אחרי ההצבעה בפרלמנט: נשיא דרום קוריאה מבטל את הממשל הצבאי
אחרי ההצבעה בפרלמנט: נשיא דרום קוריאה מבטל את הממשל הצבאי
מוקדם יותר הכריז יון סוק-יאול על משטר צבאי ברחבי המדינה, והאשים את האופוזיציה בפגיעה בדמוקרטיה ובתמיכה בצפון קוריאה: "אחסל את הכוחות שמתנגדים לנו". אלפים הפגינו מחוץ לבניין הפרלמנט, שחבריו הצביעו פה אחד נגד ההחלטה - ובסופו של דבר הנשיא החליט לבטל אותה
21:36 - נשיא דרום קוריאה ביטל את ההחלטה, המשטר הצבאי הוסר. נשיא דרום קוריאה יון סוק-יאול הודיע כי יסיר את החוק להחלת משטר צבאי במדינה, אחרי שהפרלמנט פסל אותו פה אחד. מוקדם יותר הערב הכריז הנשיא על "מצב חירום", בטענה כי "גורמי האופוזיציה תומכים בצפון קוריאה ומשתקים את המדינה". לאחר מכן חסמו הרשויות את הכניסה למבנה הפרלמנט והוכרז על איסור הפעילות בו ובמסגרת המפלגות. כוחות צבא פרצו למבנה בטרם ההצבעה, ועזבו לאחריה.
20:15 - משרד החוץ: "לשקול חיוניות ביקור בדרום קוריאה". משרד החוץ פרסם המלצת מסע לדרום קוריאה ברקע ההכרזה על משטר צבאי במדינה, וקרא "לכל הישראלים שמתכננים להגיע לשם בעת הזו, מומלץ לשקול חיוניות הביקור במדינה". נמסר כי "עדיין מוקדם להעריך מה תהיינה ההשלכות של ההחלטה. אנו ממליצים לישראלים בדרום קוריאה, לעת עתה ועד להתבהרות הדברים, להישאר בבתים או במקומות שבהם שוהים, ולעקוב אחר העדכונים בתקשורת". (איתמר אייכנר)
19:31 - צבא דרום קוריאה: "נאכוף את השלטון הצבאי עד שהנשיא יסיר אותו". צבא דרום קוריאה מסר כי "יאכוף את השלטון הצבאי במדינה - עד שיוסר על-ידי הנשיא". זאת לאחר שהפרלמנט בסיאול, שמונהג על-ידי האופוזיציה, הצביע נגד הכרזתו של הנשיא יון סוק-יאול.
19:03 - דרום קוריאה: הצבא עזב את מבנה הפרלמנט. כוחות הביטחון של דרום קוריאה עזבו את מבנה הפרלמנט, אחרי שהמחוקקים קבעו פה אחד נגד החוק למשטר צבאי, ולביטול הכרזתו של הנשיא יון סוק-יאול. הנשיא הכריז על "מצב חירום" בטענה כי "האופוזיציה תומכת בצפון קוריאה", ולאחר מכן דווח כי כוחות הביטחון פרצו למבנה הפרלמנט בטרם התאספות המחוקקים. לפני ההצבעה, אמר מנהיג מפלגת האופוזיציה לי ג'יי-מיונג כי ההצהרה על משטר צבאי "אינה חוקתית".
18:20 - אלפי מפגינים מחוץ לבניין הפרלמנט: "בטלו את חוק החירום". אלפי מפגינים מתקהלים מחוץ לפרלמנט, וקוראים "להדיח את הנשיא יון" ולהכניס אותו לכלא. עוד קראו המפגינים: "בטלו את חוק החירום, הגנו על הדמוקרטיה" ו"אנחנו ננצח". המפגינים מתעמתים עם המשטרה.
18:15 - הפרלמנט הדרום קוריאני הצביע נגד המשטר הצבאי. 190 מתוך 300 חברי פרלמנט, בו יש רוב לאופוזיציה, הצליחו להגיע לבניין הפרלמנט בסיאול ולקיים הצבעה על ההכרזה על משטר צבאי בדרום קוריאה - בה הפילו את ההחלטה. יו"ר הפרלמנט הודיע שההחלטה מבוטלת. לפי התקשורת המקומית ישיבת הפרלמנט נפתחה לאחר שכוחות הביטחון פרצו למבנה, בעוד עובדים במקום נצפו נאבקים בהם ואף מרססים לעברם במטפי כיבוי אש. לא ברור מה יקרה מכאן: החוקה דורשת שהנשיא יציית לבקשת חברי הפרלמנט, אך לא ברור אם הוא אכן יעשה זאת.
18:01 - שר האוצר הדרום קוריאני: נפעל לייצוב המטבע. שר האוצר הדרום קוריאני, צ'וי סאנג-מוק, אמר בפגישת חירום עם בכירי הכלכלה בסיאול: "נפעיל את כל האמצעים האפשריים לייצוב שוק הכספים ושער החליפין, כולל הזרמת נזילות בלתי מוגבלת". זאת לאחר שמטבע המדינה, הוון, רשם את הירידה החדה ביותר מאז 2016.
