סגור
מטוס קרב F-35 של חיל האוויר
מטוס קרב F-35 של חיל האוויר. בתוך 7 ימים האספקה תיעצר (צילום: רויטרס)

ביהמ"ש בהולנד עצר יצוא חלקים ל-35-F של צה"ל; הערכה: "השפעת ההחלטה - זניחה"

הפסיקה התקבלה בעקבות עתירה שהגישו ארגוני זכויות אדם נגד אספקת החלקים, בטענה שישראל מפרה בלחימה בעזה את החוק הבינלאומי; גורמים ביטחוניים: היקף החלפים שישראל מקבלת מהמחסן בהולנד קטן, וניתן יהיה לקבלם מהיצרנית בארה"ב

בית המשפט בהולנד הורה למדינה להפסיק ולספק חלקים למטוסי 35-F (אדיר) המשמשים את צה"ל. הפסיקה התקבלה בעקבות עתירה שהגישו ארגוני זכויות אדם נגד אספקת החלקים, בטענה שישראל מפרה בלחימה בעזה את החוק הבינלאומי. "בית המשפט מורה לממשלה להפסיק כל יצוא ומעבר של חלקים של מטוסי 35-F שהיעד הסופי שלהם הוא ישראל בתוך שבעה ימים", נכתב בפסיקה.
במערכת הביטחון לומדים את משמעויות החלטת בית המשפט בהולנד. להערכת גורמים ביטחוניים, להחלטה תהיה השפעה זניחה, אם בכלל, על ישראל ועל יכולות חיל האוויר שלה והיא לא תשבש את זמינות חלקי החילוף שרובם הגדול מסופקים לה ישירות מארה"ב.
החלקים של המטוס האמריקאי מאוחסנים במחסן בהולנד ומשם נשלחים לכמה מדינות, בהן ישראל, במסגרת הסכמי יצוא קיימים.
מטוסי F-35 מיוצרים בידי לוקהיד מרטין האמריקאית, שמקיימת קשרים הדוקים עם חיל האוויר ומערכת הביטחון בישראל. בימים אלה משרד הביטחון מקיים איתה ועם מינהלת ה-JPO שמרכזת במשרד ההגנה האמריקאי את תוכנית המטוס, מו"מ מתקדם לקראת רכישה של טייסת שלישית של מטוסים מסוג זה, לאחר שבשנים האחרונות היא הזמינה מהם שתי טייסות, בכל אחת 25 מטוסים.
עד כה נמסרו לשימוש חיל האוויר 39 מטוסי F-35, ושלושה נוספים עתידים להימסר לה במאי או ביוני הקרובים. חתימה על עסקת הטייסת השלישית צפויה בקרוב והיקפה מוערך ב-3 מיליארד דולר, שתמומן באמצעות כספי הסיוע הביטחוני שמעמידה ארה"ב לישראל.
החלפים למטוסי F-35 שנמצאים בהולנד שייכים ללוקהיד מרטין, שבמסגרת פרויקט המטוס פתחה ברחבי העולם מרכזי אספקה אזוריים של חלפים. לפי גורמים ביטחוניים היקף החלפים שישראל מקבלת מהמחסן בהולנד קטן וניתן יהיה לקבלם מהיצרנית בארה"ב. עוד אמרו הגורמים כי מצב משק החלפים של מטוסים אלה בישראל איתן ואין צפי לקשיי זמינות בהן, חרף ההחלטה בהולנד.
הארגונים שהגישו את העתירה בהולנד, שכללו גם את Oxfam Novib, הגישו את העתירה בדצמבר לבית המשפט המחוזי בהאג, אך הוא דחה אותה בטענה כי מדובר למעשה בהחלטה פוליטית שבית המשפט לא אמור להתערב בה. הם ערערו לבית המשפט הגבוה שצידד בהם. לטענתם, מניעת הרג אזרחים בעזה בידי המטוסים חשוב יותר מעמידה בהתחייבויות מסחריות או פוליטיות לבנות ברית.
עורכי הדין שייצגו את הממשלה טענו מנגד כי גם אם הולנד לא תספק את החלקים, ישראל תוכל להשיג אותם בקלות ממקורות אחרים. כמו כן, הוסיפו כי בממשלה שקלו את הסיכונים הנלווים להמשך הייצוא מול גורמים נוספים, ביניהם זכותה של ישראל להגן על עצמה והסיכון להתרחבות המלחמה במזה"ת.
עו"ד ריימר ולדחויס שייצג את הממשלה בעתירה בדצמבר, הודה כי זה "לגיטימי" לתהות אם התגובה הישראלית היא מוגזמת, "אך התשובה לשאלה הזו לא יכולה להתקבל בקלות. הסבל של תושבי עזה הוא גדול, והמדינה לא מפחיתה מכך. אך החוק ששולט בעימותים מזויינים אינו מסתכם בחישוב פשוט".
ממשרד הביטחון לא נמסרה תגובה. מלוקהיד מרטין נמסר: "אנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם מנהלת תוכנית מטוס ה-F-35 להעריך את ההשפעה של פסיקת בית הדין בהולנד על שרשרת האספקה שלנו. אנו ממשיכים לתמוך בממשל האמריקאי ובעלות בריתו ככל שיידרש".