יפן נכנסה למיתון ברבעון הרביעי - איבדה את מקומה ככלכלה השלישית בגודלה בעולם
יפן נכנסה למיתון ברבעון הרביעי - איבדה את מקומה ככלכלה השלישית בגודלה בעולם
הכלכלה המקומית התכווצה ב-0.4% ובכך סגרה שני רבעונים שליליים רצופים - ההגדרה הטכנית המקובלת של כניסה למיתון; התחזיות היו דווקא להתרחבות של 1.4%; גרמניה עקפה את יפן והפכה לכלכלה השלישית בגודלה
יפן נכנסה למיתון לאחר שהתכווצה ברבעון האחרון של השנה שעברה. בעקבות זאת הפסידה את מעמדה ככלכלה השלישית בגודלה בעולם לטובתה של גרמניה.
על פי הנתונים הרשמיים שפרסמה הממשלה, התוצר היפני נפל ברבעון של אוקטובר-דצמבר בשיעור שנתי של 0.4% בקצב שנתי, זאת לאחר צניחה של 3.3% בצמיחה ברבעון הקודם.
הנתונים פספסו את התחזיות בשוק שציפו להתרחבות של 1.4%. ביחס לרבעון הקודם נרשמה בתוצר היפני נסיגה של 0.1%, בהמשך להתכווצות של 0.8% ברבעון השלישי. גם כאן נרשמה אכזבה ביחס לתחזיות, שהיו לצמיחה רבעונית של 0.2%.
מיתון טכני מוגדר כשני רבעונים רצופים של התכווצות. החשש הוא כי תירשם התכווצות גם ברבעון הנוכחי, זאת על רקע ביקוש חלש בסין, האטה בצריכה הפרטית והפסקת הייצור במפעל של דייהטסו.
"שתי ירידות רצופות בתמ"ג ושלוש ירידות רצופות בביקוש המקומי הן חדשות רעות", אמר לרויטרס סטיבן אגריק, כלכלן בכיר במודי'ס אנליטיקס. הנתונים המאכזבים מגבירים את הלחץ המופעל על הבנק המרכזי לסגת מתוכנית ההקלה המוניטארית ולהתחיל להעלות את שיעורי הריבית, לראשונה מאז 2007.
חולשה מתמשכת בצריכה הפרטית נחשבת כאחד הגורמים העיקריים להתכווצות ברבעון הרביעי. הצריכה הפרטית, המייצגת מעל למחצית מהפעילות הכלכלית, נפלה ברבעון האחרון ב-0.2%, זאת בעוד התחזיות ציפו להתרחבות של 0.1% הירידה נבעה ככל הנראה מעלייה ביוקר המחיה וממזג האוויר החמים יותר שמנע מהצרכנים לקנות בגדי חורף.
במקביל, הוצאות ההון ירדו ב-0.1%. זה היה הרבעון השלישי ברציפות של ירידות בצריכה ובהוצאות ההון. "הפרטים הבולטים ביותר מקרב הנתונים הם הצריכה המקרטעת וההאטה בהוצאות הון, שנחשבים לגורמים מרכזיים של הביקוש המקומי", הגיב יושיקי שינקה, כלכלן בחברת המחקר Dai-ichi. "הכלכלה תמשיך לאבד תנופה כל עוד אין מנועים מרכזיים לצמיחה".