סגור
זרים ותמונות של המלכה אליזבת מחוץ לארמון בקינגהאם
זרים ותמונות של המלכה מחוץ לארמון בקינגהאם, אתמול. טוני בלייר נקלע למצב דומה בעקבות מות דיאנה (צילום: AFP)

ניתוח
צ'ארלס? מות המלכה סלל קודם כל את דרכה של ראשת הממשלה

ליז טראס נכנסה לדאונינג 10 בתקופה של משבר כלכלי מהקשים בתולדות בריטניה, והיא תידרש לצעדים חריפים. מותה של המלכה אליזבת מספק לה הזדמנות למצב את עצמה כמנהיגה, כפי שעשה טוני בלייר אחרי מות הנסיכה דיאנה. ואילו המלך החדש יידרש לצמצם הוצאות על רקע האינפלציה הגוברת והנטל על האזרחים

שלושה ימים לפני מותה של מלכת בריטניה ערכה ראשת הממשלה הנבחרת ליז טראס מסיבת ניצחון על הגג של מטה ענקית המשלוחים דליברו בלונדון. בעוד שעמיתיה, בהם סגניתה המיועדת תרז קופי, ממשיכים לפזז על רחבת הריקודים, טראס עזבה מוקדם כדי להתכונן לפגישתה עם המלכה בטירת בלמורל, שנקבעה ליום המחרת.
טראס, לשעבר שרת החוץ, הספיקה לצבור רק שעות ספורות של ניסיון בתפקידה החדש, לפני שנאלצה לקחת על עצמה משימה היסטורית: להוביל את אזרחיה בפרידתם מאליזבת השנייה בתום תקופת המלוכה הממושכת ביותר שידעה בריטניה.
עם זאת, בפרק הזמן הקצרצר הזה — לפני שהושעתה פעילות הממשלה לתקופת אבל בת עשרה ימים — הצליחה טראס למנות שורה של שרים ולהכריז על חבילת סיוע למשקי הבית בהיקף כ־100 מיליארד ליש"ט כדי להתמודד עם חשבונות החשמל המזנקים. זאת נוסף לשינויים מנהלתיים שנועדו להשאיר מאחור את עידן קודמה, בוריס ג'ונסון.

הזדמנות היסטורית

המבחן האמיתי של ליז טראס

ראשת הממשלה נכנסה לדאונינג 10 בתקופה של משבר כלכלי מהקשים בתולדות בריטניה. האינפלציה חצתה את ה־10% והיא הגבוהה מבין מדינות ה־G7, חשבונות החשמל עתידים לזנק ב־80%, מערכת הבריאות נמצאת על סף משבר חריף ושוק התעסוקה מתכווץ. בנאומה הראשון על מדרגות מעונה הרשמי התחייבה טראס — "נעמוד במשימה" — וחזרה על כך שלוש פעמים.
בחודש הראשון בתפקיד אמורה היתה טראס להציג את תוכניתה להוזלת תעריפי החשמל, להיוועד עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ומנהיגים נוספים בפסגת האו"ם בניו יורק ולאחר מכן להתניע קיצוצי מס נרחבים. אך מותה של המלכה שיבש את תוכנית הפעולה, שעליה עמלה כבר במהלך הקמפיין.
ביום שישי האחרון, דאונינג 10 מיהר להודיע כי הקפאת מחירי החשמל תוכל להיכנס לתוקף ב־1 באוקטובר כמתוכנן, אף כי באמצעות חוזים פרטיים עם ספקי אנרגיה ולא דרך חוקי חירום. כעת, משקיפים סבורים כי המשך דרכה של טראס ייקבע בהתאם לתגובתה למות המלכה.

2 צפייה בגלריה
ליז טראס ראש ממשלת בריטניה
ליז טראס ראש ממשלת בריטניה
ראשת הממשלה ליז טראס. מתכננת חוזים פרטיים עם ספקי אנרגיה להקפאת מחירים
(צילום: AFP)

ראש הממשלה הבריטי האחרון שמצא את עצמו במצב דומה היה טוני בלייר, כאשר חמשה חודשים לאחר שעלה לשלטון, באוגוסט 1997, נהרגה הנסיכה דיאנה בהתרסקות מכוניתה בפריז. התייחסותו לדיאנה כאל "נסיכת העם" בהספד שנשא הקפיצה את התמיכה במפלגתו ל־93% ונכנסה לדפי ההיסטוריה. לפי אתר "פוליטיקו", בלייר זכה לשבחים בתקופה שבה המשפחה המלכותית ספגה ביקורת קשה על תגובתה הקרירה למותה של דיאנה.
אף כי הנסיבות שונות כעת, גם הפעם מוטלת על ראשת הממשלה המשימה לחוש את רחשי ליבו של העם. "מילותיו של טוני בלייר על דיאנה התפרסמו בעולם לא רק בשל הביטוי הפשוט 'נסיכת העם', אלא משום שהצליח ברגע אחד לקלוט את הלך הרוח הציבורי", אמר לפוליטיקו פיטר מנדלסון, לשעבר יועצו הבכיר.
מותה של המלכה בעיתוי הזה נותן הזדמנות לטראס למצב את עצמה בעיני הציבור בצורה אופטימלית. את ההנחה הזו מגבות תוצאות סקר של איפסוס שפורסמו בשבוע שעבר, לפיו רק מחצית מהמשיבים יודעים על טראס "מספיק" או "הרבה".

