סגור

גיהינום במריופול: "רוסיה מונעת כניסה כדי שהעולם לא יידע". תמונות מצ'רנוביל: "הרוסים חפרו ב'יער האדום' המזוהם"

אוקראינה נערכת למתקפת ענק של רוסיה בדונבאס, זלנסקי: "נילחם ולא ניסוג, זו ארצנו". אחרי הטבח בבוצ'ה, חשש כבד ממה שיתגלה במריופול, שם מדווחים על יותר מ-5,000 הרוגים: "רוסיה רוצה לכבוש את העיר ולהסתיר את הגופות כדי לטייח". הצלב האדום לא מצליח להיכנס למריופול, מפונים שנמלטו במסע של 26 שעות: "גברים הורדו מהאוטובוסים והופשטו". תיעוד מהשטח המזוהם ביותר באזור האסון הגרעיני: הרוסים חפרו בקרקע בלי לדעת שהקרינה מסכנת אותם

אוקראינה ממשיכה הבוקר (יום ה') להיערך למתקפה הגדולה שבה צפוי צבא רוסיה לפתוח על מזרח המדינה, אחרי שחייליו של ולדימיר פוטין נסוגו מפרברי קייב ומאזורים אוקראיניים אחרים כדי להיערך מחדש ולהגביר את התקפותיהם בדונבאס, החבל שברובו שולטים מורדים פרו-רוסים הזוכים לסיוע ממוסקבה. אחרי שאתמול שמעו אלפי תושבים לעצת הרשויות האוקראיניות וברחו מהאזור לפני שהקרבות יתעצמו, היום צפויה להימשך הנהירה החוצה מדונבאס.
בנאומו הלילי הקבוע הזהיר הלילה נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי כי צבא רוסיה צובר כוחות לקראת מתקפה חדשה על דונבאס, שבלב האזור התעשייתי של אוקראינה. "נילחם ולא ניסוג", הבטיח זלנסקי, "נשתמש בכל האפשרויות העומדות לרשותנו כדי להגן על עצמנו עד שרוסיה תתחיל לחתור ברצינות לשלום. זו ארצנו. זה עתידנו. ולא נוותר עליהם". סגנית ראש ממשלת אוקראינה, אירינה ורשצ'וק, שבה והדגישה כי תושבי דונבאס נקראים למהר ולהתפנות מערבה, משום שכאשר תתחיל המתקפה הרוסית – הממשלה בקייב לא תוכל לעזור להם.
11 צפייה בגלריה
הלחימה באוקראינה 7.4
הלחימה באוקראינה 7.4
בית בוער בעקבות תקיפות של רוסיה בסברודונייצק, במזרח אוקראינה. המתקפה הגדולה מתקרבת
(צילום: AFP)
גורם אמריקני רשמי אמר אמש כי לפי המודיעין שיש בידי ארה"ב, מוסקבה השלימה את הסגת כוחותיה – כ-24 אלף חיילים – מאזורי קייב וצ'רניהיב שבצפון אוקראינה, ושלחה אותם לבלארוס ולרוסיה כדי להיערך מחדש, כנראה כדי לחזור ולהילחם במזרח אוקראינה. עם זאת, גורם מערבי אמר כי לכוחות הרוסיים החבולים, שספגו אבדות כבדות במלחמה באוקראינה, עשוי להידרש חודש שלם כדי להיערך מחדש למתקפה גדולה על מזרח המדינה.
11 צפייה בגלריה
הלחימה באוקראינה 7.4
הלחימה באוקראינה 7.4
פליטים אוקראינים מנסים למצוא מקום ברכבת ממחוז דונייצק שבדונבאס ולהימלט מערבה
(צילום: AFP)
אחד היעדים המרכזיים של רוסיה במתקפה העתידית על מזרח אוקראינה יהיה השלמת כיבושה של עיר הנמל האסטרטגית מריופול, שמופגזת על-ידי הרוסים ללא רחם כבר שבועות ארוכים. כיבושה יסייע לקרמלין לנתק את אוקראינה מגישה לים וליצור מסדרון יבשתי רציף בין דונבאס לבין חצי האי קרים, שאותו כבשה וסיפחה לעצמה רוסיה כבר ב-2014.
