ביידן הכריז על סנקציות נגד רוסיה: "לא תוכל לקבל מימון מהמערב"
ביידן הכריז על סנקציות נגד רוסיה: "לא תוכל לקבל מימון מהמערב"
בנאום שנשא הערב, אמר ביידן כי רוסיה כבר החלה בפלישה לאוקראינה והטיל סנקציות על פירמת הבנקאות הרוסית VEB והבנק הצבאי שלה. עוד מסר ביידן כי בימים הקרובים יוטלו סנקציות על אינדיבידואלים רוסיים במעגל הקרוב של פוטין: "חולקים את אותם רווחים מושחתים של הקרמלין"; מוקדם יותר דיווחו עדי ראייה על שיירה של הצבא הרוסי במחוז בלגורוד, שעושה את הדרך לגבול אוקראינה; בריטניה הטילה סנקציות על 5 בנקים רוסיים; קנצלר גרמניה אמר כי ארצו החלה בצעדים לבלום את מיזם צינור הגז מרוסיה נורד סטרים 2
החלטתו הדרמטית אמש של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על הכרה בעצמאותם של שני המחוזות הבדלניים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה - גוררת גינוי מצד ארה"ב ואירופה. בנאום שנשא נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, הוא אמר כי החליט להטיל סנקציות על רוסיה: "חותכים את ממשלת רוסיה מהיכולת לקבל מימון מהמערב". לאחר שפוטין קיבל את אישור הפרלמנט הרוסי לשלוח חיילים מחוץ לגבולות המדינה, עדי ראייה דיווחו כי חיילים רוסים כבר נמצאים במזרח המדינה.
21:50 - נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, נשא נאום מיוחד בבית הלבן במהלכו ציין כי רוסיה כבר החלה בפלישה לאוקראינה. הנשיא הצהיר כי ארה"ב החליטה להטיל סנקציות על פירמת הבנקאות הרוסית VEB והבנק הצבאי שלה. הסנקציות יאסרו על מוסדות פיננסיים אמריקאים מלבצע עסקאות עם בנקים אלה - ובכך "ינתק" אותם מעסקאות דולריות. ביידן הודיע גם כי ארה"ב תטיל סנקציות על החוב הריבוני של רוסיה. "המשמעות היא שאנחנו חותכים את ממשלת רוסיה מהיכולת לקבל מימון מן המערב", אמר ביידן בבית הלבן. "היא לא תוכל להמשיך לגייס כסף מהמערב ולא תוכל לגייס חוב חדש בשווקים שלנו או בשווקים אירופיים".
בנוסף לסנקציות שעליהן הודיע, ביידן מסר כי בימים הקרובים יוטלו סנקציות על אינדיבידואלים רוסיים במעגל הקרוב של פוטין. "האליטות הרוסיות ובני משפחותיהן חולקים את אותם רווחים מושחתים ממדיניות הקרמלין, ולכן עליהם לשאת בסבל גם כן", אמר.
20:25 - ולדימיר פוטין קיבל את אישור הפרלמנט הרוסי לשלוח חיילים מחוץ לגבולות המדינה - בצעד שסולל את הדרך לפלישה "גלויה" לאוקראינה. זמן קצר אחרי אישור הפרלמנט דיווחו עדי ראייה לרויטרס על שיירה של הצבא הרוסי במחוז בלגורוד, שעושה את הדרך לגבול אוקראינה. גורמים במערב דיווחו שכוחות רוסיים הגיעו למחוזות הבדלניים דונייצק ולוהנסק בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, שעות אחרי שפוטין הודיע שרוסיה מכירה בעצמאותם של המורדים.
פוטין הציב למערב שלושה תנאים לסיום המשבר: הוא קרא להפסיק את משלוחי הנשק לאוקראינה, לשלול אפשרות שקייב תצטרף בעתיד לברית נאט"ו ולהכיר בחצי האי קרים - שסופח מאוקראינה ב-2014 - כטריטוריה רוסית. במהלך שמגדיל את החשש מפלישה נרחבת אמר פוטין שרוסיה מכירה בריבונות של הבדלנים הפרו-רוסים על כלל השטחים במחוזות לוהנסק ודונייצק – ולא רק על השטחים בשליטתם.
