צרות מבית: בנו של ארדואן חשוד במעורבות בפרשת שוחד
צרות מבית: בנו של ארדואן חשוד במעורבות בפרשת שוחד
הרשויות בארה"ב ובשבדיה חוקרות תלונה שלפיה חברה שבדית המייצרת מכשירים לבדיקת אלכוהול תכננה להעביר מיליוני דולרים למוסדות המקושרים לבילאל ארדואן, בתמורה להתקנת המכשיר במכוניות. עורך דינו הכחיש את ההאשמות, אך זו לא הפעם הראשונה שבנו של הנשיא נחשד בשחיתות
הרשויות בארה"ב ובשבדיה חוקרות תלונה שלפיה חברת בת שבדית של חברה אמריקאית התחייבה לשלם שוחד של מיליוני דולרים לבנו של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, בתמורה לכך שיסדר לה עמדה שלטת בשוק הטורקי, כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס.
החברה השבדית דיגניטה סיסטמס (Dignita Systems) לא שילמה בסופו של דבר את השוחד ונסוגה מהפרויקט בשלהי השנה שעברה, כך לפי שני מקורבים לנושא ולפי התכתבויות שהגיעו לידי רויטרס. החברה האם האמריקאית אישרה כי הפרויקט בוטל לאחר שנודע על "התנהלות בעלת פוטנציאל מדאיג" בטורקיה. מספר אנשים שהיו מעורבים אף פוטרו.
לפי התלונה שהוגשה, התוכנית הייתה שממשלת ארדואן תעביר רגולציות שיעזרו להעלות את מכירות המוצר של דיגניטה: מכשיר לבדיקת אלכוהול המותקן בלוח המכוונים של המכונית ונועל את המנוע אם מאבחן שהנהג שיכור. בתלונה טענו כי בתמורה להפיכת המוצר לחובה בכלי רכב מסוימים והענקת בלעדיות של עשר שנים במכירתו, החברה התחייבה להעביר תרומות בגובה עשרות מיליוני דולרים לשני מוסדות שבהם מכהן בילאל ארדואן כחבר דירקטוריון – אוניברסיטת Ibn Haldun ועמותת הצעירים Tugva, זאת בנוסף לתשלום דמי שתדלנות של 100 מיליון דולר למקורב לארדואן הבן. התוכנית נזנחה אמנם בספטמבר, אך היא מעניקה הצצה לאופן שבו המשקיעים מתייחסים לבנו של ארדואן כדמות מפתח לקבלת גישה לנשיא.
מנכ"ל דיגניטה אנדרס אריקסון מסר בתגובה כי אינו רשאי לדון בפרטים מכיוון שהוא עוזב את החברה ומחויב להסכם סודיות. עורך דינו של בילאל ארדואן אמר כי ההאשמות שקשר קשר עם דיגניטה "שגויות לגמרי" ומדובר ב"רשת שקרים". ברויטרס לא הצליחו לבסס האם ארדואן או בנו היו מודעים או מעורבים בתוכנית השוחד של דיגניטה.
לפי הדיווח, התלונה הוגשה באפריל ובעקבותיה מינו משרד המשפטים האמריקאי והתובעים בשבדיה חוקרים לניהול חקירה ראשונית כדי לקבוע האם היו הפרות של החוקים נגד שוחד של המדינות. המקורבים הדגישו כי החקירה הראשונית לא בהכרח תוביל לחקירה רשמית או להגשת כתבי אישום. משתי המדינות לא התקבלה תגובה.
לפי התלונה, דיגניטה החלה לפעול בטורקיה בשנת 2017 אך בלי הצלחה בשל העדר גישה לארדואן. השינוי הגיע רק ב-2021, אז הציג המנכ"ל אריקסון את התוכנית של החברה לפוליטיקאי אירפן גונדוץ המקורב לבילאל. לאחר הפגישה נפתחו בפני החברה דלתות, אך לפי התכתבויות גונדוץ דרש תשלום של 100 מיליון דולר עבור השירותים שלו. הדיונים בין שני הצדדים לגבי אופן העברת התשלום נמשכו עד שבספטמבר ביטלה החברה האם את הפרויקט.
דיגניטה השבדית היא בבעלות by 1A Smart Start, הרשומה בטקסס ושייכת לאפולו גלובל מנג'מנט - אחת מחברות ניהול הנכסים הגדולות בעולם.
"לאחר שלמדנו על ההתנהלות בעלת הפוטנציאל המדאיג סביב הזדמנויות עסקיות עתידיות בטורקיה, חקרנו את הנושא ונקטנו בפעולות, כולל פיטורי העובד והיועצים החיצוניים שהיו מעורבים", נמסר מהחברה האמריקאית. "כתוצאה מכך לא התקדמנו עם התוכנית לעשות עסקים בטורקיה".
בילאל ארדואן (42) ממעט בהופעות ציבוריות. הוא איש עסקים בעל החזקת מיעוט ב-BMZ גרופ, חברה שעוסקת בתחבורה ימית ובבנייה. זו לא הפעם הראשונה שהוא נחשד בשחיתות. ב-2016 חקרו הרשויות באיטליה חשד שהכניס למדינה כסף מבלי להכריז עליו. הוא הכחיש את ההאשמות והתיק נסגר בשל העדר ראיות. שנה קודם לכן האשימה הממשלה הרוסית שארדואן הבן מרוויח ממסחר לא חוקי בנפט עם סוריה.