המומחים מזהירים, אך מדינות באירופה מבטלות את הגבלות הקורונה
המומחים מזהירים, אך מדינות באירופה מבטלות את הגבלות הקורונה
ארגון הבריאות העולמי קרא להמשיך להגן על הציבור בעזרת "כל הכלים הקיימים", אולם במדינות סקנדינביה ובבריטניה פחות מתרשמים ומקלים בהגבלות ההתקהלות ובבידודים; פרופסורית מאוניברסיטת אדינבורו: "אינני מבינה מדוע לשנות את זה כשיש לנו יותר מ-200 מתים ביום"
מספר מדינות באירופה מבטלות את הגבלות הקורונה, זאת על אף אזהרת ארגון הבריאות העולמי (WHO) שיש "להגן על הציבור בעזרת כל הכלים הקיימים בארגז הכלים". גם מדענים שונים הצטרפו לאזהרות.
כך למשל, שבדיה הסירה שלשום (ד') את ההגבלות שעוד נותרו, זאת בעקבות מהלכים דומים מצד מדינות סקנדינביה השכנות, דנמרק ונורבגיה. במקביל, בבריטניה הכריז ראש הממשלה בוריס ג'ונסון על תוכניות לסיים את חובת הבידוד למאומתים מוקדם מהמתוכנן.
בשבדיה, הצעדים שהוסרו כוללים את הגבלות ההתקהלות והדרישה להציג תעודת התחסנות. בדיקות הקורונה בחינם גם הופסקו במדינה והכוונה היא להגדיר מחדש את הקורונה כמחלה ש"אינה מהווה סכנה לבריאות הציבור" החל מה-1 באפריל. לפי הודעת הממשלה, ההערכה היא שהמצב "יציב מספיק כדי להתחיל בביטול אמצעי השליטה בהדבקות". ההחלטה התקבלה לאחר ש-73% מהאוכלוסייה בשבדיה חוסנו לגמרי, כך לפי הנתונים שאספו באוניברסיטת ג'ונס הופקינס.
בכך הולכת שבדיה בעקבות דנמרק, שהפכה בתחילת החודש למדינה הראשונה באיחוד האירופי שהסירה את כל הגבלות הקורונה, על אף עלייה בתחלואה. לפי הודעת הממשלה הדנית, הוחלט כי "הקורונה לא צריכה יותר להיות מוגדרת כמחלה קריטית לחברה". יותר מ-80% מהאוכלוסייה במדינה מחוסנים לגמרי.
מחקר בבריטניה: 1 מ-7 ילדים מפתח לונג קוביד
בבריטניה כאמור הודיע ג'ונסון לפרלמנט כי הממשלה מתכוונת להסיר את דרישת הבידוד למאומתים כבר בסוף החודש. כיום, ניתן להשתחרר מהבידוד לאחר חמישה ימים ולאחר שתי תוצאות שליליות. הגבלות אחרות כמו חובת עטיית מסכות הוסרו בסוף ינואר.
עם זאת ועל אף שנרשמה ירידה במספר החולים והמתים מקורונה במדינה, קיימים גורמי סיכון נוספים, ביניהם תופעת לונג קוביד. לפי מחקר שערכו באנגליה, אחד מכל שבעה ילדים שנדבקו בקורונה סובל מתופעה זו, כלומר סובל מתסמינים מתמשכים. פרופסור דבי סרידהאר (Devi Sridhar) מאוניברסיטת אדינבורו טענה כי עוד מוקדם לבטל לגמרי את הבידוד. לדברי סרידהאר שהתראיינה ל-CNBC, "יש לנו מערכת שמי שיוצא שלילי ביום החמישי והשישי יכול להשתחרר מהבידוד. אינני מבינה מדוע לשנות את זה כשיש לנו יותר מ-200 מתים ביום". עוד הוסיפה כי להערכתה התוכנית לביטול הבידוד נובעת בעיקרה ממניעים פוליטיים ולא מבוססת על ראיות מדעיות.
על ג'ונסון מופעל לחץ רב לאחר שנחשף כי הוא הפר את חוקי הקורונה מספר פעמים, כולל קיום מסיבות בתקופת הסגרים. עד כה הוא דחה את הקריאות להתפטרותו, כולל מתוך מפלגתו שלו.
"בעיקרון הממשלה מתכננת שנידבק בקורונה מספר פעמים, כמו צינון רק עם מחלה מסוכנת בהרבה", הוסיפה גם כריסטינה פאגל מיוניברסיטי קולג' לונדון. בהתאם, בסקר שנערך בקרב 4,451 בוגרים בבריטניה, 75% אמרו שהם מאמינים שיש לשמור על חוקי הבידוד ללא שינוי.
בכל מקרה, מזכ"ל ארגון הבריאות טדרוס אדהנום קרא למדינות להמשיך ולשמור על משנה זהירות. "עוד מוקדם מדי עבור כל מדינה להיכנע או להכריז על ניצחון", אמר המזכ"ל.