% לפחות בקבינט, כך לפי דיווח בפייננשל טיימס. בכך תהפוך ספרד לאחת המדינות הראשונות באירופה שבה תהיה מכסה מחייבת לאיוש נשים בקבינט. הצעת החוק הספרדית כוללת חבילה נרחבת יותר של צעדים להגברת השיוויון המגדרי.
"אם הנשים מייצגות מחצית מהחברה אז מחצית מהכוח הפוליטי ומחצית מהכוח הכלכלי צריכים להיות שייכים לנשים", אמר סנצ'ס ביום שבת כשהציג את טיוטת החוק לשיוויון מגדרי. הקבינט צפוי לאשר את החוק בפגישתו ביום שלישי.
בתוך ממשלת סנצ'ס, נשים מייצגות 14 מתוך 23 חברי הקבינט. כלומר מהוות 61%, ביניהן שלוש סגניות ראש הממשלה, שרת האוצר ושרת ההגנה. פירוש הדבר שהגברים מהווים 39% מהקבינט הנוכחי, כך שהם לא עומדים בדרישות החוק לכך "שכל מגדר יקבל ייצוג של 40% לפחות מהמספר הכולל" של תפקידים, כולל ראש הממשלה, סגני ראש הממשלה וכל השרים.
החוק, שיעלה להצבעה בפרלמנט לאחר אישורו בקבינט יחייב גם "מספר שווה של נשים וגברים" ברשימות המפלגות המתמודדות בבחירות ארציות, אזוריות, מוניציפאליות ואירופיות.
בלגיה היא המדינה הראשונה באירופה שהציבה מכסה דומה ועשתה זאת כבר ב-1994. לפי החוק הבלגי, אסור שמספר המועמדים ממגדר אחד ברשימה אלקטורלית יהיה גבוה משני שלישים מכלל הרשימה. בצרפת אישרו חוק שיוויון ב-2000 לפיו, ברשימות המפלגות חייב להיות שיוויון בין מינים.
קנצלר גרמניה אולף שולף התחייב כשנכנס לתפקיד ב-2021 כי יהיה מספר זהה של שרים ושרות בקבינט שלו, אך מאז ינואר והחלפתה של שרת ההגנה כריסטין למברכט בבוריס פיסטוריוס יש יותר גברים מנשים בממשלה.
החוק הספרדי יחול גם על חברות ציבוריות ויחייב שעד יולי 2024 הדירקטוריונים של חברות נסחרות יכללו לפחות 40% נשים ו-40% גברים. עם זאת, בשלב זה הוא כבר נתקל בהתנגדות בתוך הקואליציה. כך למשל, איאונה בלארה חברת מפלגת פודמוס והשרה לזכויות חברתיות טענה כי הממשלה צריכה להתמקד ב"בעיות האמיתיות" כמו יוקר הדיור. "פמיניזם אינו עוסק באנה פטריצ'יה בוטין או במרתה אורטגה שמנהלות חברה גדולה", אמרה בלארה והתייחסה ליו"ר הבנק סנטנדר ולבתו של מייסד אינדטקס.