11 צפייה בגלריה
הלחימה באוקראינה 7.4
הלחימה באוקראינה 7.4
מה שנשאר ממריופול. "90% מהתשתיות בעיר נהרסו"
(צילום: רויטרס)
אמש אמר ראש העיר ודים בויצ'נקו כי מספר האזרחים שנהרגו בהפגזות הרוסיות על מריופול ובקרבות הרחוב המתחוללים בעיר הגיע ליותר מ-5,000, וכי בין ההרוגים גם 210 ילדים. הגישה למריופול כמעט בלתי אפשרית, והחשש הוא שכשהלחימה שם תסתיים – יתגלו מראות מחרידים עוד יותר מאלה שהתגלו בעיירה בוצ'ה שליד קייב. 160 אלף התושבים הנצורים במריופול ממשיכים להתקיים ללא אספקה סדירה של מים וחשמל ולשרוד ממזון מועט, והמצב בעיר מתואר על-ידי שני הצדדים הלוחמים כאסון הומניטרי. לפי ראש העיר בויצ'נקו, יותר מ-90% מהתשתיות בעיר, שערב המלחמה גרו בה כ-430 אלף איש, נהרסו.
11 צפייה בגלריה
הלחימה באוקראינה 7.4
הלחימה באוקראינה 7.4
160 אלף תושבים נצורים תחת הפגזות. חלוקת לחם במריופול
(צילום: רויטרס)
שיירה של הצלב האדום הבינלאומי שלא הצליחה להיכנס למריופול כדי להעביר סיוע חיוני לתושבים שָבה אתמול לעיר זפוריז'יה שבדרום אוקראינה. השיירה כללה שבעה אוטובוסים ולפחות 40 מכוניות פרטיות ובהם מאות תושבי מריופול, שנאספו מערים סמוכות אחרי שהצליחו לברוח אליהן, בעיקר העיר ברדיאנסק הנתונה כעת לכיבוש רוסי. "האנשים האלה באמת עברו את הדבר הכי גרוע שאפשר לעבור", מסרה דוברת הצלב האדום. "הם סיפרו לנו איך הם נאלצו לברוח ממריופול ברגל. בעיר עצמה אנשים עדיין לכודים, ואין להם דרך ליצור קשר עם בני משפחתם ולמצוא נתיב החוצה".
11 צפייה בגלריה
הלחימה באוקראינה 7.4
הלחימה באוקראינה 7.4
ראש העיר: 210 ילדים בין ההרוגים. הנזק במריופול
(צילום:רויטרס)
נוסעים שהגיעו בשיירת המפונים סיפרו כי ב-26 שעות המסע לזפוריז'יה הם נאלצו לעבור נקודות בידוק רבות, ושחיילים רוסים אילצו גברים לרדת מהאוטובוסים ולהתפשט ואז חיפשו על גופם קעקועים צבאיים או סימנים לכך שהם נושאים נשק. "מריופול שהכרתי ואהבתי כבר לא קיימת", העידה אירינה ניקוליינקו, שהצליחה סוף סוף לברוח. "הבנתי שאני עוזבת לנצח, שלעולם לא אשוב לעיר שלי ולעולם לא אראה אותה עוד".
11 צפייה בגלריה
הלחימה באוקראינה 7.4
הלחימה באוקראינה 7.4
מפונים סיפרו איך ברחו ממריופול ברגל. פליטות שנמלטו מהעיר עם ילדיהן
(צילום: רויטרס)
הבוקר אמר נשיא אוקראינה זלנסקי כי להערכתו הסיבה לכך שרוסיה מונעת כניסה של אנשי סיוע הומניטרי למריופול היא שאם הם ייכנסו – העולם כולו ייחשף לזוועות המתחוללות שם. "רוסיה רוצה ששום דבר לא ייראה עד שהיא תשתלט על העיר ותנקה הכול, אבל מריופול היא גיהינום עכשיו, אלפים נהרגו או נפצעו. הם לא יוכלו לטייח הכול. הם לא יוכלו לקבור ולהסתיר אלפי בני אדם שנהרגו".

