משבר האקליםגל חום חורפי באירופה הורס את חופשות הסקי - וזו רק ההתחלה
משבר האקלים
גל חום חורפי באירופה הורס את חופשות הסקי - וזו רק ההתחלה
אירופה חווה את גל החום החורפי הקיצוני ביותר מאז החלו המדידות, ואתרי הסקי נאלצים להתמודד עם גבעות צחיחות משלג ופגיעה כלכלית. מדענים טוענים כי זוהי הצצה לעידן שבו שינויי האקלים שגרמה האנושות מותירים הרס בטבע ובכלכלות ברחבי העולם
בצפון האלפים ובפירנאים הצרפתים ציפו לארח המוני מבקרים מרחבי העולם לחופשת סקי, לאחר חג מולד לבן משלג. אלא ששינויי האקלים שיבשו את התוכניות לעונת השיא של הסקי, תעשייה ששווה עבור אירופה 30 מיליארד דולר. במדינות רבות ברחבי אירופה שורר חום עם טמפרטורות שיא שאינן אופייניות לעונה, ואתרי סקי המצויים בגובה נמוך ורק נפתחו – נאלצו לסגור את שעריהם, כשהם מתבוננים במעט השלג הולך ונמס במהירות בהרים.
בהרי האלפים, הטמפרטורות החמות הפשירו שלג והרחיקו אנשים מהמדרונות. אתרי הנופש הנמוכים יותר ברחבי צרפת, שוויץ ואיטליה ייאלצו להמתין למנות קור גדושות כדי להיפתח לציבור. בשל המחסור בשלג, לה קונטאמינס, אתר סקי צרפתי המשקיף על המון בלאן, נאלץ לבטל מרוץ סקי עולמי שתוכנן לסוף השבוע, והותיר רבים מאוכזבים אל מול התוכניות שהשתבשו.
בשוויץ, הודיע השבוע אתר הסקי Splugen-Tambo, השוכן בגובה 1,480 מטר, על השבתת מדרונותיו עד להודעה חדשה, בשל "מחסור בשלג, גשמים כבדים וטמפרטורות גבוהות". גם וורבייה, אתר נופש שוויצרי פופולרי במיוחד, נאלץ לסגור כמה מסלולים בגובה 1,650 מטר, באופן חריג לחודש ינואר. בישראל, אתר הסקי בחרמון אף הוא עומד מיותם. מלבד ימי גשם בודדים בדצמבר, חלקם במנות גדושות שגרמו להצפות, החורף מבושש להגיע.
למרות מזג האוויר החריג בחודש ינואר, לא מדובר במאורע נקודתי. מדובר בעוד אירוע קיצון, על רצף של הליך ארוך שנים של שינויי אקלים. אירופה מרגישה זאת היטב, כשהיא מתחממת בקצב מואץ בהשוואה לעולם. כך למשל, שוויץ מתחממת במהירות כפולה מהממוצע העולמי, וסובלת מעלייה של כ-2 מעלות צלזיוס בטמפרטורות במהלך 150 השנים האחרונות.
כמעט מחצית מ-169 אתרי הסקי שנאלצו להיסגר מאז 1951 עשו זאת בשל מחסור בשלג, כך לפי מחקר של אוניברסיטת גרנובל. עד סוף המאה הזו, מזהיר המכון לחקר שלג ומפולות, רק אתרי נופש מעל 2,500 מטר יקבלו מספיק שלג טבעי כדי להישאר פתוחים. אפילו באתר הנופש השוויצרי דאבוס, שבו מתחיל המפגש השנתי של הפורום הכלכלי העולמי ב-16 בינואר, כמות השלג נותרה השנה דלה במדרונות התחתונים.
"חגי מולד ירוקים נעשים נפוצים יותר ויותר בהרי האלפים", כתב המכון לחקר שלג ומפולות בשוויץ בדאבוס בדו"ח האחרון שלו. "רובן המכריע של התחנות מודד ירידה ברורה במספר הימים עם קרקע מכוסה שלג, ללא קשר לגובה או למיקומן".
