דיווח שוטףנאט"ו מכפילה כוחות בחזית המזרחית: "בין 7,000 ל-15,000 חיילים רוסים נהרגו"
דיווח שוטף
נאט"ו מכפילה כוחות בחזית המזרחית: "בין 7,000 ל-15,000 חיילים רוסים נהרגו"
לקראת פסגת נאט"ו מחר הודיעה הברית הצבאית על תגבור באלפי חיילים לחזית המזרחית שלה באירופה: "תגובה למציאות החדשה שיזמה רוסיה". גורם בכיר בנאט"ו מעריך: בין 7,000 ל-15,000 חיילים רוסים נהרגו. קייב טוענת לניצחונות בקרבות בפרברי הבירה: "השתלטנו מחדש על רוב אירפין"
21:15 - נאט"ו מכפילה כוחות בחזית המזרחית: "בין 7,000 ל-15,000 חיילים רוסים נהרגו"
יממה לפני שבמטה נאט"ו בבריסל תיפתח פסגה חריגה של מנהיגי המדינות החברות בברית הצפון-אטלנטית, שבה ידונו בהמשך תגובתם לפלישה של רוסיה לאוקראינה, הודיע הערב (רביעי) מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג על הכפלת כמות הכוחות המוצבים בחזית המזרחית שלה ביבשת אירופה. לדבריו, ארבעה גדודי לחימה המורכבים מחיילים שונים שמספקות מדינות הברית – בדרך כלל כל גדוד כזה מורכב מ-1,000 עד 1,500 חיילים – יישלחו להונגריה, סולבקיה, רומניה ובולגריה.
הגדודים הללו יצטרפו לארבעה גדודים בינלאומיים שנאט"ו כברה שלחה מאז 2014 – אז סיפחה רוסיה את חצי האי קרים מאוקראינה – אל שלוש המדינות הבלטיות (ליטא, לטביה ואסטוניה) ואל פולין, שכוללים בסך הכול כ-5,000 חיילים. סטולטנברג מסר כי הכוחות החדשים יוצבו בחזית המזרחית "כל עוד הדבר יהיה נחוץ", וציין כי כעת תהיה לנאט"ו נוכחות צבאית "מהים הבלטי ועד הים השחור". לברית יש בסך הכול 40,000 חיילים המשרתים במסגרתה, ומאז תחילת המלחמה הציבה נאט"ו תחת כוננות מוגברת 140 ספינות מלחמה ו-130 כלי טיס.
לדברי סטולטנברג, פעולותיה של רוסיה יצרו כעת "שגרה חדשה עבור הביטחון שלנו, ונאט"ו חייבת להגיב למציאות החדשה הזו". בנאט"ו, יש להזכיר, מדגישים שוב ושוב כי מטרתם היא להגן צבאית על המדינות החברות בה בלבד, וכי לא יסייעו באופן אקטיבי לאוקראינה, שלא חברה בברית. סטולטנברג ציין כי בפסגת נאט"ו מחר, שבה ישתתף גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שאחר הצהריים המריא לאירופה, ידונו מנהיגי הברית בהמשך משלוחי הנשק לאוקראינה, ובכלל זאת ציוד מגן מפני איומים ביולוגיים, כימיים או רדיואקטיביים. זאת, בצל החשש שמביעים במערב כבר ימים ארוכים כי בצל הקשיים שעמם מתמודדת רוסיה בהשלמת יעדיה בפלישה, היא עלולה לעשות שימוש בנשק כימי או בילוגי.
סטולטנברג הזהיר מ"השלכות חמורות" במקרה של שימוש בנשק כימי על ידי רוסיה, אם כי לא הבהיר מה יהיו אותן השלכות. "כל שימוש בנשק כימי ישנה באופן מוחלט את טבעו של הסכסוך, ויהווה הפרה בוטה של החוק הבינלאומי", אמר. גם ביידן, עם צאתו מהבית הלבן לאירופה, הזהיר כי האפשרות של שימוש רוסי בנשק כימי היא "אמיתית". שלשום טען כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עלול להשתמש בנשק כימי כיוון שהוא נמצא כעת "עם הגב לקיר". היום שוחח עם פוטין קנצלר גרמניה אולף שולץ, ואמר אחר כך שהזהיר אותו משימוש בנשק כימי או ביולוגי.
