סגור
פרופסור שי דוידאי אוניברסיטת קולומביה
פרופסור שי דוידאי בעימות בקמפוס (צילום: AP)

המחאה מתגברת: עשרות סטודנטים נעצרו בהפגנות נגד ישראל בארה"ב

מאות סטונדטים באוניברסיטת ייל הקימו אוהלים ברחבה המרכזית של הקמפוס - וסירבו להתפנות עד שהמוסד "יפסיק לממן את הטבח בעזה". כ-50 נעצרו, סטודנטית ישראלית טוענת שנדקרה ע"י מפגין עם דגל פלסטין. סטודנט נוסף: "הם לא מבינים במה תומכים". מחאה דומה באוניברסיטת ניו יורק, שם גם נעצרו עשרות

נמשכות ההפגנות האנטי-ישראליות הסוערות בקמפוסים בארה"ב: אחרי שבשבוע שעבר נעצרו יותר מ-100 סטודנטים במחאה פרו-פלסטינית באוניברסיטת קולומביה בניו יורק, גם באוניברסיטת ניו יורק (NYU) נעצרו הלילה (בין שני לשלישי) עשרות סטודנטים שהפגינו נגד ישראל - אחרי שהשתלטו ביחד עם אנשי סגל על רחבה מרכזית בקמפוס וסירבו להתפנות במחאה על תמיכת המוסד כביכול בישראל. במקביל, אוניברסיטת הרווארד הגבילה את הכניסה לשטחה, והשעתה רישום של ארגון סטודנטים פרו פלסטיני. אוניברסיטת פנסילבניה ביטלה רישום של ארגון דומה.
גם באוניברסיטת ייל שבקונטיקט נעצרו אתמול כ-50 סטודנטים פרו-פלסטינים שהקימו אוהלים ברחבה המרכזית של הקמפוס - וסירבו להתפנות משם עד שהנהלת האוניברסיטה תפסיק "לממן את טבח העם בעזה" באמצעות השקעותיה בישראל. מאות סטודנטים השתתפו בהפגנה.


הסטודנטים ואנשי הסגל בייל הקימו אוהלים ותלו שלטים שקראו להחרים את ישראל, כשחלקם קראו "לרסק את המדינה הציונית המתנחלת". האוניברסיטה הודיעה למפגינים כי אם לא יפנו את הרחבה הם עלולים לעמוד בפני הרחקה מהלימודים, ומסרה כי קיבלה את ההחלטה לעצור את המפגינים "מתוך מחשבה על הבטיחות והביטחון של כל קהילת ייל".
סהר טרטק, סטודנטית ישראלית שלומדת באוניברסיטת ייל, טענה כי נדקרה בעינה על ידי מפגין שהחזיק בידיו מקל עם דגל פלסטין, ונדרשה לטיפול רפואי. "מה שהולך לקרות עכשיו זה שיותר סטודנטים יחטפו מכות כמוני, ובעוד כמה שנים הגנגסטרים האלה ישתלטו על האוניברסיטאות", היא אמרה ל-ynet. "האלימות היא בליבת התנועה הזאת - אלימות נגד יהודים ואלימות נגד המערב".
סטודנט ישראלי אחר באונברסיטה, רואי בניה, דווקא אמר כי הוא לא מפחד מהמחאות בקמפוס. "אני לא מפחד להגיע לקמפוס ולא מכיר כאלה שמפחדים", הוא אמר. "כן, היו מעצרים. כן, הם עושים הרבה רעש. אבל ככל שידוע לי ובתחושתי האישית אין לי שום סיבה לחשוב פעמיים אם להסתובב ברחבי הקמפוס, ואפילו באזורי ההפגנות. הטרנד בקרב הסטודנטים להצטרף להפגנות הפרו-פלסטיניות בהחלט מאכזב, אנשים נסחפים לתמוך בלי באמת להבין במה הם תומכים".

