ניתוח כלכליסטסעודיה כיווצה את מגזר הנפט, אך רווחי אראמקו עלו ב־288%
ניתוח כלכליסט
סעודיה כיווצה את מגזר הנפט, אך רווחי אראמקו עלו ב־288%
מדיניות הממלכה לגיוון הכלכלה הקטינה ב־7% את חלקו של הנפט בתמ"ג, אבל זה לא הפריע לנכס החשוב ביותר במשק הסעודי לרכוב על התחזקות הביקושים העולמיים. השאלה הגדולה היא מה תהיה השפעת זן דלתא
חברת הנפט הלאומית של סעודיה אראמקו הצטרפה אתמול לענקיות הנפט הגלובליות שהודיעו על התאוששות הרווחים ברבעון השני, וזאת בזכות עליית מחירי הנפט והתחזקות הביקושים. בה בעת, קיים חשש כי החגיגות יהיו קצרות מועד, לנוכח התפשטות זן דלתא, מה שצפוי לבלום את תנופת הביקוש המאפיינת את העולם מתחילת השנה.
הרווח הנקי של אראמקו ברבעון שהסתיים ב־30 ביוני זינק ב־287.8%, ל־25.46 מיליארד דולר. מדובר ברווח הנקי הגבוה ביותר שהציגה אראמקו מאז החלו מניותיה להיסחר בבורסת סעודיה לפני כשנתיים. הרווח הנקי במחצית הראשונה, כ־47 מיליארד דולר, מתקרב לרווח הכולל שלה ב־2020.
בהודעתה לבורסת תדאול הסעודית הודיעה אראמקו על חלוקת דיבידנדים במזומן לבעלי המניות, בהיקף של 18.7 מיליארד דולר.
אראמקו, הנכס החשוב ביותר של המשק הסעודי וחברת הנפט הגדולה בעולם, ניפצה את התחזיות המוקדמות של האנליסטים שצפו רווח נקי של כ־24 מיליארד דולר ברבעון השני. עוד עולה מהדו"חות, כי הכנסות החברה ברבעון טיפסו ב־153.5% לכ־83 מיליארד דולר לעומת כ־33 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. הגידול בתזרים המזומנים הביא לירידה בשיעור החוב, ל־19.4% לעומת כ־23% בסוף 2020. החברה ייחסה את התוצאות למחירי הנפט (שזינקו בכ־40% מתחילת השנה), לשיפור רווחי פעילות הזיקוק והכימיקלים ולתוצאות העסקיות החיוביות של ענקית הפטרוכימיקלים סאבכ, ש־70% ממנה נמצאים בבעלות אראמקו.
למרות התוצאות המרשימות המעידות על התאוששות מהירה ממשבר קורונה, התמונה לגבי כלל המשק הסעודי, הגדול ביותר בעולם הערבי, מורכבת יותר. התמ"ג טיפס ב־1.5% ברבעון השני, שיעור הצמיחה החיובי הראשון בכלכלה הסעודית מאז פרצה מגפת הקורונה. במקביל, בעקבות התחייבות הממלכה לצמצם את תפוקת הנפט במסגרת הסכם אופ"ק+, המגזר התכווץ ב־7%, אך המגזר שאיננו נפט צמח בקצב מרשים של 10.1%. אם תימשך מגמה זו לאורך זמן, ייתכן שיהיה בכך סימן כי מאמציו של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן לגוון את מקורות ההכנסה מתחילים לשאת פרי.
הצמיחה החיובית של המגזרים מחוץ לנפט תואמת הערכות שפרסמה באחרונה קרן המטבע הבינלאומית ולפיהן הם יסיימו את השנה הנוכחית בהתרחבות של 4.3%. המגמה צפויה להימשך גם ב־2022. קרן המטבע ציינה שהמנוע לכך יושג בעיקר באמצעות המגזר הפרטי, שצפוי להתרחב השנה ב־5.8%, וזאת בסיוע רפורמות חשובות ותגובה מהירה של הממשלה למשבר הקורונה.
מנכ"ל אראמקו, אמין נאסר, התייחס ל"אתגרים לא ברורים כתוצאה מהתפשטות הנגיף", אך הביע תקווה כי הביקושים יגיעו לכ־99 מיליון חביות ביום עד סוף השנה ול־100 מיליון בשנה הבאה. לאור זאת, נאסר הדגיש כי אראמקו תפעל להגדלת יכולת התפוקה שלה ל־13 מיליון חביות ביום מ־12 מיליון כיום, כשחלק מהרווחים יופנו בכיוון זה.
התוצאות החיוביות גם משפרות את הסיכויים להשלמת עסקת הענק שאראמקו בוחנת לרכישת נתח בתאגיד ההודי רילאיינס. לפי נאסר, העסקה מתעכבת בגלל משבר הקורונה, אך עדיין נמצאת על השולחן. בכוונת אראמקו לרכוש 20% מחברת הכימיקלים של רילאיינס בשווי כולל של כ־15 מיליארד דולר, זאת בכפוף לבדיקת היתכנות שמתבצעת בימים אלה.
השוואה של תוצאות אראמקו לשאר הענקיות במגזר מעניקה להן משנה תוקף. לפי נתוני המחצית הראשונה, הרווח הנקי המצרפי של חמש חברות האנרגיה הגדולות בעולם - שברון, אקסון מוביל, רויאל דאץ' של, בריטיש פטרוליום וטוטאל - הסתכם בכ־16.7 מיליארד דולר, כלומר פחות מזה של אראמקו. כך, למשל, אקסון מוביל דיווחה על רווח נקי של 4.69 מיליארד דולר, או 1.10 דולר למניה, ברבעון השני לעומת הפסד של 1.08 מיליארד דולר, או 26 סנט למניה, שנה קודם לכן. גם רויאל דאץ' של דיווחה על הרווח הרבעוני הגבוה ביותר שלה זה יותר משנתיים - 5.53 מיליארד דולר לעומת 638 מיליון דולר שנה קודם לכן.