שבועות בחדר הירקות: "ישנו על ערימות תפוחי אדמה"

בבוצ'ה, העיירה שבה התגלו בסוף השבוע שעבר, אחרי נסיגת הרוסים, עשרות גופות פזורות ברחובות, חלקן כשידי הנרצחים ורגליהם קשורות ועל גופם סימנים שלפיהם נורו מטווח קרוב, ממשיכים לסרוק מבית לבית ולברר מה עלה בגורל התושבים שלא נמלטו עם בוא הרוסים. ברקע נשמעים מעת לעת פיצוצים, משום שעובדים אוקראינים מפנים מהרחובות מוקשים וחומרי נפץ אחרים שלא התפוצצו. בבית קברות בעיירה נראו פועלים מעמיסים יותר מ-60 גופות למשאית כדי לשלוח אותן למתקן שבו ייחקרו נסיבות המוות.
11 צפייה בגלריה
הלחימה באוקראינה 7.4
הלחימה באוקראינה 7.4
החיילים חיפשו קעקועים על גברים שפונו באוטובוסים. ההרס במריופול
(צילום: רויטרס וAP)
אחרי שצילומי לוויין כבר הפריכו את טענות רוסיה שתמונות הטבח מבוצ'ה מבוימות, הבוקר פרסם המגזין הגרמני "דר שפיגל" כי שירות מודיעין החוץ של גרמניה BND יירט שיחות ברשת הקשר של צבא רוסיה, שבהן נשמעו חיילים רוסים דנים במעורבותם ברצח אזרחים בעיירה. לפי המגזין, תוכן התשדורות תואם פרטים ידועים על מקרי מוות בבוצ'ה, כולל מיקומים של גופות ברחוב הראשי בעיירה, ובאחת מהן נשמע חייל אומר לחברו שזה עתה הם ירו באדם כלשהו שנסע על אופניים. לפחות גופה אחת בעיירה אכן צולמה בסוף השבוע, אחרי נסיגת הרוסים, מוטלת ליד אופניים בבוצ'ה, והתמונה הפכה ויראלית בכל העולם. בתשדורת אחרת שיירטו הגרמנים נשמע גבר אומר: "קודם אתה חוקר חיילים – ואז אתה יורה בהם".
לפי "דר שפיגל", מהחומר שאסף המודיעין הגרמני עולה כי החיילים הרוסים דיברו ביניהם על הזוועות שהם מבצעים כאילו הם דנים בעניין יומיומי, שהוא חלק ממשימתם הרגילה, והדבר עשוי ללמד שרצח אזרחים הפך לדרך פעולה שגרתית בפעילות הצבאית הרוסית, ואולי אף היה חלק מאסטרטגיה רחבה יותר שמטרתה לזרוע פחד באוכלוסייה האזרחית וכך להפחית את ההתנגדות שלה לרוסים. מהחומר שאספו הגרמנים עולה עוד כי ארגון שכירי החרב הפרטי "קבוצת וגנר" מילא תפקיד מוביל בזוועות בבוצ'ה. המודיעין העביר את הפרטים לפרלמנט הגרמני, וממשיך כעת לנתח שיחות נוספות שיורטו.
11 צפייה בגלריה
הלחימה באוקראינה 7.4
הלחימה באוקראינה 7.4
אוספים את גופות ההרוגים בבוצ'ה. חוקרי מוות יבדקו את הנסיבות
(צילום:AP)
אחרי הפרסום ב"דר שפיגל" דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס כי אף שהמודיעין הגרמני אכן יירט שיחות של הצבא הרוסי, הקביעה של המודיעין שרוסיה הייתה מעורבת בהרג אזרחים בבוצ'ה נשענת על צילומי לוויין, ולא על השיחות הללו. מקור ביטחוני בברלין אמר לרויטרס כי אי אפשר לקבוע בוודאות שהתשדורות שיורטו ברשת הקשר אכן הגיעו מבוצ'ה. כך או כך, "דר שפיגל" לא חזר בו מהדיווח.
11 צפייה בגלריה
הלחימה באוקראינה 7.4
הלחימה באוקראינה 7.4
גופות בבית קברות בבוצ'ה, לקראת שליחתן לבדיקות
(צילום: AP)
מעשי זוועה ממשיכים להתגלות גם במקומות אחרים שמהם נסוגו הרוסים. משטרת אוקראינה דיווחה כי לפחות 20 גופות נמצאו באזור מקאריב שממערב לקייב. בכפר אנדרייבקה סיפרו אזרחים כי הרוסים הגיעו בתחילת מרץ והחרימו מהתושבים את הטלפונים שלהם. לדבריהם חלק מאנשי המקום נעצרו, ולאחר מכן שוחררו. גורלם של אחרים לא נודע. כמה תושבים סיפרו כי במשך שבועות מצאו מקלט בתאים שבדרך כלל משמשים לאחסון ירקות. "בהתחלה היינו מבוהלים, עכשיו אנחנו היסטריים", העידה ולנטינה קלימנקו בת ה-64. היא אמרה שבעלה ושני שכנים העבירו את המצור כשהם ישנים על ערימות של תפוחי אדמה שכוסו במזרנים ושמיכות: "כשהכול התחיל לא בכינו. עכשיו אנחנו בוכים".

ביצורים, שוחות ובורות בצ'רנוביל: "מעשה התאבדות"