הארמון כבועה

בזבזנות מרגיזה בתקופת מיתון

מבין כל הארמונות והאחוזות שהתגוררה בהם אליזבת השנייה ב־96 שנותיה, טירת בלמורל בסקוטלנד היה המקום האהוב עליה, ושם גם הלכה לעולמה.
הטירה, שלאורך השנים שימשה כמעון הקיץ של משפחת המלוכה, הפכה בחודשים האחרונים למקום מושבה הקבוע. שם היא ביצעה את תפקידה הרשמי האחרון — מסירת המפתחות לדאונינג 10 לראשת הממשלה הנכנסת, יומיים לפני מותה. מצוידת במקל הליכה, אביזר שסירבה לו עד לפני חודשים ספורים, ולבושה בחצאית סקוטית כשעל זרועה התיק הנוקשה שהפך לאחד מסמליה, המלכה לחצה את ידה של טראס ללא כסיות, כבוד שהיה שמור למעטים בלבד.
בניגוד לשאר הארמונות והטירות, בלמורל היה היחיד בבעלותה. שבעה ארמונות ואחוזות נוספים נמצאים בשימוש המשפחה המלכותית, בהם ארמון ווינדזור, קנזינגטון וקלארנס האוס בלונדון, והולירודהאוס בסקוטלנד. בבעלות הפרטית היתה גם אחוזת סנדרינגהאם במחוז נורפוק.
עם זאת, המפורסם מבין המעונות המלכותיים הוא בקינגהאם, המעון הלונדוני הרשמי של מלכי בריטניה מאז 1837 ואטרקציה תיירותית מהפופולריות בעולם. לפני פרישתה לבלמורל, שימש הארמון את המלכה לפגישותיה הרשמיות, ושם קיבלה את פניהם של 14 ראשי ממשלה נכנסים.
בקינגהאם הוא כנראה גם הנכס היקר ביותר, עם שווי משוער של 4.9 מיליארד דולר. אף כי הארמון בן 775 החדרים הוא נכס השייך טכנית למלך השולט, הוא מוחזק בפועל על ידי קרן של נכסי הכתר. עם מות המלכה, הארמון עובר רשמית למלך צ'ארלס, שלפי דיווחים מתכנן להופכו למוזיאון, כלומר, למקור הכנסה שיצמצם את הצורך בכספי משלם המסים.
לפי דו"ח שפורסם ביוני האחרון, ב־2021 עלתה המשפחה המלכותית למשלם המסים 102.4 מיליון ליש"ט. וכך, בעוד האזרח הפשוט נאבק ביוקר המחייה, ההוצאות על המשפחה המלכותית זינקו ב־17% בצל האינפלציה, ולראשונה חצו את רף ה־100 מיליון ליש"ט. אחת הסיבות לכך הם השיפוצים הנרחבים המתקיימים בבקינגהאם, שעלותם טיפסה ל־63.9 מיליון ליש"ט, תוספת של 14 מיליון ליש"ט לעומת שנה קודם לכן, זאת ברקע ההיערכות לחגיגות 70 שנות מלכות. השיפוצים, שיימשכו עשור, יגיעו עם תג מחיר של כ־370 מיליון ליש"ט. העלייה בהוצאות גילמה גם את חזרתם של בני משפחת המלוכה לסיורים רשמיים מחוץ לבריטניה, לאחר הפוגה בקורונה.
לפי "פורבס", בבעלות "הפירמה" — כך קרויה המשפחה המלכותית — נכסים בשווי כולל של 28 מיליארד דולר. אלה שייכים למלך או למלכה בימי שלטונם, אך אינם נחשבים להון אישי. האחזקות הללו כוללות את נכסי הכתר (נדל"ן וקרקעות בשווי 19.5 מיליארד דולר), את נסיכויות קורנוול ולנקסטר (1.3 מיליארד דולר ו־748 מיליון דולר, בהתאמה) ואת ארמון קנזינגטון (630 מיליון דולר), שם התגוררה הנסיכה דיאנה אחרי גירושיה מצ'ארלס, ושם גם התגוררו הנסיך וויליאם ומשפחתו לפני שעברו בקיץ האחרון לביתם החדש, אדלייד קוטג' בווינדזור, בשאיפה לגדל את ילדיהם בסביבה נורמלית ככל האפשר.


