אחרי הטכנולוגיה והחינוך, סין עשויה לרסן את מגזר הבריאות
אחרי הטכנולוגיה והחינוך, סין עשויה לרסן את מגזר הבריאות
הצמיחה המהירה של חברות פארמה, ביוטק ושירותי בריאות הופכת אותן ליעד האפשרי הבא במהלכי בייג'ינג לריסון עצמאותן של חברות סיניות. אנליסט בבייג'ינג: "נדל"ן, חינוך ובריאות הם שלושת ההרים הגדולים שהממשלה צריכה להתמודד עמם"
אחרי הבריחה ההמונית ממניות הטכנולוגיה והחינוך הסיניים, החשש הוא כי מגזר הבריאות יהיה הקורבן הבא של הרפורמה הרחבה שמבצעת בייג'ינג לריסון עצמאותן של חברות פרטיות.
"פניית הפרסה במדיניות הסינית היא טקטונית", ציין ריצ'ארד יצסנגה, כלכלן ראשי ב־ANZ שצוטט ב"פייננשל טיימס". לדבריו, למהלכים האחרונים להצרת צעדי מגזר הטכנולוגיה יהיו השלכות עצומות על האטת הצמיחה הכלכלית של סין. "אם חברות הטכנולוגיה לא יצליחו לעמוד בקצב הצמיחה הגבוה, המיקוד יעבור בחזרה לייצור ולצריכה", אמר. "אבל שני התחומים האלה מתמודדים עם אתגרים מבניים משל עצמם".
בינתיים, המשקיעים מקדימים תרופה למכה. מגמת המכירה של מניות מגזרי הרפואה והבריאות צברה תאוצה בימים האחרונים, ולמרות שמדד מניות הבריאות של האנג סנג ההונג קונגי טיפס אתמול ב־7%, הוא עדיין נחלש השבוע בכ־11%. ירידה דומה נרשמה במדד מניות הטכנולוגיה של הונג קונג. מבין המניות הסיניות, מדד מניות הבריאות CSI300, שהיה במגמת צניחה חופשית מאז יום חמישי האחרון, התייצב אתמול לאחר שהשיל כ־13%, לעומת 20% שאיבדו מניות החינוך.
הממשלה ניסתה להרגיע
"באופן טבעי, המשקיעים הקטנים נבהלו", ציין אנדי מיינארד, אנליסט בצ'יינה רנסנס בהונג קונג בהתייחסו למניות הבריאות, בהוסיפו כי ייתכן ונצפו כאן תגובות מוגזמות. עם המניות שרשמו את הפגיעה הקשה ביותר נמנו אלה המקושרות גם לתחום הטכנולוגיה, כמו JD Health International, שירות המידע הרפואי של עליבאבא Alibaba Health Information Technology ו־Genscript Biotech, שאיבדו בין 27% ל־36% בשבוע החולף.
"נדל"ן, חינוך ובריאות הם שלושת ההרים הגדולים שהממשלה צריכה להתמודד עמם", צוטט אתמול ברויטרס מינג ליאאו, שותף מייסד בחברת הפרייווט אקוויטי פרוספקט אווניו קפיטל, בבייג'ינג. ההוצאות הרפואיות הן אחד משלושה תחומי מפתח שאותם סימן הממשל כיעדים לשינוי במסגרת רפורמה חברתית, מה שמגביר כעת את החשש כי יהפוך את חברות הבריאות למטרה הבאה.
בינתיים, העיתון הממשלתי "סקיוריטיז טיימס" ניסה אתמול להרגיע את החששות עם מאמר בעמוד הראשי שבישר כי שוק המניות הסיני צפוי להתייצב "בכל רגע". במקביל כינסה הממשלה מפגש וירטואלי בהול עם בכירי בנקים מקומיים כדי לפעול להרגעת הרוחות. כמה ממניות הטכנולוגיה אכן התייצבו, בראשן ענקית המסחר המקוון עליבאבא וחברת השליחויות מייטואן.
הלחצים הרגולטוריים שמפעילה בייג'ינג על מגזרי הטכנולוגיה והחינוך הסלימו בחדות בשבועות האחרונים בעקבות ההנפקה של חברת שיתוף הנסיעות דידי בניו יורק בהיקף של 4.4 מיליארד דולר. דידי התקדמה עם ההנפקה למרות אזהרות פרטיות שקיבלה מהרשויות בסין. אזהרות אלה מגיעות ברקע קריאות ההנהגה לרפורמה מקפת באופן שבו חברות סיניות מנפיקות את עצמן מחוץ לסין. כעת, בכוונת רגולטור הסייבר לבחון את כל ההנפקות שיבצעו חברות עם למעלה ממיליון משתמשים, משיקולים של ביטחון פנים.