כיסא בשורה הראשונה לצפייה בהשלכות שינויי האקלים
גל החום החורפי באירופה, החמור מאז החלו המדידות, פוקד את היבשת רק זמן קצר לאחר שהתמודדה עם גל קור משמעותי. הטמפרטורות החמימות בינואר הגיעו לשיא של כל הזמנים במספר מדינות באירופה, עם שיאים שנקבעו לפחות בשבע מדינות. הולנד, דנמרק, פולין, צ'כיה, בלארוס, לטביה וליטא רשמו את ימי ינואר החמים ביותר בהיסטוריה שלהן מאז החלו המדידות, ושיאים אזוריים נשברו גם בצרפת, דנמרק, ספרד, גרמניה, אוקראינה ומדינות נוספות. טמפרטורות של מעל ל-20 מעלות נמדדו במדינות רבות באירופה, לרבות במרכזה.
בצרפת נרשמו בסוף השבוע טמפרטורות של כמעט 25 מעלות, ובגרמניה 20. ביומה הראשון של השנה החדשה, בוורשה, בירת פולין, נרשמו טמפרטורות של 18.9 מעלות צלזיוס - יותר מ-5 מעלות צלזיוס מעל השיא הקודם שנקבע לפני 30 שנה. בעיר בילבאו בצפון ספרד נרשמו 24.9 מעלות צלזיוס, טמפרטורות שעלולות להיות צפויות בדרך כלל בתחילת יולי. שוויץ חוותה 20 מעלות צלזיוס ביום ראשון השבוע, בדומה למדינה טרופית. מדעני אקלים ומטאורולוגים אמרו השבוע כי לא זכור להם אירוע כה קיצוני במטאורולוגיה האירופית החורפית.
מזג האוויר החריג, שנוצר כתוצאה מחדירת אוויר חם לאירופה מאזורים סובטרופיים, הוא לפי מדענים כיסא בשורה הראשונה לצפייה בהשלכות שינויי האקלים על כדור הארץ, שינויים מעשי ידי אדם, שמשבשים היטב את היום-יום ומותירים חותם הרסני בטבע.
שריפת דלקים מאובנים - כמו פחם, נפט וגז - היא המניע העיקרי של משבר האקלים, כשמדענים קוראים שוב ושוב להפחית את השימוש באותם דלקים כדי למנוע אסון אקלימי. הטמפרטורה העולמית כבר עלתה בשל פליטות גזי החממה ב-1.1 מעלות, וצפויה להמשיך ולעלות גם אילו יפסקו פליטות גזי החממה, עד כדי מעלה וחצי עד סוף המאה. אלא שבמצב הנוכחי, בו האנושות לא פועלת לעצור את כדור השלג המתגלגל, ההתחממות עשויה להיות חדה הרבה יותר, ולזמן אירועי קיצון אקלימיים – בחורף ובקיץ.
״ההתחממות העולמית כבר גורמת לשינוי בתצורת הזרימה האטמוספרית העולמית״, מסביר פרופ׳ דניאל רוזנפלד, מדען אקלים מהאוניברסיטה העברית שהיה שותף לכתיבת דו"ח הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים של האו״ם (IPCC). ״ההתחממות הזאת אינה טבעית, אלא בשל פליטות גזי החממה, שגורמים בין השאר לכך שהפרשי הטמפרטורה בין הקוטב לקווי הרוחב הנמוכים הולכים ונעשים קטנים יותר. התוצאה - אנחנו מקבלים יותר חילופים של אוויר בין הקוטב לרחבים הנמוכים, המלווים באירועי מזג אוויר קיצוני. גלי חום הרבה יותר חמים ממה שהם היו בעבר, וגלי קור מגיעים גם הם לנקודות קיצון. תוצאה נוספת היא גשמים כבדים יותר, כיוון שהאוויר החם והלח נושא יותר אדי מים, ושכשהם מתעבים הם הופכים למבול״.
מלבד אלו שנאלצו להשלים עם חופשת סקי מבוטלת, באירופה נהנים תושבים מימים בהירים ושטופי שמש. אלא שעבור המערכות הטבעיות, מדובר באיתות הרסני של שינויי אקלים, שאת השלכותיהם תפגוש החברה האנושית בהמשך. ״באזורים מסוימים כמו צ׳כיה, העצים החלו ללבלב שלא בעיתם, הם התעוררו מתרדמת החורף״, מסביר רוזנפלד. ״המערכת הטבעית משתנה. אותם עצים שהחלו ללבלב, אנחנו לא יודעים מה יקרה להם בהמשך. הקור יחזור, אולי אפילו בעוצמה רבה, וזה עלול להזיק מאוד לחלק מהיבולים השנה. ציפורים שלא נודדות דרומה כי מספיק חם להן איפה שהן נמצאות עכשיו עקב גל החום, יכולות אולי להיתפס לא מוכנות לחזרה של הקור ולהינזק״.
