סגור

למרות תמיכתו הישירה בצבא הרוסי: המערב מסרב להטיל סנקציות על גזפרומבנק

אוקראינה קוראת לארה"ב ולאיחוד האירופי להטיל סנקציות מחמירות יותר על אחד הבנקים הגדולים ברוסיה, שממשיך לפעול בחופשיות ברחבי העולם בשל תפקידו המרכזי במסחר הגז של רוסיה. לפי שירותי המודיעין האוקראיניים, גזפרומבנק מנהל את תשלומי המשכורות לחלק מהחיילים הרוסים המשתתפים במלחמה

אוקראינה קוראת לארה"ב ולאיחוד האירופי להטיל סנקציות מחמירות יותר על אחד הבנקים הגדולים ברוסיה, גזפרומבנק (Gazprombank), שממשיך לפעול בחופשיות ברחבי העולם בשל תפקידו המרכזי במסחר הגז של רוסיה.
לפי הממשלה באוקראינה, הבנק שהוקם על מנת לשרת את חברת הגז הממשלתית גזפרום עוזר לממן את המלחמה של הקרמלין באוקראינה. "ארה"ב ואירופה צריכות להטיל סנקציות על גזפרומבנק, לא רק מכיוון שהוא מסייע לרוסיה לצבור הכנסות ממכירות אנרגיה, אלא כי גזפרומבנק מעורב ישירות בתמיכה בצבא הרוסי, בחברות ממשלתיות ובמוסדות אחרים שמסייעים לפלישה לאוקראינה", אמר אנדריי ירמאק, ראש הסגל של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי בריאיון ל-NBC ניוז.
גזפרומבנק הוא הבנק השלישי בגודלו ברוסיה, ועד כה נחסכו ממנו הסנקציות הנוקשות שהושתו על בנקים אחרים במדינה. בהתאם, הוא ממשיך לפקח על עסקאות בדולרים וביורו ולא הורחק ממערכת התשלומים הבינלאומית SWIFT.
השאלה האם להחמיר את הסנקציות על גזפרומבנק מדגימה את הדילמה בפניה עומדות ממשלות המערב שמנסות לבודד את הכלכלה הרוסית לנוכח הפלישה לאוקראינה. אירופה עדיין נסמכת במידה רבה על הגז הרוסי, ומשתמשת בגזפרומבנק כדי לנהל את התשלומים ליבוא הגז. לטענת הפרשנים, מרבית ממשלות אירופה מעדיפות לא להעניש את הבנק כדי לא להסתכן בהפסקת משלוחי הגז לגמרי.
בכל זאת, באוקראינה מגבירים את הלחץ על ארה"ב להרחיב את הסנקציות והעבירו מידע מודיעיני לגבי הפעולות הרוסיות. לפי שירותי המודיעין האוקראיניים, גזפרומבנק מנהל את תשלומי המשכורות לחלק מהחיילים הרוסים המשתתפים במלחמה, וכן תשלומים למשפחות של חיילים שנהרגו בקרבות. לטענת אוקראינה, יש בכך כדי להצביע על כך שהבנק קשור לרכישות של ציוד צבאי. לפי המודיעין האוקראיני, באחד המקרים קצין רוסי המוצב במזרח אוקראינה השתמש בגזפרומבנק כדי לארגן רכישה של רחפנים. טענה נוספת היא שהבנק מסייע לרוסיה לעקוף את הסנקציות.
בממשל ביידן לא הגיבו על המידע שהעבירו אליהם האוקראינים. גזפרום לא ענו על בקשת קבלת תגובה. בכיר במשרד האוצר האמריקאי אמר ל-NBC כי הממשל עוקב אחר הפעילות של גזפרומבנק ולא שלל פעולה עתידית נגדו. "אנחנו ממשיכים לנטר את גזפרומבנק לראות אם הם עושים עסקים עם חברות שהושתו נגדן סנקציות", אמר. "נכון לשלב זה לא קיבלנו את ההחלטה להשית סנקציות חוסמות מלאות על גזפרומבנק", הוסיף.
במקביל, אגתה דמריס, לשעבר בכירה במשרד האוצר בצרפת, אמרה כי אירופה תמצא עצמה ב"מצב בעייתי" אם גזפרומבנק תורחק מהמערכת הפינננסית הבינלאומית. "בארה"ב יודעים שאם יטילו סנקציות על גזפרומבנק הם יעוררו בעיות באיחוד האירופי ועלולים להכניס את גוש היורו למיתון עמוק, וזה ייצור מחלוקת ענקית בין האיחוד האירופי וארה"ב בחזית הסנקציות", הסבירה.
מומחים לסנקציות מעריכים כי בגזפרומבנק מנסים להימנע מעסקאות בעייתיות שעלולות למשוך את תשומת הלב של הרשויות בארה"ב או באירופה. אף שלא הוטלו סנקציות על הבנק עצמו, בחודש שעבר הטילה ארה"ב סנקציות על 27 בכירים בבנק.
"סנקציות על גזפרומבנק יהיו מקבילות להטלת אמברגו על הגז הרוסי, מה שלא מתוכנן בשלב זה", אמר סימון טלפייטרה, חוקר בכיר במכון המחקר הבלגי ברויגל. "האיחוד האירופי צריך קודם להטיל אמברגו על הנפט הרוסי, מה שיקרה בסוף השנה". באיחוד מתכננים לצמצם את יבוא הנפט הרוסי ב-90% עד סוף השנה.