סגור
נמל תעופה מיאמי ארה"ב
נמל התעופה במיאמי ארה"ב (צילום: איי אף פי)

בידוק מיושן וסרבול בוויזות דרדרו את התיירות האמריקאית

התיירות בארה"ב טרם התאוששה מפגיעת הקורונה ובדירוג בינלאומי שבדק את חוסנה של התעשייה היא הגיעה למקום אחד לפני סין שנמצאת בתחתית. מחברי המחקר: "זו צריכה להיות קריאת השכמה לממשל". בצמרת הטבלה: צרפת ובריטניה

מחסור בכוח אדם, עיכובים בהקצאת ויזות וגם מחלוקות פוליטיות, כל אלה הפילו את תעשיית התיירות האמריקאית לתחתית הטבלה בדירוג של ההתאוששות הגלובלית ממגפת הקורונה. לפי מחקר בינלאומי של יורומוניטור, נכון לסוף 2023, היקף התיירות הזרה האמריקאית הגיע ל־84% מרמתו ב־2019, לפני פרוץ המגפה.
המחקר, שנערך בהזמנת US Travel, בדק את ביצועי תעשיית התיירות של 18 מדינות, בהן צרפת, בריטניה, קנדה, ספרד ודרום אפריקה. בדיקת הנתונים נעשתה לפי ארבע קטגוריות — מנהיגות ממשלתית ומעורבות הממשלה בתעשיית התיירות, תפיסה גלובלית של המדינה, זהות וביטחון — קטגוריה המשקללת גם זמני המתנה לוויזה ותוכניות פטור מיוחדות לנוסעים בעלי רמת סיכון נמוכה — וכן מידת החיבוריות של המדינה עם מדינות אחרות. הקטגוריה האחרונה בדקה את היקף הטיסות הבינלאומיות הנכנסות. כך, למשל, בקטגוריה של מעורבות ממשלתית בתעשייה, תאילנד דורגה ראשונה ואילו ארצות הברית אחרונה. מבחינת תפיסה גלובלית של מדינה, גרמניה דורגה ראשונה, זאת בזכות סנטימנט חיובי כלפי מוצרים מתוצרתה, כמו גם מצוינותה בתחומים כמו יצוא, השקעות, תרבות וספורט. בקטגוריה זו קנדה דורגה שנייה ואיטליה שלישית, ואילו ארצות הברית דורגה במקום השישי.


המדינות שהפגינו את הביצועים הטובים ביותר היו בריטניה וצרפת, בעוד ארצות הברית דורגה במקום ה־17, אחת לפני סין שדורגה אחרונה. לפי מחברי המחקר, אין זה מפתיע שהתיירות הסינית דורגה כך, זאת בהינתן העיכוב הרב בפתיחת גבולותיה אחרי המגפה וההיקף הנמוך יחסית של טיסות המגיעות אליה לעומת התקופה שקדמה למגפה.
המחקר מאושש את העובדה כי תעשיית התיירות האמריקאית היא פחות מתקדמת ופחות יעילה לעומת המתחרות — כך לפי מחבריו. "זו צריכה להיות קריאת השכמה", ציין ג'ף פרימן, מנכ"ל US Travel. "לראות את ארצות הברית מדורגת 17 ברשימה של 18 שוקי התיירות הגדולים בעולם זה מעציב ומדהים. זה מסוג הדברים שצריכים לאלץ אנשים בגבעת הקפיטול לשאול שאלות חשובות". פרימן הדגיש כי הנתח של ארצות הברית בתעשיית התיירות הגלובלית ירד מאז 2019, בעוד מדינות אחרות הצליחו להעלות את שלהן.
בעקבות חשיפת הממצאים תקום בארצות הברית נציבות ייעודית בראשות קווין מק'אלינן, לשעבר השר לביטחון לאומי. הנציבות, שבה יהיו חברים מומחים מהמגזר הפרטי והממשלתי, תקיים פגישות עם מנהלי בתי מלון, בעלי עסקים קטנים ומפעילי חברות תעופה ונמלי תעופה ותגבש פתרונות המיועדים ליישומם של קובעי המדיניות. עד כה אותרו כמה נקודות כשל, בהן יעילות המכס, הליכי בידוק ביטחוני והקצאת ויזות.
ב־2022 הזרימו תיירים מקומיים ובינלאומיים 1.2 טריליון דולר לתעשיית התיירות האמריקאית. לפי דו"ח של חברת טוריזם אקונומיקס, אם לא ישופרו הליכי בידוק הנוסעים המיושנים, התעשייה עשויה לאבד 3 מיליון נסיעות מקומיות בשנה, שפירושן אובדן 7.4 מיליארד דולר בהוצאות התיירים. 150 מיליארד דולר נוספים עלולים לרדת לטמיון בעשור הקרוב בשל זמני המתנה ממושכים לוויזות.
לפי פרימן, המימון צפוי להגיע מהמסים שמשלמים תיירים על לינה וקניות. לדבריו, זו הנוסחה שמדינות אחרות אימצו על מנת לשכלל ולייעל את תעשיות התיירות שלהן.