18:45 - הבית הלבן החל להגדיר את פעולותיה של רוסיה בגבול אוקראינה, ואת שליחת כוחותיה לאזורים הבדלניים, כ"פלישה", כך לפי סוכנות הידיעות AP. ג'ון פיינר, סגן היועץ לביטחון לאומי, אמר על הפעולות הרוסיות האחרונות: "אנחנו חושבים שזו תחילתה של פלישה". לפי AP, בממשל האמריקני היססו עד כה להשתמש במונח "פלישה", מכיוון שהנשיא ג'ו ביידן אמר שפלישה תוביל לסנקציות קשות נגד מוסקבה, שריכזה בחודשים האחרונים יותר מ-150,000 חיילים בגבול.
בתוך כך, הבית הלבן הודיע שהערב (21:00 שעון ישראל) יישא ביידן נאום מיוחד על ההסלמה במזרח אירופה.
15:00 - ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון נאם בפרלמנט בנוגע למצב באוקראינה, והודיע כי בריטניה מטילה סנקציות על חמישה בנקים רוסיים ושלושה אינדיבידואלים. פירוש הדבר כי כל האחזקות שלהם בבריטניה יוקפאו, והם לא יורשו להיכנס למדינה. ג'ונסון הדגיש כי מדובר רק בסבב הראשון של צעדי ענישה נגד רוסיה, וסנקציות נוספות יוטלו אם נשיא רוסיה פוטין ימשיך בהתפשטות באוקראינה. עוד הוסיף כי בריטניה התחייבה לספק לאוקראינה מימון פיתוח בגובה 500 מיליון דולר, וכי הוא שוחח אמש עם נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי והבטיח לו את תמיכת בריטניה.
חמשת הבנקים עליהם יוטלו הסנקציות הם רוסיאה (Rossiya), ג'נרל בנק, בנק הים השחור, Promsvyazbank ו-, IS Bank.
"איננו יודעים מה יקרה בימים הקרובים, אבל עלינו להתכונן למשבר ממושך ובריטניה תתמודד עם האתגר הזה לצד בנות הברית שלנו", אמר ג'ונסון. "המחשבות שלנו מופנות לחברינו האוקראינים האמיצים שלא איימו על איש, או ביקשו דבר מלבד לחיות בשלום ובחירות".
13:20 - קנצלר גרמניה אולאף שולץ אמר כי ארצו החלה בצעדים לבלום את מיזם צינור הגז מרוסיה "נורד סטרים 2". שולץ אמר לכתבים כי ממשלתו תעצור את המיזם בתגובה לפעולות רוסיה באוקראינה. נורד סטרים 2 (Nord Stream 2) הוא צינור גז, שנבנה מרוסיה לגרמניה דרך הים הבלטי באורך של יותר מ-1,200 ק"מ. הצינור עובר באזורים של חמש מדינות - גרמניה, דנמרק, רוסיה, פינלנד ושבדיה.
12:20 - נשיא אוקראינה ולדימיר ז'לנסקי אמר כי ארצו שוקלת לחתוך מיידית את כל המגעים הדיפלומטיים עם מוסקבה בעקבות ההסלמה. "אם תהיה פלישה רוסית רחבה גם מדינות אחרות יהיו בסכנה. אסור לנו לחכות עם הסנקציות עד אשר תהיה פלישה רחבה יותר, צריך לפעול עכשיו", אמר.
11:20 - שעות אחרי הגעתם של דיווחים ראשונים על טנקים "בלתי מזוהים" באזור דונייצק שבשליטת המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה, שר בכיר בממשלת בריטניה טען הבוקר (יום ג') כי הפלישה לאוקראינה כבר החלה למעשה, וכי מוסקבה שלחה טנקים וחיילים לשטח האוקראיני. שר הבריאות סג'יד ג'וויד, משריו הבכירים של ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, אמר: "אנחנו מתעוררים ליום שחור מאוד באירופה. ברור שפוטין החליט לתקוף את ריבונותה של אוקראינה ואת שלמותה הטריטוריאלית. אנחנו יכולים לומר שהוא כבר שלח טנקים וחיילים למחוזות הבדלניים שם, כך שאני חושב שאפשר לקבוע שהפלישה לאוקראינה החלה".
