אסון השריפה הקטלני ביותר בארה"ב זה 100 שנה: "האזעקות בהוואי לא פעלו"
אסון השריפה הקטלני ביותר בארה"ב זה 100 שנה: "האזעקות בהוואי לא פעלו"
מניין הקורבנות במאווי ממשיך לטפס והגיע ל-89 - יותר מאשר באסון בקליפורניה ב-2018. הרשויות אישרו שמערכת האזעקות לא הופעלה. לפחות 3,000 מבנים נשרפו. מאמצי החילוץ נמשכים: "מספר ההרוגים יעלה"
אף אחת מ-80 האזעקות שהוצבו מסביב לאי מאווי, מוקד השריפות הקשות שפוקדות את הוואי, לא הופעלה בתגובה לשריפה שהחריבה כמעט כליל את עיירת הנופש להאינה. כך אישרה הלילה (בין שבת לראשון) הסוכנות לניהול חירום בהוואי, אחרי שביומיים האחרונים גברו התהיות באשר למה שנראה כמו מחדל היערכות שתרם להיקף האסון. הלילה הודיעו הרשויות כי מניין ההרוגים באסון עלה ל-89 - ובכך הוא הפך לאסון השריפה הכבד ביותר בארה"ב ב-100 השנים האחרונות, קטלני יותר מהאסון בקליפורניה ב-2018, שבו נחרבה העיירה פרדייס ונהרגו 85 בני אדם.
מערכת ההתרעה לעת חירום, שהוקמה בהוואי בעקבות אסון הצונאמי של 1946 והייתה אמורה להזהיר את התושבים באמצעות אזעקות, לא פעלה - ולתושבים לא היה זמן להיערך לסכנה, שאותה הם זיהו רק כשהבחינו בלהבות או שמעו פיצוצים. מדובר במערכת שנחשבת לאחת הטובות בעולם, שכוללת כ-400 אזעקות - 80 מהן מוצבות במאווי - ורבים מהתושבים תהו מדוע איש לא הפעיל אותן, אף שרמת הדציבלים שלהן נחשבת לגבוהה מאוד וניתן לשמוע אותן ממרחק של יותר מחצי קילומטר.
דובר הסוכנות לניהול חירום בהוואי, אדם וינטרוב, שאישר הלילה כי האזעקות אכן לא הופעלו, הדגיש כי האזעקות לבדן הן לא סימן לפינוי, אלא התרעה לתושבים כי עליהם לחפש מידע נוסף. לדבריו, התרעות אחרות הופעלו, כולל כאלה שנשלחו למכשירים הניידים של התושבים, לתחנות הרדיו המקומיות ולערוצי הטלוויזיה האזוריים - אך יעילותן של ההודעות הללו נפגעה בעקבות הפסקות חשמל נרחבות ושיבושי תקשורת שנגרמו מהשריפות. הוא הוסיף כי הסוכנות תשתף פעולה עם הבדיקה שתיערך באשר לתגובה לשריפות, שעליה הודיעה התובעת הכללי של הוואי אן לופז.
מפקד הכבאות של מאווי, ברדפורד ונטורה, אמר בשבוע שעבר כי ברגע שהשריפה התלקחה ביום שלישי בעקבות הרוחות החזקות, לסוכנות לא היה מספיק זמן להתריע בפני הרשויות שעליהן לשלוח פקודות פינוי.
לפי הערכות ראשוניות שפרסמה חברת המחקר CoreLogic, הנזק ל-3,000 הבתים שעלו באש עומד על 1.3 מיליארד דולר. עם זאת לפי חברת AccuWeather, שנתונים מטעמה פורסמו במרקטווץ', הנזק הכלכלי צפוי להיות 10-8 מיליארד דולר, והוא כולל את הנזקים לבתים פרטיים ולעסקים (מבוטחים ולא מבוטחים) וכן פגיעה בתיירות.
