האנטישמיות באוניברסיטאות היוקרה בארה"ב: הקונגרס בוחן הקשר לתרומות מקטאר
האנטישמיות באוניברסיטאות היוקרה בארה"ב: הקונגרס בוחן הקשר לתרומות מקטאר
קטאר היא אחת התורמות הגדולות לאוניברסיטאות האמריקאיות בעשור האחרון, בהן הרווארד, פנסילבניה וקולומביה. בוועדת החינוך של הקונגרס החלו לחקור האם לכסף הזה יש קשר לעלייה בתקריות האנטישמיות בהן מאז 7 באוקטובר
חברי הקונגרס הרפובליקנים שהובילו את החקירות על אנטישמיות בקמפוסי האוניברסיטאות בארה"ב, מתמקדים כעת בממשלה הקטארית, שנחשבת לאחת התורמות הגדולות ביותר לאוניברסיטאות האמריקאיות בעשור האחרון, כך לפי דיווח בפייננשל טיימס.
החקירה הנוכחית מנוהלת על ידי ועדת החינוך של הקונגרס, ומתמקדת בהאשמות שהמימון הקטארי השפיע על הגישה השלילית נגד ישראל באוניברסיטאות היוקרה. היחס של ההנהלות לתקריות אנטישמיות והפגנות פרו פלסטיניות מאז ה-7 באוקטובר עמד במרכז שימוע מתוקשר בקונגרס בדצמבר, שבו השתתפו נשיאות אוניברסיטאות הרווארד, פנסילבניה ו-MIT. מאז אותו שימוע התפטרו הנשיאות של הרווארד ופנסילבניה.
לפי הדיווח, וירג'יניה פוקס הרפובליקנית המשמשת כיו"ר הוועדה, ביקשה משלוש אוניברסיטאות יוקרה – הרווארד, פנסילבניה וקולומביה – לחשוף את התרומות הקטאריות שקיבלו מאז ינואר 2021. פוקס ביקשה לקבל לידיה גם מידע על נתוני הרישום של סטודנטים יהודים ומידע נוסף על תגובת האוניברסיטאות לתקריות אנטישמיות. לפי אדם המעורה בנושא, מטרת החקירה היא לקבוע "מה נעשה בתמימות ומה משפיע על מה שקורה בקמפוסים".
לפי חוק אמריקאי מ-1965, האוניברסיטאות צריכות לדווח על כל תרומה זרה מעל 250 אלף דולר שהן מקבלות. אך החוק כמעט ולא נאכף, והאוניברסיטאות לרוב משתפות במידע מועט בלבד על התרומות, והאם נלוו אליהן תנאים.
לפי אחד המחקרים בנושא, קטאר תרמה לאוניברסיטאות האמריקאיות 5.1 מיליארד דולר מאז 1986, כשהחלק הארי של התרומות הועבר בעשור האחרון. התרומות נועדו בין השאר כדי לשכנע את האוניברסיטאות האמריקאיות להקים קמפוסים בדוחא. בכיר בממשלה הקטארית מסר בתגובה לדיווח כי התרומות הפיננסיות של המדינה שימשו "בתוך קטאר, וכיסו הוצאות כמו בנייה ותחזוקה של בניינים ותשלום המשכורות של העובדים". עוד הוסיף כי ההאשמות לגבי המימון הן חלק מקמפיין "ממומן ומרושע" של הפצת מידע שגוי. "שנאה לכל קבוצה היא שגויה, כולל אנטישמיות ואיסלאמופוביה. באמצעות שיתופי פעולה בינלאומיים בתחומי ההשכלה, המטרה של קטאר הייתה תמיד לבסס שותפויות, ללמוד אחד מהשני ולהפריך סטריאוטיפים".
קטאר נחשבת לבעלת ברית קרובה של ארה"ב במזה"ת. המדינה, הנשלטת על ידי משפחת אל ת'אני, מחזיקה בעתודות הגז הטבעי השלישיות בגודלן בעולם. אולם מאז מתקפת החמאס גברה בארה"ב, בעיקר בקרב הרפובליקנים, הביקורת על הקשרים הקרובים עם קטאר, זאת בשל הקשרים שלה עם חמאס. כך למשל, אוניברסיטת טקסס A&M הכריזה בחודש שעבר כי תסגור קמפוס לווין שהקימה בדוחא ב-2003. באוניברסיטה טענו כי הסיבה לכך היא "חוסר יציבות באזור", אך לפי הדיווחים הופעל עליה לחץ ציבורי רב לנתק קשרים מאז השבעה באוקטובר.