האסון בפוקושימה: המנהלים לשעבר של תחנת הכוח הגרעינית נדרשים לשלם 94 מיליארד דולר
האסון בפוקושימה: המנהלים לשעבר של תחנת הכוח הגרעינית נדרשים לשלם 94 מיליארד דולר
בית משפט ביפן פסק שהמנהלים, שנתבעו על ידי בעלי המניות, היו יכולים למנוע את התאונה בכור הגרעיני לו פעלו כראוי; עם זאת, עורכי הדין הכירו בכך שהסכום הוא "הרבה מעבר" ליכולת של המנהלים לשלם
המנהלים לשעבר של תחנת הכוח הגרעינית בפוקושימה חויבו על ידי בית משפט ביפן לשלם 13 טריליון ין (94 מיליארד דולר) בשל כישלונם במניעת אסון, כך לפי דיווח באתר BBC. המנהלים של טוקיו אלקטריק פאואר קומפני (Tepco) נתבעו על ידי בעלי המניות בגין הקריסה ב-2011 שנגרמה בעקבות צונאמי. בית המשפט פסק שהמנהלים היו יכולים למנוע את התאונה לו פעלו כראוי.
בחברה התנצלו, אך סירבו להגיב על החלטת בית המשפט. "אנחנו מתנצלים מעומק הלב על הנטל העצום והחששות שהתאונה בתחנת הכוח הגרעינית בפוקושימה גורמת לתושבים המקומיים ולחברה כולה", נמסר בהצהרה.
התובעים החזיקו שלטים ביציאה מבית המשפט שעליהם נכתב: "בעלי המניות ניצחו" ו"הכרה בלקיחת אחריות". לפי עורכי דינם, זהו כנראה סכום הפיצויים הגבוה ביותר שניתן בתביעה אזרחית ביפן. עם זאת, עורכי הדין הכירו בכך שסכום של 13 טריליון ין הוא "הרבה מעבר" ליכולת של המנהלים לשלם, כך שההערכה היא שישלמו ככל שהנכסים שלהם יאפשרו.
"תאונה אחת בתחנת כוח גרעינית מובילה לנזק בלתי הפיך לחיי האדם ולסביבה", הגיב יואי קימורה, אחד התובעים. "אני חושב שהפסיקה אומרת שכל מי שאין לו את הנחישות או היכולת לקחת על עצמו אחריות, לא צריך להיות מנהל".
אסון פוקושימה התרחש ב-11 במרץ 2011 כשרעידת אדמה חזקה בצפון מזרח יפן יצרה צונאמי שגרם לתאונה הגרעינית. זו נחשבה לתאונה הגרעינית החמורה ביותר מאז אסון צ'רנוביל ב-1986 באוקראינה, אך הפגיעה באנשים היתה פחותה מכיוון ששוחררו כמויות קטנות יותר של חומר רדיואקטיבי. אף אחד לא נהרג, אולם ההשפעות ארוכות הטווח של הקרינה עדיין לא ידועות.
בעלי המניות של החברה טענו כי ניתן היה למנוע את האסון אם המנהלים היו עוקבים אחר המחקרים ונוקטים צעדי מניעה כמו התקנת מקור כוח חירום בקומה העליונה. בבית המשפט פסקו שלמפעילי תחנות כוח גרעיניות יש "מחויבות למנוע תאונות חמורות בהתבסס על המדע האחרון וידע של מומחים", אך המנהלים לא הקשיבו לאזהרות.