ובישראל? לעת עתה, שמש חמימה ואביבית צפויה לאפיין גם ימים רבים נוספים לאורך ינואר. ״בישראל יש עכשיו מזג אוויר לא נורמלי, הציבור אולי לא מודע לזה״, מסביר רוזנפלד. ״השקעים הברומטריים עוברים מדרום לנו וגורמים לרוחות מזרחיות במקום הרוחות המערביות שבדרך כלל מביאות אלינו את ענני הגשם מן הים. אז אנחנו רואים בצורת אקלימית בצפון, ובדרום שיטפונות. מצד אחד, אין לנו מספיק מים לכינרת, ומצד שני, במקומות אחרים יש שיטפונות שיכולים להיות הרסניים, לסחוף קרקע ולגרום נזקים לרכוש ולחקלאות, וגם לאבידות בנפש".
גל החום הוריד את מחירי הגז
השנה החולפת הייתה אחת החמות שנרשמו מאז החלו המדידות וזימנה אסונות מזג אוויר רבים. מגלי חום הרסניים שפגעו ביבולים והובילו לתמותה עודפת, לבצורות קשות ונהרות יבשים ממים ועד שריפות ענק שכילו שטחי טבע גדולים. אירועי הקיצון הופכים עוצמתיים ותדירים יותר, בזה אחר זה.
כך למשל, לפי השירות המטאורולוגי בבריטניה, הסבירות לגלי החום דוגמת אלו שחוותה בריטניה ב-2022 עלתה פי 160 בשל השפעת האדם על האקלים. ללא גזי החממה הנפלטים על ידי האנושות וגורמים למשבר אקלימי, שנה כמו 2022 הייתה צפויה רק אחת ל-500 שנה. כעת, גל חום כזה צפוי כל 4-3 שנים.
״אירועים שפעם היו נדירים, הופכים לשכיחים לנגד עינינו", מסביר פרופ' רוזנפלד. "זה מצב שהולך ומאיץ, אנחנו הולכים לעולם שייראה אחרת. בשיא תקופת הקרח, העולם היה קר בממוצע של 5 מעלות פחות מהטמפרטורה שהייתה לפני המהפכה התעשייתית, והעולם היה מאוד שונה מזה הנוכחי. זה נותן לנו מושג עד כמה גדולה ההשפעה של שינוי ב-5 מעלות בטמפרטורה העולמית. מאז אנחנו הולכים לכיוון השני, והעולם ישתנה בהתאם.
"זה אומר שמי הים יעלו ויציפו ערי חוף, באזורים החמים ביותר יהיה חם מעבר לסיבולת האנושית, אזורים מסוימים יסבלו משטיפונות חוזרים ונשנים, ואחרים יהפכו ליבשים. אזורים שכיום לא ראויים לעיבוד חקלאי ולהתיישבות בקנדה וצפון רוסיה - יהיה אפשר להתיישב בהם, אבל ההפשרה של האזורים האלו תהווה אסון אקלימי אף היא. הפשרת הקרקע תגרום לפליטת מתאן, שהוא גז חממה שיגרום אף להגברת מידת ההתחממות של כדור הארץ. זאת תהיה בעיה כלכלית ודמוגרפית קשה, שתזמן משברים גיאופוליטיים ופליטי אקלים רבים בעולם. אנחנו רואים שבעלי חיים כבר נכחדים, זה אינדיקטור למה שקורה עכשיו ולמה שמזמן לנו העתיד״.
באופן פרדוקסלי, גל החום באירופה הוביל להפחתת התלות של היבשת בדלקים, שמאיצים את משבר האקלים ומובילים לתמותה עודפת בשל זיהום אוויר. בחורף הזה, כשהחום קירר את הביקוש לחימום באמצעות גז טבעי באזור, נמוגו לעת עתה חששות מפני מחסור בגז ושיבושי אנרגיה בצל הפלישה של רוסיה לאוקראינה. במהלך החודש האחרון, מחירי הגז הטבעי ביבשת ירדו כמעט בחצי, והגיעו לרמות שנראו לאחרונה לפני שרוסיה פלשה לאוקראינה.
עם זאת, הקור עלול לחזור בשארית החורף ולהפוך את המגמה. בנוסף לכך, לפי אנליסטים, מחירי הגז עלולים לעלות שוב כאשר אירופה תנסה למלא מחדש את מאגרי הגז שלה לחורף הבא.