17:38 - השגרירות בדרום קוריאה: "ממליצים לישראלים להישאר בינתיים בבתים". שגרירות ישראל בדרום קוריאה מסרה הודעה לישראלים השוהים במדינה, ברקע הכרזת הנשיא על החלת משטר צבאי במדינה. השגרירות המליצה "להישאר בבתים או במקומות שבהם אתם שוהים ולעקוב אחר העדכונים בתקשורת, לעת עתה ועד להתבהרות הדברים". נמסר כי "עדיין מוקדם להעריך מה תהיינה ההשלכות של ההחלטה". (איתמר אייכנר)
17:33 - חיילים פרצו לפרלמנט, בארה"ב "עוקבים אחר המצב". כוחות הביטחון בדרום קוריאה פרצו למבנה הפרלמנט, וחיילים פועלים כדי להיכנס להיכל המרכזי במבנה. כך דווח בתקשורת המקומית. בתוך כך, הבית הלבן הודיע כי "ממשל ביידן נמצא בקשר עם הממשלה בסיאול, ועוקב מקרוב אחר המצב".
17:15 - המטבע המקומי נופל, קרן הסל על המדד המרכזי מאבדת 6%. הוון הקוריאני נופל ב-2.5% (הדולר בסביבת 1440 וון) לאחר שנשיא דרום קוריאה יון סוק יאול הדהים את ארצו כשהכריז על משטר צבאי ברחבי המדינה. קרן הסל של MSCI על דרום קוריאה נופלת ב-6%. (מיקי גרינפלד)
16:47 - הדרמה בדרום קוריאה: הכניסה לפרלמנט נחסמה, פעילות המפלגות נאסרה. בהמשך להצהרת נשיא דרום קוריאה יון סוק-יאול על משטר צבאי במדינה, רכבי משטרה חסמו את הכניסה לפרלמנט, ולא אפשרו למחוקקים להיכנס. זאת לאחר שמנהיג האופוזיציה אמר שהפרלמנט ינסה לבטל את חוק החירום. לפי התקשורת המקומית, הצבא הכריז שנאסרו כל הפעילויות בפרלמנט ובמפלגות, וכי לפי הפקודה, כל רשתות המדיה והתקשורת יהיו תחת שליטתו.
16:30 - מנהיג האופוזיציה: "חיילים עם אקדחים וסכינים ישלטו במדינה, הכלכלה תקרוס". בתגובה לנשיא אמר לי ג'אה מיונג, מנהיג "המפלגה הדמוקרטית" מהאופוזיציה: "טנקים, רכבים משוריינים וחיילים עם אקדחים וסכינים ישלטו במדינה, והכלכלה של הרפובליקה הקוריאנית תקרוס בצורה בלתי הפיכה". לי קרא לחברי מפלגתו ולאזרחים להגיע לבניין האספה הלאומית בסיאול.
16:08 - נשיא דרום קוריאה הכריז על משטר צבאי: "למגר את תומכי צפון קוריאה". נשיא דרום קוריאה יון סוק יאול הכריז על משטר צבאי ברחבי המדינה. יון אמר כי הצעד הכרחי כדי להגן על דרום קוריאה ולשמור על ביטחונה, ואמר כי מפלגות האופוזיציה חותרת תחת המדינה ומנסות לפגוע בדמוקרטיה שלה.
הנשיא טען כי מפלגות האופוזיציה שולטות בפרלמנט בסיאול, תומכות במשטר הקומוניסטי של צפון קוריאה ו"משתקות" את הממשלה באמצעות פעולות שמתנגדות למדינה. הוא לא הצביע על איום ממשי מצד היריבה מהצפון, והתמקד במתקפה נגד האופוזיציה בארצו. הוא תקף את "המפלגה הדמוקרטית" מהאופוזיציה - המפלגה הגדולה בפרלמנט, והזכיר שהשבוע היא העלתה הצעה להדיח חלק מהתובעים הראשיים במדינה, והתנגדה לתקציב שהגישה הקואליציה.
בהצהרה מיוחדת בשעת ערב מאוחרת אמר יון: "הכרזתי על משטר צבאי כדי להגן על הרפובליקה החופשית של קוריאה מאיום הכוחות הקומוניסטיים הצפון קוריאניים, ובמטרה למגר את הכוחות המתועבים שתומכים בצפון קוריאה ומתנגדים למדינה שלנו". הוא הצהיר כי בתקופה שבה יחול המשטר הצבאי הוא "ישקם את דרום קוריאה" ו"יחסל את הכוחות שמתנגדים לה".
הפעם האחרונה שבה הכריזה סיאול על משטר צבאי הייתה ב-1979, אחרי ההתנקשות בדיקטטור פארק צ'ונג הי. בעשרות השנים האחרונות קיים במדינה משטר דמוקרטי שנחשב ליציב למדי.