פסגת נאט"ו תיערך בבריסל מחר אחר הצהריים (לפי השעון המקומי), ושעות לאחר מכן יתכנסו לפסגה נוספת ביידן ושאר מנהיגי מעצמות ה-G7, ארגון המדינות המתועשות הכולל גם כמה ממדינות אירופה ואת קנדה. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי צפוי להשתתף בוועידת ה-G7 מרחוק. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון שוחח הערב עם זלנסקי, ואמר כי בדיונים השונים מחר יפעל לקדם היענות לדרישותיה השונות של אוקראינה, ולהבטיח שזלנסקי יגיע אל המשא ומתן על הפסקת אש מול מוסקבה מהעמדה החזקה ביותר שאפשרית. ג'ונסון הוסיף כי המנהיגים ידונו כאמור בהרחבת הסיוע הצבאי לאוקראינה. בשורה שלבטח תשמח את קייב הגיעה הערב משבדיה, אם כי זו לא חברה בנאט"ו: משרד ההגנה בשטוקהולם הודיע הערב כי ישלח לאוקראינה עוד 5,000 כלי נשק נגד טנקים, אחרי שכבר שלח אליה בשבועות האחרונים כמות זהה.
מחר בבוקר ימלאו ארבעה שבועות בדיוק לפלישה הרוסית לאוקראינה, שנפתחה ב-24 בפברואר, אך למרות העליונות של הצבא הרוסי על פני הצבא האוקראיני, במספרים ובסוג כלי הנשק שלו, מוסקבה התקשתה מאוד בחודש שחלף להשיג את יעדיה השונים, ועד כה לא כבשה את אף אחת מ-10 הערים הגדולות באוקראינה. צבאה מתמודד עם בעיות לוגיסטיות חמורות, כשלפי ההערכות במערב חסר לו מזון, תחמושת ודלק, וגם המורל של החיילים ירוד למדי לפי הדיווחים. הם נתקלו בהתנגדות אוקראינית עזה מהצפוי, וגם לפי ההערכות הזהירות ביותר במערב כמה אלפי חיילים רוסים נפלו בקרבות.
בשבוע שעבר העריך המודיעין האמריקני שלפחות 7,000 חיילים רוסים נהרגו עד כה, אך הערב מסר גורם צבאי בכיר בנאט"ו שהמספר הזה הוא רק הקצה הנמוך של טווח ההערכות, וכי המספר עשוי להגיע ל-15,000. בסך הכול, לדבריו, בין 30,000 ל-40,000 חיילים רוסים נפגעו, כולל הרוגים, שבויים ונעדרים. לדברי הגורם, ההערכות הללו מבוססות על שילוב בין ההערכות הפומביות של הממשלה האוקראינית והממשלה הרוסית וכן מודיעין שמתבסס על מקורות חופשיים ולא-סודיים. רוסיה, יצוין, טענה בתחילת החודש כי "רק" כ-500 חיילים שלה נהרגו, ומאז לא פרסמה עדכון נוסף, ובאוקראינה טוענים שהמספר עומד על יותר מ-15,000.