הונה האישי של המלכה נאמד בכ־530 מיליון דולר "בלבד", והוא כולל, מלבד בלמורל וסנדרינגהאם, חוות חקלאיות וחוות סוסים וגם אוסף התכשיטים הייחודי שלה, שפריטים ממנו הושאלו לאורך השנים לכלותיה. מאמה, שמתה לפני 20 שנה, ירשה המלכה נכסים בשווי 94 מיליון דולר, בהם יצירות אמנות, ביצי פברז'ה, תכשיטים וסוסים. היא גם ירשה כ־30 מיליון דולר מבעלה הנסיך פיליפ, שמת באפריל שעבר. אחד הנכסים היקרים ביותר שלה היה אוסף הבולים העתיק בעולם, שאותו היא ירשה מסבה, עם שווי מוערך של 134 מיליון דולרים.
בשיחה עם האתר chronicle.live אמר נורמן בייקר, מומחה לפיננסים של בית המלוכה, כי כעת על הממשלה לחשב מחדש כיצד להשתמש בכספי משלם המסים למימון המשפחה המלכותית. "אין לנו אמירה לגבי האופן שבו משפחת המלוכה בוחרת להשתמש במטוסים פרטיים או מסוקים, שממומנים מכספי הציבור, ובתקופה שבה האזרחים הפשוטים מתקשים לשרוד כלכלית, זה לא בסדר".

אחריות פיננסית

המלכה העלתה נכסים ל־Airbnb

פרידתה של אליזבת השנייה מהממלכה אירעה בתקופה שבה משבר האנרגיה מאיים להפיל מיליוני משקי בית מתחת לקו העוני ומכניס שוב לעין הסערה את מוסד המלוכה הראוותני. ברוח הזמנים, ואולי בתגובה לביקורת התמידית שסופג המוסד המיושן המתקיים גם על חשבונם של משלמי המסים, המלכה ביקשה להפגין אחריות פיננסית. יום לפני מותה דיווח המגזין "פורצ'ן", כי קוטג' באחוזת סנדרינגהאם, מעון הכריסמס של משפחת המלוכה, זמין כעת להשכרה ב־Airbnb. הנכס, בן ארבעה חדרי שינה, היכול לאכלס שמונה אורחים בנוחות בתמורה ל־216 דולר ללילה, שימש עד כה למגורי הגנן הראשי שלה. ברוח אהבתה לבעלי חיים, מותר להביא לחופשה את הכלב המשפחתי. הנכס הזה מצטרף לשמונה קוטג'ים מלכותיים אחרים שעלו ל־Airbnb בתחילת החודש, כולם בשטח אחוזת בלמורל, בשכנות לארמון.
חייה של אליזבת היו משופעים ברגעים אמיתיים כאלה. בימי מלחה"ע השנייה, אליזבת, אז נסיכה, ביקשה לתרום למאמץ המלחמתי ועברה קורס נהיגה ומכונאות ברכבים כבדים. בראיון לסרט תעודה שצולם לרגל יום הולדתה ה־90, סיפרה נכדתה יוג'יני על הקיצים המאושרים בבלמורל וסיפקה הצצה קטנה לרגעים פשוטים בחיק המשפחה. "הליכות, פיקניקים, כלבים — הרבה כלבים, תמיד היו כלבים — ואנשים יוצאים ונכנסים כל הזמן. זה היה בסיס נפלא לסבא וסבתא, מקום שאליו הגענו כדי להיפגש אתם, מקום שבו יכולת לנשום ולרוץ". הנסיכה גם סיפרה על אירועי ברביקיו משפחתיים, שבהם הדוכס בישל והמלכה הדיחה כלים. ראש הממשלה לשעבר בלייר גיבה את דבריה. "אתם חושבים שאני צוחק, אבל לא. המלכה שאלה אם סיימת לאכול, ואז ערמה את הצלחות והכניסה אותם לכיור", סיפר. (עם כפפות גומי כמובן).
לפי אחד השפים שלה לשעבר, דארן מק'גריידי, המלכה לא היתה "פודי", ולא אהבה לגוון את התפריט. היא חיבבה בעיקר בשר ציד משטחי האחוזות ופטה מדגי סלמון שהגיעו מבלמורל. לקינוח אהבה במיוחד שוקולד. וכמו אמא וסבתא רגילה, כשהילדים או הנכדים הגיעו לביקור, היא דאגה שיוגשו להם המנות החביבות עליהם. במקרה של הנכד וויליאם — עוגת העשויה שכבות ביסקוויטים ושוקולד.
היום, בנה הבכור צ'ארלס מונה רשמית למלך ובנאומו התחייב להקדיש לתפקיד את שארית חייו. בדומה לטראס ולקבינט שלה, גם המלך ייאלץ להתאים את עצמו לרוח הזמנים, ולהפוך את הגוף השלטוני שבראשו הוא עומד למוסד הקשוב לציבור ולמצוקותיו. אמו, שקיבלה את הכתר בתקופת צנע, טמנה את הזרעים. כחסיד נלהב של קיימות, הוא יצטרך לטפחם בחוכמה.