סגור

פרשנות
בין קורבנות יום הקרב בביירות: המאמץ להבראת הכלכלה

התקרית החמורה בבירת לבנון, בה נהרגו עד כה שישה בני אדם, החלה עם הפגנת תומכי חיזבאללה נגד המסקנות המסתמנות של השופט החוקר בפרשת הפיצוץ בנמל, ולפיהן יאשים את ארגון הטרור; הדבר רק מחריף את המשבר הפוליטי ומגביר את חוסר האמון בממשלה, ומכאן גם מקשה עוד יותר על ניסיונותיה לשקם את הכלכלה

אם מישהו היה צריך עוד תזכורת לעומק המשבר בלבנון הוא הגיע בדמות תקרית הירי החמורה ביותר בביירות מזה עשור. נכון לכתיבת שורות אלה נמנו ששה הרוגים ועוד עשרות פצועים.

הכל החל מהפגנה שיזמו התנועות השיעיות – חיזבאללה ואמל - ביחד עם בני בריתם מהמחנה הנוצרי כנגד השופט החוקר טארק ביטאר בפרשיית הפיצוץ האדיר שהחריד את נמל ביירות ב-4 באוגוסט 2020 במהלכו נספו 215 בני אדם. כשהמפגינים צעדו לעבר "ארמון הצדק", מקום מושבו של בית המשפט בבירה הלבנונית, נפתחה לעברם אש צלפים. בחיזבאללה הפנו אצבע מאשימה לעבר המיליציה של סמיר ג'עג'ע, שנחשב מתנגד חריף של הארגון, אך בינתיים אין לכך הוכחות.

3 צפייה בגלריה
ביירות לבנון לחימה חיזבאללה
ביירות לבנון לחימה חיזבאללה
תופסים מחסה בביירות
(צילום: AP)
האירועים של יום חמישי הגיעו בתום ימים של משבר חריף בנושא החקירה. לפי מקורות המקורבים לשופט ביטאר הוא מתכוון להאשים את חיזבאללה באחריות לפיצוץ הקטלני בנמל. בחיזבאללה כמובן לא אהבו את המסקנות של השופט ודרשו לפטרו. ישיבת ממשלה שהייתה אמורה להתקיים ביום רביעי בוטלה לאחר ששרי חיזבאללה התכוונו להעלות הצעה לפיטוריו. בחיזבאללה מתעקשים כי אם ביטאר לא יסולק הוא יעזוב את הממשלה שזה עתה קמה. כדי שהממשלה השברירית הזו תשרוד אחד הצדדים יצטרף לסגת, וכרגע לא נראה שלחיזבאללה, בוודאי לאחר אירועי היום, יש עניין בכך. גם השופט עצמו יתקשה לסגת בייחוד לאור לחץ משפחות הנספים שבשנה האחרונה דורשות כי ייעשה עמם צדק.

למרות שבתגובתו הראשונית, חיזבאללה ניסה לשדר איפוק מסוים וקרא שלא לצאת ל"מלחמת אחים" הוא אינו יכול לעבור על כך לסדר היום ולכן מדובר בהתפתחות נפיצה. מאחר שמדובר עדיין באירוע מתגלגל קשה לדעת כיצד יסתיים. עם זאת, דבר אחד כבר ברור עתה. המאמצים להעלות את לבנון על מסלול ההבראה הכלכלית שעוד לפני יום חמישי לא ממש נתנו פרי ספגו מהלומה קשה עוד יותר.


ממשלת לבנון שקיוותה להתחיל במו"מ עם קרן המטבע הבינלאומית בנוגע לחבילת סיוע בשווי של כ-10 מיליארד דולר מתגלה במלוא חולשתה וחוסר יכולתה לשלוט. השווקים מגיבים בהתאם. מיד עם היוודע על חילופי האש בביירות צנח שער הלירה הלבנונית לרמה של למעלה מ-21,000 לדולר. זוהי רמה שמתקרבת לרמת השפל של הלירה טרם הקמת הממשלה במהלך אוגוסט (23,000 לדולר). היחלשות הלירה מבטאת את החשש בשוק הלבנוני כי וחוסר האמון שלו כי הממשלה הנוכחית תוכל לממש את הרפורמות הנדרשות.
לאור המציאות העגומה הזו אין זה מפליא כי הבנק העולמי צופה כי התמ"ג הלבנוני יאבד השנה כ-10% מערכו לאחר שבשנת 2020 איבד למעלה מ-20%. הבנק צופה כי הצריכה הפרטית תרד ב-5% ומה שהכי חמור קצה האינפלציה בשנה הנוכחית יגיע ל-130% כתוצאה מהיחלשות הלירה.
הכותב הינו מנהל חברת קונקורד המזה"ת