2 צפייה בגלריה
מחאה אנטי ישראלית ב אוניברסיטת ניו יורק
מחאה אנטי ישראלית ב אוניברסיטת ניו יורק
מחאה אנטי ישראלית באוניברסיטת ניו יורק
(Photo by Michael M. Santiago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

על ההפגנות סיפר: "ההפגנות קוראות לייל למשוך את ההשקעות שלה בחברות שמייצרות ציוד צבאי שמשמש את ישראל לצרכי הגנה, וכבר כמה ימים שיש הפגנות די אינטנסיביות בקמפוס עד מאוחר בלילה. אבל בפן האישי, אני ממש לא מפחד ולא מרגיש מאוים. אחרי שהמפגינים הורידו את דגל ארה"ב מהרחבה התאספנו מולם על אחת המדשאות עם דגלי ישראל וארה״ב כדי להציג צד אחר, והזמנו עוברים ושבים לשוחח איתנו. אני מנהל כאן שיחות עם כל מי שמעוניין להקשיב, גם מהצד השני. חשוב לי לנהל את השיחות האלה ולהשפיע על דעת הקהל בקמפוס כמה שאני יכול״.
ב-MIT הקימו סטודנטים מאהל מול אודיטוריום קרסגה (Kresge) – בניין מרכזי בקמפוס קיימברידג' שניתן להיכנס אליו ישר מהרחוב, ותלו דגל פלסטיני. "אנחנו כאן קודם כל כדי לקרוא להפסקת אש בעזה", כך אמר פרהלד איינגר, סטודנט שנה ראשונה שהשתתף במחאה. אחת המשתתפות אמרה שמטרת המחאה היא להפעיל לחץ על MIT להפסיק את קשרי המחקר שיש לו לדבריה עם הצבא הישראלי. כ-40 סטודנטים בילו את הלילה במאהל ביום ראשון בלילה, לדבריה.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייחס אתמול למחאות הסוערות נגד ישראל שאירעו בימים האחרונים באוניברסיטת קולומביה ואמר: ""בימים האחרונים ראינו הטרדות וקריאות לאלימות נגד יהודים. האנטישמיות הבוטה הזו מסוכנת ויש לגנות אותה, ובפירוש אין לה מקום בקמפוסים, או בכל מקום אחר במדינה שלנו". מאוחר יותר הוא אמר: "אני מגנה את ההפגנות האנטישמיות. זו הסיבה שהקמתי תוכנית להתמודד עם זה. אני גם מגנה את מי שלא מבין מה קורה עם הפלסטינים".
בשבוע שעבר נעצרו כאמור יותר מ-100 סטודנטים במחאה פרו-פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, שבה הם השתלטו על מתחמים שלמים והקימו אוהלים במדשאת הקמפוס. לפני המהומה הגיעה נשיאת האוניברסיטה, מינוש שפיק, לשימוע בקונגרס – וננזפה על-ידי מחוקקים רפובליקנים שאמרו שהאוניברסיטה היא "אחד ממוסדות החינוך הגרועים ביותר בטיפול באנטישמיות ובגילויי שנאה". סטודנט יהודי הגיש אתמול תלונה על פשע שנאה למשטרת ניו יורק וטען שהוא נפגע בראשו מאבנים שהולכו ע"י מפגינים פרו פלסטינים בקמפוס, לאחר שהוא הגיע לשם עם דגל ישראל בשבת בלילה. הפרופסור שי דוידאי המלמד בבית הספר למנהל עסקים של קולומביה, ונחשב תומך בולט של ישראל, טען כי כניסתו לקמפוס נחסמה, בעוד שסטודנטים פרו פלסטינים מורשים להקים עיר אוהלים במתחם.