20:30 - ארה"ב: רוסיה ביצעה פשעי מלחמה באוקראינה
מזכיר הממשלה של ארה"ב אנתוני בלינקן אישר רשמית כי מדינתו מעריכה שרוסיה ביצעה פשעי מלחמה מאז שפלשה לאוקראינה. לדבריו, "ההערכה שלנו מבוססת על סקירה מדוקדקת של מידע אמין ממקורות ציבוריים ומודיעיניים. כל בכל פשע לכאורה, בית משפט עם סמכות שיפוט על הפשע יהיה אחראי בסופו של דבר לקביעת אשמה פלילית במקרים ספציפיים". (רויטרס)
19:20 - ראש העיר קייב: "אדם אחד נהרג ושניים נפצעו קשה מהפצצות הרוסים בעיר"
ראש העיר קייב, ויטלי קליצ'קו, עדכן שאדם אחד נהרג ושניים נפצעו קשה לאחר שכוחות רוסיים הפציצו מגרש חנייה של מרכז קניות ברובע הצפוני של בירת אוקראינה. "האויב ממשיך לירות לעבר הבירה", כתב קליצ'קו בפוסט שפרסם. הבוקר הסתיים סגר שהוטל על תושבי קייב, אחרי תקיפה קטלנית שבה נהרגו לפחות שמונה בני אדם. (רויטרס)
16:30 - יועץ לזלנסקי: "השלב הפעיל" בפלישה הרוסית ייעצר עד אפריל
יועץ לנשיא אוקראינה, אולקסיי ארסטוביץ', אמר כי הוא מצפה ש"השלב הפעיל" של הפלישה הרוסית יסתיים עד אפריל, נוכח ההאטה בהתקדמות הרוסית באזורים רבים באוקראינה. בריאיון לערוצי הטלוויזיה באוקראינה, אמר כי רוסיה איבדה 40% מהכוחות שפלשו לאוקראינה, וכי אינו מאמין שרוסיה תנהל מלחמה גרעינית. (רויטרס)
13:15 - רוסיה: החלפנו שני שבויים עם אוקראינה
דוברת משרד החוץ הרוסי, מריה זכארובה, אמרה כי רוסיה ואוקראינה החליפו שני שבויים עד כה מתחילת הלחימה.
13:00 - פולין: 45 דיפלומטים רוסים מגורשים מהמדינה לאחר שהואשמו בריגול
הסוכנות לביטחון פנים של פולין הודיעה כי היא מגרשת 45 אנשי מודיעין רוסים משטח המדינה, לאחר שהשתמשו במעמד דיפלומטי ככיסוי לפעולתם כמרגלים. הסוכנות אמרה כי המגורשים היוו "סכנה לביטחון פולין", וביקשה ממשרד החוץ לגרשם בדחיפות. הסוכנות אף הודיעה כי עצרה בחשד לריגול עבור מוסקבה אזרח פולני שעבד במשרד הרישום בעיריית ורשה וניתנה לו גישה לארכיוני העירייה.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי מסר הלילה (רביעי) עדכון על המצב במריופול הנצורה, שברחובותיה מתנהלים קרבות בין הכוחות האוקראיניים לצבא הרוסי.
יותר מ-400 אלף איש חיו במריופול ערב המלחמה, ולפי זלנסקי בעיר ההרוסה נותרו קרוב ל-100 אלף איש, שחיים בתנאים "לא-אנושיים". זלנסקי אמר שביממה האחרונה פונו ממריופול יותר מ-7,000 תושבים.
"נכון להיום יש קרוב ל-100 אלף בני אדם בעיר, בתנאים לא-אנושיים, במצור מוחלט. בלי אוכל, מים, תרופות, תחת הפגזות והפצצות בלתי פוסקות", אמר זלנסקי על המצב בעיר הנמל הדרומית. הוא הוסיף שהרשויות ממשיכות במאמצים להכניס סיוע הומניטרי לתושבים שלא הצליחו לעזוב, אך ההפגזות הרוסיות מונעות את כניסת הסיוע.
"למרבה הצער, כמעט כל המאמצים שלנו סוכלו על-ידי הכובשים הרוסים, באמצעות הפגזות או טרור מכוון. היום אחת השיירות ההומניטריות שלנו נחטפה על-ידי הכובשים", אמר זלנסקי, וציין שהאירוע היה במסדרון הומניטרי סמוך ליישוב מאנגוש, 20 ק"מ דרום-מערבית למריופול. "עובדי שירות החירום של המדינה ונהגי אוטובוס נלקחו בשבי. אנחנו עושים כל מה שאפשר כדי לשחרר את האנשים שלנו ואת הסיוע ההומניטרי".
