ארגון הבריאות על האומיקרון: "הסיכון גבוה"; ביידן: "אין סיבה לפאניקה"
ארגון הבריאות על האומיקרון: "הסיכון גבוה"; ביידן: "אין סיבה לפאניקה"
בעולם סגרו את השערים לנוסעים ממדינות בדרום יבשת אפריקה, שם התגלה האומיקרון. מזכ"ל האו"ם תקף: "הם גילו את הווריאנט ואתם מענישים אותם". הזן החדש מוגדר כמידבק במיוחד, אך ייתכן שרק בעוד שבועות יתברר כמה הוא מסוכן ואם החיסונים יעילים מפניו. ביידן: "האומיקרון הוא סיבה לדאגה, לא לפאניקה". המומחה של נשיא ארה"ב לקורונה: "במקום להשתגע – תתחסנו"
הווריאנט החדש והמדאיג של נגיף הקורונה, האומיקרון, ממשיך להתפשט ברחבי העולם והתגלה היום (ב') במדינות נוספות. ספרד, שבדיה, פורטוגל וקנדה דיווחו על נשאים ראשונים של האומיקרון.
לפי ההערכות האומיקרון הוא זן מידבק במיוחד של נגיף הקורונה, אך טרם ברור עד כמה הוא מסוכן ואם החיסונים יעילים מפניו. למרות שייתכן שהתשובות יגיעו רק בעוד כמה שבועות, בעולם לא לוקחים סיכונים: מדינות רבות אסרו על כניסת נוסעים ממדינות בדרום יבשת אפריקה, שם התגלה הווריאנט. ישראל, יפן ומרוקו החליטו לאסור לחלוטין על כניסת אזרחים זרים בגלל הזן החדש.
ארגון הבריאות העולמי ציין שטרם ידוע על מתים מהווריאנט, אך הזהיר שכל עלייה בתחלואה עלולה לגרום להשלכות קשות. באירופה, נזכיר, מתמודדים כעת עם גל רביעי – ואף חמישי – של המגפה. כמה מדינות ביבשת הטילו הגבלות קשות, ואף סגר, עוד לפני ההודעה על וריאנט חדש ומדבק שהתגלה באפריקה. האיחוד האירופי החליט בסוף השבוע לאסור על כניסת נוסעים מדרום אפריקה.
"לאומיקרון יש מספר חסר תקדים של מוטציות, וחלקן מדאיגות בגלל ההשפעה האפשרית שלהן על מסלול המגפה. הסיכון העולמי הכולל שקשור לווריאנט החדש מוערך כגבוה מאוד", מסר ארגון הבריאות, אך הדגיש שעם זאת עוד דרוש מחקר כדי להבין עד כמה הווריאנט שהתגלה בדרום אפריקה מסוכן וגורם לתחלואה קשה. הארגון מסר שמידע נוסף צפוי להתקבל בשבועות הקרובים.
"רבים מאיתנו עלולים לחשוב שסיימנו עם נגיף הקורונה. הוא לא סיים איתנו", אמר מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום גברייסוס. מטשידיסו מואטי, ראש ארגון הבריאות העולמי באפריקה, מחתה על איסור הטיסות לנוסעים ממדינות בדרום היבשת: "להגבלות על נסיעות עשוי להיות תפקיד בהפחתה מצומצמת של התפשטות הקורונה, ונטל כבד על החיים ועל הפרנסה".
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר הערב שהאומיקרון הוא "סיבה לדאגה, אך לא לבהלה". הזן טרם התגלה בארה"ב, אך ביידן מעריך שהדבר יקרה במוקדם או במאוחר. בהצהרה אמר ביידן שארה"ב מסוגלת לנצח את האומיקרון: "לפני שנה אמריקה התקשתה מל הווריאנט הראשון של הקורונה. ניצחנו את הווריאנט הזה בצורה משמעותית, ואז נפגענו מווריאנט חזק בהרבה – הדלתא. נקטנו צעדים ועכשיו אנחנו רואים שמספר המתים מהדלתא בירידה. אנחנו הולכים להילחם ולנצח גם את הווריאנט הזה".