2 צפייה בגלריה
סטודנטים פרו פלסטינים מפגינים ב אוניברסיטת קולומביה
סטודנטים פרו פלסטינים מפגינים ב אוניברסיטת קולומביה
סטודנטים פרו פלסטינים מפגינים באוניברסיטת קולומביה
(צילום: AP Photo/Stefan Jeremiah)
ביום ראשון, יום לפני ליל הסדר, קרא הרב האורתודוקסי של האוניברסיטה לסטודנטים היהודים להתרחק מהקמפוס "עד שהוא ייחשב שוב למקום בטוח". הרב אלי ביוקלר אמר לסטודנטים כי "אף אחד לא צריך לסבול את רמת השנאה הזו", והוסיף כי "גורמי האבטחה אינם יכולים להבטיח את שלומם של סטודנטים יהודים מול אנטישמיות ואנרכיה קיצונית".
עם זאת, ארגון "הלל", ארגון הסטודנטים והמרכז היהודי הרשמי של האוניברסיטה, דחה את קריאתו של הרב שעובד עבור הארגון - ומסר בהצהרה כי המרכז יישאר פתוח כדי לשרת את התלמידים ויערוך את סדר הפסח בקמפוס כמתוכנן. עם זאת, בארגון הבהירו כי הם מצפים מהאוניברסיטה ומעיריית ניו יורק לעשות יותר כדי להגן על סטודנטים יהודים. "אנחנו קוראים להנהלת האוניברסיטה לפעול באופן מיידי להחזרת השקט לקמפוס. העיר חייבת להבטיח שסטודנטים יוכלו להסתובב ברחובות ללא חשש מהטרדה", נמסר.
בעקבות ההפגנות הסוערות בשבוע שעבר, אוניברסיטת קולומביה הודיעה אתמול כי היא עוברת ללימוד מרחוק באופן חלקי. הההנהלה הורתה לכלל הפקולטות והמרצים לאפשר לתלמידים שלא רוצים להגיע לשיעורים בקמפוס את האפשרות ללמוד ולהיבחן אונליין, ומרצים רבים אמרו שבעקבות ההנחייה החדשה הם יעבירו את הקורסים שלהם במלואם למתכונת אינטרנטית עד שהמצב יירגע. הנהלת האוניברסיטה מסרה כי היא מודאגת מהחששות של הסטודנטים היהודים ומסייעת להם.
המחוקקת הרפובליקנית אליס סטפניק דרשה שנשיאת האוניברסיטה שפיק תתפטר לאלתר, מכיוון שהנהלת האוניברסיטה "בפירוש איבדה את השליטה על הקמפוס". רפובליקנית אחרת, וירג'יניה פוקס (יו"ר ועדת החינוך בבית הנבחרים), שלחה מכתב לראשי אוניברסיטת קולומביה, והזהירה אותם שאם לא יצליחו להשתלט על ההפגנות יהיו לכך השלכות על האוניברסיטה - וייתכן שהסיוע הפיננסי ייפסק.
אנדרו בייטס, מדוברי הבית הלבן, צוטט ברשת CNN: "לכל אמריקני יש אמנם את הזכות להפגין בצורה לא-אלימה, אך הקריאות לאלימות נגד סטודנטים יהודים ונגד הקהילה היהודית הן אנטישמיות בוטה, מסוכנת ובלתי מתקבלת על הדעת". הוא לא סיפק דוגמאות לאותן קריאות.
מושלת ניו יורק, קת'י הוקול, אמרה כי איומים נגד סטודנטים יהודים הם אלימות לכל דבר. ראש העיר ניו יורק, אריק אדמס, הודיע כי המשטרה הגבירה את הנוכחות בקרבת הקמפוס "כדי להגן על הסטונדטים ועל כל הניו יורקרים ברחובות הסמוכים". אדמס אמר כי האנטישמיות בסביבת הקמפוס "מזעזעת ודוחה".
לדברי אדמס, "מדובר בתעמולנים מקצועיים שמבקשים לנצל את הסכסוך המתמשך במזרח התיכון כדי לזרוע כאוס ופילוג בעיר שלנו. הם לא יצליחו. ניו יורק לא תהיה עיר של הפקרות. אני נחרד מהאנטישמיות שנפלטת מהקמפוס ובסביבתו. תמיכה בארגון טרור שמטרתו להרוג יהודים היא מחליאה ובזויה. כפי שאמרתי שוב ושוב, לשנאה אין מקום בעיר שלנו, והנחיתי את משטרת ניו יורק לחקור כל הפרה של החוק. תהיו בטוחים, משטרת ניו יורק לא תהסס לעצור כל מי שיימצא עובר על החוק".
מנהיג הרוב בסנאט, הסנאטור היהודי דמוקרטי מטעם מדינת ניו יורק צ’אק שומר, גינה גם הוא את ההפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה, ואמר כי "קמפוסים של אוניברסיטאות חייבים להיות מקומות של למידה ודיון. לכל אמריקני יש זכות למחות, אבל כשהמחאות עוברות לאנטישמיות, התעללות מילולית, הפחדה או האדרה של אלימות ה-7 באוקטובר נגד יהודים - זה חוצה את הגבול. הקמפוסים חייבים להישאר בטוחים עבור כל התלמידים”.