מרבית הנזק לנכסי מגורים נרשם בעיר להאינה (Lahaina) – מרכז תיירות וכלכלה – שבה מתגוררים כ-10,000 תושבים. ב-CoreLogic מעריכים כי תידרש בנייה מחדש ליותר מ-2,808 בתים בעיר בעלות מוערכת של 1.1 מיליארד דולר. נזקים נוספים נרשמו גם בפולהו, בעלות של 147 מיליון דולר, ובפוקאלני, בעלות של 4.2 מיליון דולר. נזק נגרם גם לעסקים רבים, אך העלות הזו לא נכללה בהערכות.
הסוכנות הפדרלית לניהול מצבי חירום בארה"ב (FEMA) מעריכה כי יעלה כ-5.52 מיליארד דולר לשקם את העיירה. להערכתה, לפחות 2,200 מבנים בעיירה ניזוקו או נהרסו - כמעט 1,500 מהם מבני מגורים - ויותר מ-2,100 דונם נשרפו בעיירה שבה מתגוררים כ-12 אלף בני אדם. מושל הוואי ג'וש גרין הודיע הלילה כי סייר בעיירה ביחד עם ראש הסוכנות דיאן קריסוול, שלדבריו הבטיחה למצוא "פתרונות יצירתיים" לצרכים מידיים וארוכי טווח.
הרשויות כבר הזהירו כי השיקום בעקבות הנזק הרב יארך כמה שנים.
"רבים מהבתים בלהאינה כללו גימורים מעץ", אמר ל-CNN תומס ג'פרי מ-CoreLogic. לדבריו, הבנייה הזו בשילוב הרוחות החזקות בעקבות סופת הוריקן הם הגורמים העיקריים לכך שהשריפות הרסו בתים רבים כל כך. "הבנייה האופיינית באי הפכה את הבתים לפגיעים יותר ללהבות או לשריפה ישירה", הוא אמר.
לאור כך שבשנים האחרונות השריפות במאווי גדלו בעוצמתן והתקרבו יותר לשכונות מגורים, תושבים ביקשו את עזרת חברת החשמל והרגולטורים, אך חברת החשמל הגדולה במדינה "הוואיאן אלקטריק" הציבה את נושא מניעת שריפות היער בעדיפות הנמוכה ביותר במסמך ממשלתי שהגישה בחודש אפריל האחרון. למעשה גם אחרי שהלהבות החלו לכלות את האי, לחברה לא הייתה תוכנית לנתק את החשמל כדי למנוע הצתות נוספות.
דו"ח שהוכן עבור מחוז מאווי בשנת 2020 הזהיר כי הצד המערבי של האי, שבו נמצאת העיירה להאינה, נמצא בסיכון גבוה לשריפה. לפי הדו"ח, למערב מאווי הייתה ההסתברות השנתית הגבוהה ביותר לשריפות יער מבין כל האזורים במחוז, עם סיכוי של יותר מ-90% לשריפות בממוצע מדי שנה.
רובין ריצ'י, שמתגוררת באזור כ-40 שנה, סיפרה כי שניים מחבריה ניצלו מהשריפה רק בזכות כך ששמעו גלאי עשן בבתיהם. "אזעקות החירום נבדקות פעם בחודש, אך הן לא הופעלו מסיבה לא ידועה. אני מאוד כועסת כי הרבה אנשים נהרגו בגלל זה", היא אמרה ל"ניו יורק טיימס". גם קול מילינגטון, תושב העיירה שביתו נשרף כליל, אמר: "ההתרעות שקיבלנו לטלפון היו חסרות תועלת. לא קיבלנו שום הודעות פינוי, לא הייתה שום אזהרה". גם הוא ושותפיו לדירה נסו ממנה רק לאחר שהבחינו בעשן השחור בשמי העיירה.
מייסד אמזון ג'ף בזוס וארוסתו לורן סנצ'ז התחייבו לתרום 100 מיליון דולר למאמצי השיקום של מאווי, כך חשפה סנצ'ז בפוסט באינסטגרם. "ג'ף ואני שבורי לב", היא כתבה, "אנחנו חושבים על כל המשפחות שאיבדו כל כך הרבה ועל קהילה שנותרה הרוסה". בזוס נחשב לאדם השלישי הכי עשיר בעולם, אחרי אלון מאסק וברנר ארנו, עם הון מוערך של 163 מיליארד דולר, כך לפי מדד המיליארדרים של בלומברג.