דבריו של ג'וויד באים אחרי שהלילה סיפרו עדי ראייה לסוכנות הידיעות רויטרס כי ראו שיירות של כלי רכב צבאיים, כולל טנקים ללא סימנים מזהים, בפאתי דונייצק. הם דיווחו על חמישה טנקים בכניסה לעיר ועוד שניים בחלק אחר שלה. זמן מה אחר כך פרסמה רויטרס סרטון שבו נראים הכלים הצבאיים שעליהם דיווחו עדי הראייה.
10:00 - הבדלנים: אוקראינה הרגה שלושה אזרחים במזרח המדינה. הבדלנים הפרו-רוסים האשימו "מחבלים" אוקראינים בפיצוץ מטען צד שבו נהרגו שלושה בני אדם במזרח אוקראינה. כך דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס. (רויטרס)
9:20 - בריטניה: "הפלישה הרוסית לאוקראינה התחילה". שר הבריאות של בריטניה סאג'יד ג'אוויד אמר כי הפלישה הרוסית לאוקראינה כבר התחילה, ולכן ארצות תטיל עיצומים על רוסיה. "אפשר להסיק שהפלישה לאוקראינה החלה", הוא אמר. (רויטרס)
9:15 - הערכות: ביידן שומר את הסנקציות האגרסיביות על רוסיה להמשך. לאחר שפוטין חתם על צו שמכיר בעצמאות שני אזורים במזרח אוקראינה והחליט לשלוח אליהם כוח צבאי, אסר ממשל ביידן ביצוע השקעות ומסחר באזורים הללו. ראש הממשלה היפני פומיו קישידה אמר כי המהלך הרוסי האחרון "אינו מקובל ומפר את החוק הבינלאומי" ולכן יפן ערוכה להטלת סנקציות.
08:15 - לפי דיווח ברויטרס, ראש ממשלת יפן פומיו קישידה מתח ביקורת חריפה על רוסיה ואמר כי ארצו תדון ב"פעולות חריפות" כולל סנקציות יחד עם הקהילה הבינלאומית. זאת בתגובה להכרזתו של נשיא רוסיה פוטין על הכרה בעצמאותם של שני המחוזות הבדלניים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה
07:00 - בנאום שנשא הלילה (בין שני לשלישי) לאומה, הבהיר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי שגבולותיה הבינלאומיים של ארצו יישארו כפי שהיו, ואמר: "אנחנו לא מפחדים מכלום, אנחנו לא חייבים למישהו, ואנחנו לא ניתן דבר לאף אחד".
במערב גינו את ההחלטה של פוטין בקול כמעט אחיד- ומנסים גם לגבש החלטה על צעדי התגובה. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוחח הלילה (שלישי) עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ו"גינה בחריפות את ההחלטה של פוטין", כך נמסר מהבית הלבן לאחר השיחה בין השניים. ביידן שוחח גם עם נשיא צרפת עמנואל מקרון וקנצלר גרמניה אולף שולץ והשלושה סיכמו כי "ימשיכו להיות מתואמים בנוגע לצעדים הבאים".
דוברו של שולץ אמר כי גרמניה, צרפת וארצות הברית הסכימו להגיב בסנקציות, בעוד ששרת החוץ הבריטית ליז טרוס אמרה כי בריטניה תכריז היום על סנקציות חדשות. מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג האשים את רוסיה בניסיון לביים עילה לפלישה. גם ראש ממשלת יפן פומיו קישידה מתח ביקורת חריפה על רוסיה ואמר כי ארצו תדון ב"פעולות חריפות" כולל סנקציות יחד עם הקהילה הבינלאומית.
