סגור

"התאוששות ערים אחרי הקורונה תלויה בקצב חזרת העובדים למשרדים"

ראש עיריית ניו יורק לשעבר, המיליארדר מייקל בלומברג, בשיחה עם כלכליסט: "ראשי ערים נדחקים לחזית של כל משבר, בין אם זה טרור, מגיפה או שינויי אקלים". על המלחמה באוקראינה אמר, "כל כך הרבה אנשים סובלים. הצרכים עצומים, ולפילנתרופיה הפרטית יש תפקיד חשוב במתן מענה אליהם"

"שנתיים של נגיף הקורונה פגעו בעסקים רבים, אך הם גם הראו את חוסנה של הכלכלה האמריקאית", כך לדברי איש העסקים מייקל בלומברג בשיחה עם "כלכליסט", "ערים מתאוששות ככל שיותר ויותר אנשים חוזרים למשרדים ולנסיעות, מה שעוזר לעסקים הקטנים המהווים את עמוד השדרה של הכלכלה הלאומית שנותנים לערים חיים וחיוניות. יש עדיין הרבה סערה בשווקים ובעולם, והרבה אתגרים קשים להתמודדות, אבל החודשים האחרונים הביאו תחושה חדשה של סולידריות בקרב המדינות הדמוקרטיות, שהיה נהדר לראות, ויהוו כוח ליציבות בשנה הקרובה".
בלומברג, הפילנתרופ המיליארדר בן ה-80, איל התקשורת וראש עיריית ניו יורק לשעבר הגיע לביקור בישראל לפתיחת מרכז בלומברג-סגול למנהיגות עירונית באוניברסיטת תל אביב. התוכנית נועדה ללוות ולסייע לראשי ערים בישראל לשפר שירותים ציבוריים והיא העתק של תוכנית שהקים באוניברסיטת הארוורד בבוסטון ארה"ב. "התקפות הטרור האחרונות רק מדגישות את הדחיפות של היוזמה החדשה הזו", הוא מסביר, "ראשי ערים נדחקים לחזית של כל משבר, בין אם זה טרור, מגיפה או שינויי אקלים. אין ספק שיש להם את האומץ והנחישות הנדרשים כדי להוביל. התפקיד שלנו הוא לתת להם את המשאבים לעשות זאת בצורה יעילה ככל האפשר".
1 צפייה בגלריה
מייקל בלומברג בביקורו בישראל עם יוסי סגול ונשיא אוניברסיטת ת"א אריאל פורת
מייקל בלומברג בביקורו בישראל עם יוסי סגול ונשיא אוניברסיטת ת"א אריאל פורת
מייקל בלומברג בביקורו בישראל עם יוסי סגול ונשיא אוניברסיטת ת"א אריאל פורת
(יוסי אהרוני)
עם שווי נקי של יותר מ-82 מיליארד דולר בלומברג משקיע את זמנו בעיקר בפילנתרופיה. אחרי שכיהן שלוש קדנציות כראש עיריית ניו יורק ואף ניסה להתמודד ב-2020 כמועמד לנשיאות מטעם המפלגה הדמוקרטית (מרוץ אותו הפסיד לג'ו ביידן), הוא מקדם שורת נושאים פרוגרסיביים יחסית מן היציעים. בין היתר תרם לקמפיינים להפחתת האלימות בנשק, עישון ומאבק באקלים. "אנחנו נלהבים מכל העבודה שלנו", הוא מספר, "כולל בנושא בריאות הציבור, חינוך, שינויי אקלים, חדשנות ממשלתית ואומנויות. אחת הסיבות העיקריות שהתמודדתי לראשות העיר הייתה לשנות את פני מערכת בתי הספר הציבוריים השבורה. התקדמנו הרבה - אף פעם לא כפי שהיינו רוצים - אבל הגדלנו באופן משמעותי את שיעורי המסיימים וצמצמנו פערי הישגים גזעיים ואתניים".
ב-1981 הקים את בלומברג LP. החברה מכרה בתחילה מסופי מחשב עם מידע פיננסי לוול סטריט והיום היא כוללת גם חברת תקשורת שפועלת כסוכנות ידיעות. במשך שנים הוא השתעשע עם הרעיון לרוץ לנשיאות ארה"ב, וכהונתו של הנשיא דאז דונלד טראמפ, אותו כינה "דמגוג מסוכן" שנשיאותו "אסון בהתהוות", דחפה אותו לפעולה. בבחירות האמצע ב-2018 תרם 100 מיליון דולר למפלגה הדמוקרטית ומאוחר יותר כאמור ניסה בעצמו לרוץ כמועמד. היום בלומברג פועל בעיקר ב- Bloomberg Philanthropies אחד מארגוני הנדבנות הגדולים בארה"ב, ולאחרונה התחייב לתרום 40 מיליון דולר כדי לספק תמיכה, אספקה וארוחות לאוקראינים ופליטים באזור.
"קשה להבין את היקף ההרס (של המלחמה – ו"א). עברו פחות משישה שבועות מאז פלש פוטין, וכבר יותר מ-10 מיליון אוקראינים נאלצו לעזוב את בתיהם. השותפים שלנו בוועדת ההצלה הבינלאומית אומרים שזהו משבר העקירה הגדול והמהיר ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. כל כך הרבה אנשים סובלים. הצרכים עצומים, ולפילנתרופיה הפרטית יש תפקיד חשוב במתן מענה אליהם. כולנו רוצים שהממשלות שלנו יעשו יותר ויעשו זאת מהר יותר, אבל במקום לחכות, לקרנות יש את הגמישות לנוע מהר יותר. העובדים בחברה ובקרן שלנו ממשיכים להיות נדיבים להפליא, ואנו נמשיך לתמוך במאמצי הסיוע וההומניטריים בשטח באוקראינה ובמדינות שכנות".
משבר האנרגיה בעקבות המלחמה הוא הזדמנות להגביר את ייצור אנרגיה נקייה?
"פעולותיה של רוסיה הביאו דחיפות חדשה למאמצים לאנרגיה נקייה, וזה מעודד לראות מדינות מכירות בצורך להאיץ את התוכניות שלהן, כי אין לנו רגע לבזבז. להון הפרטי יש תפקיד חשוב כאן. כשהן עוברות לאנרגיה נקייה, מדינות מפותחות צריכות לעמוד בהתחייבויותיהן לממן את אותו המעבר בכל מקום. שליש מכל פליטות הפחמן מגיעות משריפת פחם, מה שהופך אותו לתורם היחיד הגדול ביותר לשינויי האקלים. בהסתכלות על המדע, עלינו לבטל בהדרגה תחנות כוח פחמיות במדינות מפותחות עד 2030, והקרן שלנו עובדת בשיתוף פעולה הדוק עם השותפים שלנו כדי לעשות זאת מהר יותר".