אירינה ורשצ'וק, סגנית ראש ממשלת אוקראינה, טענה שהרוסים חטפו 11 נהגי אוטובוס וארבעה עובדי סיוע. הצלב האדום אישר ששיירת סיוע הומניטרי שניסתה להגיע לעיר לא הצליחה במשימתה.
ורשצ'וק אמרה הבוקר כי אוקראינה סיכמה עם הרוסים על פינוי תושבים באמצעות תשעה מסדרונות הומניטריים ברחבי המדינה - אך לא מאזור מריופול. במקביל הודיע מושל מחוז לוהנסק שבמזרח אוקראינה כי הושג הסכם על הפסקת אש זמנית במחוז, כדי לאפשר פינוי של תושבים.
ביממה האחרונה דיווחה אוקראינה על קרבות קשים מול הצבא הרוסי ברחובות מריופול. הפנטגון מסר שבנוסף רוסיה החלה לתקוף את מריופול גם באמצעות טילים ארוכי-טווח מספינות בים אזוב. בכיר ביטחוני בארה"ב אמר שבאזור יש שבע ספינות של חיל הים הרוסי.
הרשויות במריופול דיווחו כי מתחילת המלחמה נהרגו בעיר יותר מ-2,500 בני אדם בהפגזות והפצצות של צבא רוסיה, וכי לתושבים הנצורים אוזלים המים והמזון. גם זרם החשמל לעיר נותק, ולתושבים אין חימום בלילות, כשהטמפרטורה צונחת אל מתחת לאפס.
גיהנום קפוא
פליטים שנמלטו ממריופול מעידים על מציאות מחרידה בעיר. "הם הפציצו אותנו ב-20 הימים האחרונים", אמרה ויקטוריה, בת 39 שברחה לפולין. "בחמשת הימים האחרונים מטוסים טסו מעלינו בכל חמש שניות והפילו פצצות בכל מקום: על בנייני מגורים, על גני ילדים, בתי ספר לאמנות". יוליה, שנמלטה מהעיר עם בעלה ובנה והגיעה ברכבת לעיר לבוב במערב אוקראינה, מספרת: "אין שום קשר לעולם, לא יכולנו לבקש עזרה. לאנשים שם אפילו אין מים". בדיווח של ארגון זכויות האדם Human Rights Watch נאמר שהעיר הפכה ל"גיהנום קפוא, מלא בגופות ובבניינים הרוסים".
משרד ההגנה הרוסי מסר הבוקר שרוסיה פגעה במחסן נשק בפרברי ריבנה שבצפון-מערב אוקראינה, כ-300 ק"מ מהבירה קייב. בהודעתה של מוסקבה נמסר שהתקיפה הייתה באמצעות כלי נשק מדויקים ששוגרו מהים, וכי היא השמידה ארסנל של נשק וציוד. בנוסף הודיע משרד ההגנה שרוסיה הרסה משגרי טילים בליסטיים מסוג טוצ'קה-U באזור תעשייתי בפרברים הצפוניים של קייב.
בעדכון המודיעיני האחרון של משרד ההגנה הבריטי נאמר שהכוחות הרוסיים מתקדמים מצפון ומדרום אוקראינה במטרה "לכתר את הכוחות האוקראיניים במזרח המדינה". לפי בריטניה, הרוסים מתקדמים מחרקוב שבצפון-מזרח אוקראינה וממריופול בדרום המדינה. משרד ההגנה הבריטי הגדיר את הלחימה בצפון אוקראינה – שם מנסים הרוסים לכבוש את הבירה קייב – כ"סטטית בעיקרה". בריטניה מעריכה שהשאיפה של הכוחות הרוסיים בשטח היא "להתארגן מחדש" לפני חידוש של מתקפות בהיקף נרחב.
הרשויות בקייב הודיעו הבוקר שבמהלך הלילה הפגיזו הכוחות הרוסיים שני רבעים בעיר. ארבעה תושבים נפצעו, ולבניינים נגרם נזק. לצד החשש שהרוסים יסתערו על הבירה, ממשיך צבא אוקראינה לדווח כי הוא יוצא למתקפות-נגד. אתמול בבוקר טען הצבא האוקראיני להישג משמעותי בקרבות בפרברי קייב: לדבריו כוחותיו השתלטו מחדש על העיר מקאריב, כ-50 ק"מ ממערב לבירה.
