מדינות ה-G7 מאשרות: נפעל לקביעת מחיר גג לנפט הרוסי
מדינות ה-G7 מאשרות: נפעל לקביעת מחיר גג לנפט הרוסי
עם זאת הודעת שרי האוצר של שבע המדינות המתועשות לא כללה את פרטי התוכנית, בהם המחיר המרבי שייקבע לנפט; רוסיה הזהירה השבוע כי תפסיק למכור נפט למדינות שישתפו פעולה עם מחיר הגג
שבע המדינות המתועשות (ה-G7) הודיעו היום כי הגיעו להסכמה על יישום מנגנון לקביעת מחיר גג לנפט הרוסי - במטרה לפגוע ביכולתה של מוסקבה לממן את המלחמה באוקראינה ולהגן על הצרכנים הנאנקים תחת מחירי האנרגיה הגבוהים.
עם זאת ההודעה של שרי האוצר של מדינות ה-G7, שקיימו היום פסגה וירטואלית, לא כללה את פרטי התוכנית, בהם המחיר המרבי שייקבע לנפט.
לדבריהם, המחיר המרבי לחבית ייקבע בהתאם "לסדרה של נתונים טכניים", ויסוכם בין המדינות שיישמו אותו.
הנושא עלה לראשונה לסדר היום של מדינות ה-G7 ביוני - בעקבות לחץ שהפעיל ממשל ביידן; היום הודיעו שרי האוצר שלהן כי "אנו מאשרים כי בכוונתנו ליישם מנגנון שיאסור על מתן שירותים המאפשרים הובלה ימית של נפט מתוצרת רוסיה - במידה שמחירו יהיה גבוה מהרף שייקבע".
לפי ההצעה, רכישת שירותי הובלה לנפט - כולל ביטוח ומימון - תתאפשר רק אם הנוזל השחור יירכש מתחת למחיר המרבי שייקבע.
שרי האוצר של מדינות ה-G7 הודיעו כי ימשיכו לעבוד על פרטי התוכנית - וינסו לתאם את לוח הזמנים עם תחילת האיסור של מדינות האיחוד האירופי על יבוא נפט מרוסיה, בחודש דצמבר.
רוסיה הזהירה השבוע כי תפסיק למכור נפט למדינות שישתפו פעולה עם מנגנון המחיר המרבי.
מדינות ה-G7 כוללות את בריטניה, קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן וארה"ב. שרי האוצר שלהן ציינו כי ינסו לצרף מדינות נוספות לקואליציה שתרכוש נפט רוסי רק בתנאי שמחירו יהיה נמוך מהרף שייקבע.
ב-G7 סבורים כי כדי שהמנגנון יצליח - יהיה צורך בהשתתפותן של יבואניות נפט גדולות כמו סין והודו, שהגדילו את הרכישות שלהן מרוסיה מאז הפלישה לאוקרינה בפברואר. עם זאת לפי הערכות - גם שתי המדינות האמורות ירצו לרכוש את הנפט הרוסי במחירים נמוכים יותר.
לפי נתוני סוכנות האנרגיה הבינלאומית, היקף היצוא של הנפט הרוסי ירד ב-250 אלף חביות ביוני, ל-7.4 מיליון חביות; עם זאת ההכנסות גדלו ב-700 מיליון דולר לעומת מאי, בעקבות העלייה במחיר הסחורה. מתחילת יולי נפלו מחירי הנפט ב-18% בעקבות החששות ממיתון - ואולם הם עדיין גבוהים ב-20% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.