ההכרה של פוטין אמש מגדילה את הסיכוי לפלישה רוסית, וסוללת למעשה את הדרך לסיוע צבאי גלוי של רוסיה לבדלנים הפרו-רוסים. זמן קצר אחרי החתימה הודיע הקרמלין שבמסגרת הצווים שעליהם חתם פוטין הוא הורה לשלוח כוחות רוסיים "לשמירת שלום" למחוזות הבדלניים.
לא ברור מתי הכוחות יחצו את הגבול ובאיזה היקף. עדי ראייה סיפרו הלילה לרויטרס על שיירות של כלי רכב צבאיים כולל טנקים בפאתי דונייצק, אחד המחוזות שבעצמאותם הכיר פוטין. הם דיווחו על כחמישה טנקים בכניסה לעיר ועוד שניים בחלק אחר שלה. לא נראו סימנים מזהים על הטנקים. ברויטרס סיפרו כי כתביהם לא הבחינו בטנקים ברחובות דונצייק בימים האחרונים.
נשיא אוקראינה זלנסקי האשים את רוסיה בהרס שיחות השלום ושלל כל אפשרות לפיה אוקראינה תבצע ויתורים טריטוריאליים. זלנסקי הודיע הלילה כי אוקראינה מחויבת לשלום ולדיפלומטיה ומצפה מבעלי בריתה לצעדים "ברורים ויעילים" נגד רוסיה. כן הוא קרא לכנס ועידת חירום של מנהיגי רוסיה, אוקראינה, גרמניה וצרפת. בנאום שנשא לאומה זלנסקי אמר כי ההחלטה של פוטין "הורסת מאמצים דיפלומטיים והסכמים קיימים". הוא הדגיש כי "הגבולות הבינלאומיים של אוקראינה יישארו כפי שהם. אנחנו על אדמתנו, אנחנו לא מפחדים מכלום ומאף אחד, אנחנו לא חייבים כלום לאף אחד, ולא ניתן כלום לאף אחד".
שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה אמר כי לאוקראינה הובטחה תגובה "נחרצת ואחידה" מצד האיחוד האירופי נגד רוסיה. לאחר ששוחח עם שר החוץ האירופאי ג'וזפ בורל הוסיף קולבה כי "אנו חולקים את אותה ההערכה לגבי ההחלטה הבלתי חוקית של רוסיה". קולבה גם שוחח עם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, ואישר כי השניים ייפגשו מחר בוושינגטון.
הבית הלבן הוציא הלילה צו נשיאותי האוסר על השקעות וסחר של ארה"ב באזורים הבדלניים שבהם הכיר פוטין, והיום צפויים להודיע בממשל האמריקאי על צעדים נוספים - קרוב לוודאי סנקציות. הצו עליו חתם ביידן כולל איסור על "השקעה חדשה" מצד אמריקאים בכל מקום שהוא, ועל "ייבוא לארה"ב במישרין או בעקיפין של כל סחורה, שירות או טכנולוגיה" מהאזורים הללו. בכיר בממשל שתדרך עיתונאים אמר כי הצעדים הללו אינם קשורים לתגובה שוושינגטון הכינה למקרה של פלישה רוסית. מזכיר המדינה האמריקאי בלינקן אמר שהצו הביצועי "נועד למנוע מרוסיה להרוויח מההפרה הבוטה הזו של החוק הבינלאומי".
בלינקן גם הודיע כי הצוות הדיפלומטי האמריקאי בשגרירות ארה"ב באוקראינה - שעבר לאחרונה מקייב הבירה ללבוב שבמערב המדינה - יעבור לפולין, שם יעביר לפחות לילה אחד. בלינקן הסביר כי מדובר בצעד שננקט למען "הבטחת שלומם וביטחונם של אזרחים אמריקאים". בלינקן אמר כי החיילים הרוסים ממשיכים להתקרב לגבול של אוקראינה במה שנראה כמו פלישה שיכולה להתרחש בכל רגע. לדבריו רוסיה הורתה לפרוס חיילים במחוזות שנשלטים על ידי הבדלנים הפרו-רוסים ובימים האחרונים היו דיווחים על הפרות חוזרות ונשנות של הפסקת האש באזורים הללו.