נכשל הניסוי לחיסון נגד קורונה בגרסת תרסיס לאף
נכשל הניסוי לחיסון נגד קורונה בגרסת תרסיס לאף
ענקית התרופות אסטרהזניקה ואוניברסיטת אוקספורד הודיעו כי החיסון בגרסת התרסיס חולל תגובה חיסונית חלשה, לעומת החיסון הניתן בזריקה: "יש אתגרים בהפיכת התרסיס לאפשרות"
גרסת חיסון לנגיף הקורונה שניתנת כתרסיס דרך האף, פיתוח של ענקית התרופות אסטרהזניקה ואוניברסיטת אוקספורד, נכשלה בניסוי בשלב מוקדם. כך הודיעה אוניברסיטת אוקספורד, שציינה כי גרסת הניסוי שניתנה כתרסיס חוללה תגובה חיסונית בריריות האף אצל "מיעוט המשתתפים", והתגובה החיסונית המערכתית היתה חלשה לעומת החיסון הניתן בזריקה לשריר.
חוקרים העריכו שמתן החיסון דרך דרכי הנשימה עשוי למנוע ביתר יעילות את העברת הנגיף. חיסוני הקורונה שזמינים כיום, הניתנים בזריקה לשריר, מציעים רק הגנה חלקית נגד הדבקה, אף שהם עדיין יעילים למדי נגד מחלה קשה.
סנדי דאגלס, החוקר הראשי בניסוי מטעם אוניברסיטת אוקספורד, אמר שהתרסיס, שהכיל את אותה פורמולה של החיסון הניתן דרך השריר, לא הראה ביצועים כפי שהחוקרים קיוו: "אנחנו מאמינים שמתן החיסון דרך האף והריאות הוא עדיין גישה מבטיחה, אך המחקר שלנו מראה שיש עדיין אתגרים בהפיכת התרסיס לאף לאפשרות יעילה". לדבריו, התוצאות החלשות הן ככל הנראה מפני שרוב התרסיס נבלע בסופו של דבר והתפרק בקיבה, ונטילה ישירות לריאות עשויה לעזור להימנע מכך.
אוקספורד אמרה שאפשרות עתידית היא פיתוח גרסאות במיוחד לשימוש דרך האף, למשל עם ריכוז גבוה יותר של חומר פעיל או אלמנטים שגורמים לתרסיס להישאר בדרכי האוויר העליונות ולא להיבלע.
בניסוי משלב 1, שבדק גם אפשרות של מתן התרסיס כבוסטר, לא דווחו תופעות לוואי או בעיות בטיחות. ישנם כיום יותר מ-12 חיסונים לקורונה בשלבי ניסוי שניתנים דרך האף. סין אישרה לאחרונה חיסון של CanSino שניתן באמצעות איוד, אולם מנגנון הספיגה שלו מורכב יותר. הודו אישרה גם היא חיסון דרך האף, שמיוצר על ידי חברת Bharat Biotech.