השאלה היא לאן עוד יזלגו מהלכי הפיקוח. מגזר הבריאות הסיני הוא באופן טבעי עצום בגודלו ומאגד ספקי שירותי בריאות, חברות פארמה וחברות ביוטק וטכנולוגיה, הצומחות בקצב מהיר. רפורמות שמבצע הממשל מאז 2009 יצאו לדרך במטרה להרחיב את היצע ביטוחי הבריאות העממיים, להקים בתי חולים ולבצע רכישות מרוכזות של תרופות. בחודש שעבר, הקבינט התחייב להמשיך ולפעול למען הוזלת התרופות, אך קיימות בעיות מבניות נוספות. העלויות הרפואיות הן עדיין גבוהות ואיכות הטיפול מחוץ לערים הגבולות לקויה. מסיבות אלה, אנליסטים מודאגים לגבי המהלכים הבאים שמתכננת בייג'ינג. "החיפוש העצבני אחרי הנעל הבאה שתיפול עשוי להרחיק משקיעים לעת עתה", ציין טומי שי, מנהל מחלקת מחקר סין בבנק OCBC שצוטט בסוכנות רויטרס.
להערכת אנליסטים בסין, הממשלה תנקוט גישה ממוקדת. "מגזרים כמו רפואה קוסמטית צורכים הון אבל מייצרים מעט מאוד ערך חברתי", ציין הואנג יאן, סגן נשיא חברת ההשקעות שנגחאי סי טרות'. "לעומת זאת, הממשלה תמשיך לתמוך בייצור תרופות חדשני במקביל להורדת מחירי תרופות באמצעות רכישה מרוכזת".
ומי החברות שעשויות להיות על הכוונת. וושי ביולוג'יקס ופינג אן הלת'קר אנד טכנולוג'י הן אמנם זעירות ביחס לטנסנט ועליבאבא, אך מגוון של נסיבות מבטיח את עתידן. אלה כוללות את התבגרות האוכלוסיה, צווארי בקבוק במערכת הבריאות הממשלתית, זינוק בהישגים בתחום חקר התרופות ותמיכה ממשלתית. "ההזדמנויות בתחום הבריאות הן במקרים מסוימים טובות יותר מאשר במסחר המקוון", ציין טייזו אישידה, מנהל חטיבת אסיה בחברת ההשקעות מתיוז אסיה, בשיחה עם "בארונס". "הזרימה יציבה והמניות עדיין זולות יחסית".
בעשור החולף, יצרניות התרופות הסיניות התקדמו למעמד שמאפשר להן להתחרות בביוטכנולוגיה המערבית. בשנה שעברה נרשם שיא של פעילות, עם 80 חברות ציבוריות חדשות והשקעות פרייווט אקוויטי בהיקף של 29 מיליארד דולר. מתוך שטף החברות, אחדות מושכות תשומת לב מיוחדת, בעיקר כי הן אינן תלויות במוצר אחד. וושי ביולוג'יקס היא הבחירה של אישידה. "הלחם והחמאה שלהם זה בדיקה וייצור עבור חברות פארמה אחרות. בזכות זה הם נהנים מהכנסות יציבות בזמן שהם בודקים את התרופות שהם מפתחים", הוא מציין. "הם הופכים ל־TSMC של תחום הרפואה", הוסיף, בהתייחסו לענקית השבבים הטייוואנית. חברה אחרת היא Jiangsu Hengrui Medicine, ותיקה בתחום הגנרי שהשתדרגה לביוטק. כעת היא מתחרה ב־Innovent וב־BeiGene על עליונות בשוק האונקולוגיה בסין.
החיבור המושלם לחדשנות
חדשנות בתחום הטיפול הרפואי לקהילה היא מגזר נוסף בעל פוטנציאל עצום. "כיום, כל סוגי הטיפולים, מהתקררות פשוטה ועד לניתוח מוח, מתבצעים דרך מרכזים רפואיים עמוסים לעייפה, שבהם רופאים עשויים לבדוק 100 חולים ביום". כך לפי צ'לסי רודסטרום, אנליסטית בקרן החדשנות גלובאל אקס צ'יינה דיסרפשן. המצב הזה החריף באופן משמעותי במהלך מגפת הקורונה. פינג אן הלת'קר, לשעבר זרוע בחברת הביטוח המובילה בסין, רשמה צמיחה אדירה בשירות הטלרפואה Good Doctor, שזכה לסבסוד ממשלתי. "טיפולי בריאות הם החיבור המושלם עבור כל הרעיונות החדשניים בסין", ציינה רודסטרום בשיחה עם בארונס. "זה תחום המשתמש בטכנולוגיה ובינה מלאכותית כדי להתמודד עם טרנדים דמוגרפיים".