הצבא האוקראיני טען הבוקר שבעקבות המצב בשטח הצבא הרוסי מגייס כעת לשירותיו חיילים נוספים, "כאלה שכבר יש להם ניסיון קרבי". שלשום פרסם אתר חדשות המזוהה עם הקרמלין דיווח לפיו 9,861 חיילים רוסים נהרגו עד כה במלחמה באוקראינה, ועוד 16,153 נפצעו. הדיווח ירד מהאוויר כעבור כמה דקות, ולטענת העורך האקרים פרצו לאתר. העדכון האחרון של רוסיה על מספר חלליה באוקראינה היה ב-2 במרץ, אז דיווח משרד ההגנה הרוסי על 498 חיילים הרוגים.
אמש הכחיש דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב את הדיווחים שהכוחות הרוסיים באוקראינה עדיין תקועים ברובם. בראיון ל-CNN נשאל פסקוב אם ולדימיר פוטין השיג את מטרות הפלישה לאוקראינה, והדגיש כי הוא לא השיג אותן "עדיין". פסקוב התעקש ש"המבצע המיוחד" של רוסיה באוקראינה מתנהל "בדיוק לפי התוכניות והמטרות שקבענו לפני כן". פסקוב אמר שהמטרות העיקריים של הפלישה היו פירוז אוקראינה והפיכתה למדינה ניטרלית בעימות בין רוסיה למערב: "היעדים המרכזיים של המבצע היו להיפטר מהפוטנציאל הצבאי של אוקראינה ולהבטיח שאוקראינה הופכת ממרכז אנטי-רוסי למדינה ניטרלית".
מוסקבה תשתמש בנשק גרעיני רק אם קיומה יהיה בסכנה
בראיון אמר פסקוב כי מוסקבה תשתמש בנשק גרעיני רק אם קיומה יהיה בסכנה. דבריו נאמרו על רקע החשש במערב שהעימות יסלים למלחמה גרעינית. החשש הזה גבר לאחר שפוטין עצמו הורה כמה ימים לאחר פתיחת המלחמה להעלות את רמת הכוננות של הכוחות הגרעיניים. דברי פסקוב נאמרו לאחר שכתבת CNN כריסטיאן אמאנפור שאלה אותו אם הוא "משוכנע ובטוח" שפוטין לא ישתמש בנשק גרעיני בעימות עם אוקראינה. פסקוב לא פירט מה לפי פוטין הוא "איום קיומי".
אתמול דיווחה התקשורת האוקראינית כי כמה שריפות פרצו ביערות מסביב לתחנת הכוח הגרעינית צ'רנוביל, אזור הנשלט כעת על-ידי צבא רוסיה, וכי יש חשש מקרינה שתתפזר באמצעות העשן אם השריפות הללו לא יטופלו. שריפות מסוג זה הן דבר נפוץ באזור הנטוש בעונות האביב והקיץ, ובדרך כלל אוקראינה שולחת לשם עשרות משאיות כיבוי ומאות כבאים כדי לכבותן בהקדם, אבל הכיבוש הרוסי של האזור מונע ממנה לעשות זאת הפעם. בצ'רנוביל אירע ב-1986 האסון הגרעיני החמור בהיסטוריה, ואף כי רמות הקרינה שם כעת נמוכות בהרבה משהיו אז, החשש למצב התחנה גדול.
אתמול מסרה הסוכנות הממשלתית האוקראינית האחראית על האזור שהכוחות הרוסיים הרסו מעבדה חדשה בתחנה, שאחד מתפקידיה היה לשפר את הטיפול בפסולת רדיואקטיבית. הסוכנות מסרה שהמעבדה, שנבנתה בעלות של 6 מיליון אירו ובסיוע של הנציבות האירופית, נפתחה ב-2015. בסימן מדאיג נוסף מסרה שלשום אוקראינה שמערכות ניטור הקרינה בסביבת הכור הפסיקו לעבוד.