ביידן ציין שרק בעוד כמה שבועות העולם ידע עד כמה החיסונים יעילים נגד האומיקרון. עוד קרא לקבל את הבוסטר – המנה השלישית של החיסון – כדי להבטיח הגנה נגד הזנים האחרים.
מהיום חל בארה"ב איסור כניסה על נוסעים משמונה מדינות בדרום יבשת אפריקה. ביידן הסביר שהאיסור יקנה לארה"ב זמן כדי להעלות את שיעור האמריקנים שקיבלו את המנה השלישית של החיסון. ד"ר אנתוני פאוצ'י, המומחה של הבית הלבן לטיפול בקורונה, אמר גם הוא שהתמונה תתבהר רק בעוד כמה שבועות – וקרא לאמריקנים להתחסן בינתיים. "זה לא הזמן להיות בפאניקה. אנחנו צריכים להיות מודאגים, והדאגה שלנו צריכה לדרבן אותנו לעשות דברים שאנחנו יודעים שעובדים. במקום להשתגע, במקום להיות בפאניקה, פשוט תעשו את הדבר הנכון", אמר.
ביידן שיבח הערב את היכולות המדעיות של דרום אפריקה, ואת השקיפות שבה פעלה כשבישרה לעולם ביום חמישי שגילתה וריאנט חדש ומדבק. דרום אפריקה זועמת על הקהילה הבינלאומית, וטוענת שנענשה בשל היכולות של מדעניה לגלות וריאנטים חדשים. נשיא דרום אפריקה, סיריל רמפוזה, אמר שאיסור הכניסה של אזרחי המדינה למדינות רבות בעולם אינו מוצדק ומנוגד למדע.
מומחה למחלות זיהומיות מדרום אפריקה אמר שמוקדם לדעת אם התסמינים של האומיקרון קשים או קלים יותר מאלה של וריאנטים קודמים, אך ציין שנראה שמדובר בווריאנט מדבק יותר. פרופסור סלים עבדול כרים העריך שהחיסונים הקיימים יעילים במניעת תחלואה קשה בקרב מי שנדבקו באומיקרון. אתמול אמרה ד"ר אנג'ליק קוטזי, הרופאה הדרום אפריקנית שהתריעה על וריאנט חדש, שהמטופלים שנדבקו בווריאנט סבלו מתסמינים קלים - גם אם לא היו מחוסנים לקורונה.
בנמל התעופה הבינלאומי ביוהנסבורג נראו היום נוסעים מיואשים, שרצו להמריא מדרום אפריקה – אך לא יכלו לעשות זאת בגלל ביטולי הטיסות. "אנחנו לא יודעים מה לעשות, אנחנו פשוט מחכים כאן", אמר בנמל התעופה נוסע מלסוטו – אחת המדינות בדרום היבשת.
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש הביע דאגה שההגבלות של מדינות רבות בעולם יגרמו לבידודן של מדינות דרום אפריקה – שבהן שיעור המחוסנים נמוך בהשוואה למערב. "אסור להאשים את תושבי אפריקה בשיעור הנמוך והלא-מוסרי של החיסונים הזמינים באפריקה, ואסור להעניש אותם על כך שהם זיהו (את הווריאנט) ושיתפו מידע מדעי קריטי ורפואי עם העולם", אמר מזכ"ל האו"ם. גוטרש מזהיר כבר תקופה ארוכה מהסכנות של חוסר השוויון בהפצת החיסונים לקורונה ברחבי העולם, וטוען שמקומות שבהם שיעור ההתחסנות נמוך הם "קרקע פורה לווריאנטים".
אלברט בורלא, מנכ"ל פייזר, אמר היום שהוא מאמין שהתרופה שפיתחה פייזר לקורונה תהיה יעילה גם נגד הזן החדש. באשר לחיסון אמר בורלא שייקח זמן לראות אם הוא יעיל נגד הווריאנט. לדבריו פייזר כבר החלה לעבוד על חיסון שיגן מהאומיקרון, למקרה שיתברר שהחיסון הקיים לא יעיל.