פרטים נוספים מתגלים בינתיים גם על פעילותם של החיילים הרוסים באזור תחנת הכוח הגרעינית צ'רנוביל, שאותה כבשו בימים הראשונים למלחמה ושממנה התפנו רק לפני כשבועיים. עובדים במתקן, שבו אירע ב-1986 האסון הגרעיני החמור בהיסטוריה, סיפרו בימים האחרונים כי החיילים הרוסים נכנסו ללא ציוד מגן אל "היער האדום" שרמות הקרינה בו אדירות, ולאחר מכן החלו לפתח תסמיני מחלה.
אמש פרסם משרד ההגנה האוקראיני סרטון שבו נראות עמדות צבאיות רוסיות ונראים בורות ושוחות שחפרו הרוסים באזור זה. בצילומים מ"היער האדום", שקיבל את שמו אחרי שעשרות קמ"ר של עצי אורן בו הפכו אדומים בעקבות האסון הגרעיני לפני 36 שנה, אפשר להתרשם בין השאר כי הרוסים גרמו לתזוזות משמעותיות של עפר מעל לפני הקרקע ובסמוך להם. מדובר בפעולה שעלולה לסכן מאוד את חיי החיילים עצמם, משום שאדמת "היער האדום" נחשבת לשטח שמזוהם בקרינה יותר מכל אזור אחר בצ'רנוביל, ועובדים אוקראינים במתקן העידו שהחיילים הרוסים לא היו מצוידים בשום ציוד מגן שימנע מהם לשאוף את האבק.
11 צפייה בגלריה
הלחימה באוקראינה 7.4
הלחימה באוקראינה 7.4
החפירות הרוסיות ב"יער האדום" בצ'רנוביל, לפי תיעוד שהעבירו האוקראינים
(ynet)
התמונות הללו מחזקות את טענותיהם של שני עובדים אוקראינים בצ'רנוביל, שהעידו בחודש שעבר כי כשהרוסים הגיעו לאזור התחנה הם עברו ב"יער האדום", אזור שהכניסה אליו מותרת רק באישור מיוחד, ופיזרו בדרכם אבק רדיואקטיבי. אחד העובדים הגדיר זאת "מעשה התאבדות", והשניים העידו כי בעקבות התפזרות האבק באוויר הצביעו חיישנים לניטור הקרינה באזור על עלייה ברמות הקרינה. עובד אוקראיני אחד העיד כי החיילים הרוסים שלצדם עבד בימים הבאים במתקן סיפרו לו בדיעבד שכלל לא שמעו על הפיצוץ הגרעיני שאירע בצ'רנוביל.
11 צפייה בגלריה
הלחימה באוקראינה 7.4
הלחימה באוקראינה 7.4
החפירות הרוסיות ב"יער האדום" בצ'רנוביל, לפי תיעוד שהעבירו האוקראינים
(ynet)

הפינים והשבדים רוצים להצטרף לנאט"ו

נאט"ו בינתיים נערכת להמשיך לגבות מרוסיה מחיר מדיני וצבאי כבד על פלישתה לאוקראינה. מזכ"ל הברית הצפון-אטלנטית ינס סטולטנברג שב והכריז אמש כי אם פינלנד ושבדיה יחליטו להצטרף לברית – הן יתקבלו מיד בברכה. אף שיש להן קשרים ענפים עם נאט"ו, פינלנד ושבדיה הסמוכות לרוסיה נמנעו לאורך שנים מלהצטרף אל הברית הצטרפות מלאה, אולם הפלישה הרוסית לאוקראינה הגבירה מאוד את תחושת הסכנה בציבור הפיני והשבדי, ובשבועות האחרונים חלה עלייה חדה בשיעור התומכים שם בהצטרפות לנאט"ו. לפי סקרים, לראשונה אי-פעם יותר מ-50% מהציבור בפינלנד תומך בכניסה לארגון, ובשבדיה שיעורם של התומכים בהצטרפות עולה על שיעור המתנגדים.
מזכ"ל נאט"ו סטולטנברג הצהיר כי הארגון עשוי לספק לשתי המדינות ערבויות ביטחוניות למקרה שבקשה שלהן להצטרף אליו תכעיס את רוסיה ותגרום לה לאיים עליהן. התרחבות נאט"ו מזרחה, נזכיר, הייתה אחת העילות של רוסיה לפלישה שלה לאוקראינה: מאז התפרקות ברית המועצות בתחילת שנות ה-90 הצטרפו לנאט"ו עוד ועוד מדינות שבעבר היו חברות בברית ורשה, הברית הצבאית המזרחית שאותה הנהיגה רוסיה בימי המלחמה הקרה, ומארגון של 16 מדינות הפכה נאט"ו לארגון של 30 חברות, המשתרע עד קרוב מאוד לגבול הרוסי.
הצטרפות של שבדיה ופינלנד צפויה רק להגביר את המתיחות בין רוסיה למערב: היא תאפשר לשתיים ליהנות מסעיף 5 של אמנת נאט"ו, הקובע כי כל התקפה על אחת מחברות הברית תיחשב להתקפה על הברית כולה, כך שמדינות הברית יתגייסו לסייע לה במלחמתה. שר החוץ של פינלנד, פקה הביסטו, אמר השבוע כי חברי הפרלמנט של ארצו צפויים לדון עוד החודש באפשרות להצטרף לנאט"ו, משום שהפלישה הרוסית לאוקראינה שינתה את דעת הקהל בעניין.