סגור

ניתוח כלכליסט
הרפורמה של יורש העצר הסעודי החזירה את סיטיבנק לממלכה

ענק הבנקאות האמריקאי מקדם חזרה לפעילות מלאה בסעודיה בתקווה ליהנות מההזדמנויות העסקיות החדשות, ובהן מכירת נתחים מאראמקו. למרות התוכנית להיגמל מהתלות בנפט, הזינוק במחירי החבית עדכן מעלה את תחזית הצמיחה

הידיעות על תוכניתו של סיטיבנק לקבל רישיון לפעילות בנקאית מלאה בסעודיה הן ניצחון לממלכה ולאיש החזק בה, יורש העצר מוחמד בן סלמאן, דווקא כשהיחסים עם ארצות הברית מצויים בשפל. הבנק הרביעי בגודלו בארצות הברית לפי שווי נכסים יצא מסעודיה בעקבות פיגועי 11 בספטמבר מחשש לנזק תדמיתי וחשדות כי בית המלוכה הסעודי העלים עין ממימון הטרור של אל־קאעידה. אבל כשני עשורים מאוחר יותר גבר השיקול העסקי, זאת לנוכח הפוטנציאל בשוק הסעודי.
במקביל לכניסה המחודשת לסעודיה, סיטיבנק הקטין חשיפה לרוסיה כבר טרם הפלישה לאוקראינה. הבנק האמריקאי עם הנוכחות הגדולה ביותר ברוסיה ובאוקראינה צמצם את חשיפתו לשוק הרוסי ב־2 מיליארד דולר ברבעון הראשון לכ־7.8 מיליארד דולר, זאת לקראת חיסול מתוכנן של כל עסקי הבנקאות שלו במדינה.
סיטיבנק החל לחזור בהדרגה לשוק הסעודי בשנים האחרונות, פתח נציגות מקומית והיה שותף בהנפקות של חברות ענק, אך עתה הוא שואף להיות בעמדה טובה יותר לקצור את פירות הרפורמות שמנהיג יורש העצר. בין התוכניות שסעודיה תוציא לפועל בשנים הקרובות: הפרטת חברות ממשלתיות בשווי של עשרות מיליארדי דולרים, המשך מכירת נתחים בענקית האנרגיה אראמקו והרחבת פעילות חברות מחוץ לממלכה. לא פחות חשובה עבור סיטיבנק היא הרחבת הפעילות של קרן ההשקעות הציבורית, זרוע ההשקעות הממשלתית. שווי תיק ההשקעות מוערך ב־500 מיליארד דולר, ולסיטיבנק יש ניסיון עבודה עמה לאחר ששימש כיועץ בעסקת הרכישה של מועדון הכדורגל האנגלי ניוקאסל יונייטד בשנה שעברה.
2 צפייה בגלריה
 יורש העצר מוחמד בן סלמאן ראש ממשלת בריטניה, בחודש שעבר. חדש
 יורש העצר מוחמד בן סלמאן ראש ממשלת בריטניה, בחודש שעבר. חדש
יורש העצר הסעודי וראש ממשלת בריטניה, בחודש שעבר. חלופה לנפט הרוסי
( צילום: איי פי)

רקורד לא מחמיא

החזרה המלאה של סיטי לשוק הסעודי היא סימן מעודד, והתקווה בריאד היא שיתמרץ את תנועת ההשקעות הזרות שעדיין נותרה מאכזבת למדי. אמנם המגזר הפיננסי הסעודי יוצר עניין בקרב החברות המובילות בעולם, בעיקר סביב הנכסים הקשורים באראמקו, אבל מעבר לכך יש עוד מקום לשיפור.
הסעודים מדווחים כי ב־2021 הגיע שווי ההשקעות הזרות בממלכה לכ־19 מיליארד דולר, לעומת 5.4 מיליארד דולר ב־2020 ו־4.6 מיליארד דולר ב־2019. אבל הנתון של השנה שעברה יכול קצת להטעות, שכן הוא כולל עסקה למכירת נתח באחד מנכסיה של אראמקו תמורת 12.4 מיליארד דולר. ההשקעה הזרה הישירה במשק הסעודי בשנה שעברה רחוקה עדיין מהיעד שהציב יורש העצר — למעלה מ־100 מיליארד דולר בשנה כבר ב־2030. הרתיעה של המשקיעים הזרים נובעת משורה ארוכה של גורמים, ובכלל זה הרקורד הלא מחמיא של סעודיה בתחום זכויות האדם (חיסול העיתונאי חשוקג'י, למשל), חששות לגבי הגנת הקניין וההשקעות (זכר למעצר אנשי העסקים המובילים ב־2017 וההשתלטות על רכושם) וכן תהיות לגבי יציבותה של הממלכה (מאבקים פנימיים והאיום האיראני).
אם לא יהיו התרחשויות בלתי צפויות, 2022 צפויה להחזיר את המשק הסעודי למסלול של צמיחה מהירה אחרי עשור מאכזב למדי, כולל שנת הקורונה ב־2020 אז נרשמה צמיחה שלילית של כ־4%. לפי הערכות בית ההשקעות המפרצי ג'דווה שפורסמו בימים האחרונים, המשק הסעודי ירשום השנה צמיחה של כ־7.7% בהשוואה ל־3.2% בשנה שעברה. אם תחזית זו תתממש, יהיה זה שיעור הצמיחה הגבוה ביותר שישיג המשק הסעודי מאז 10% שנרשמו ב־2011. בתחילת השנה, עוד לפני הפלישה לאוקראינה ונסיקת מחירי הנפט, העריכו בקרן המטבע הבינלאומית שהמשק הסעודי יצמח בכ־5%.
הצמיחה המרשימה הצפויה היא במובן מסוים גם קצת אירונית. חזון 2030 שלפיו מתנהלת הממלכה נועד לנתק את התלות המוחלטת של המשק הסעודי במגזר הנפט והכנסותיו ולייצר מקורות הכנסה נוספים. שש שנים בתוך התוכנית, קשה לומר שהמשק יצר חלופות משמעותיות. כשלמעלה מ־70% מהכנסות היצוא מקורן בנפט, ברור כי הממלכה צריכה לעשות עוד כברת דרך לקראת היעד.
לפי ג'דווה, הצמיחה הנאה הצפויה היא בזכות עלייה צפויה של 15.5% במגזר הנפט נוכח עליית המחירים, העומדת על 43% מתחילת השנה, והצפי כי רמת המחירים הגבוהה תישאר על כנה עד סוף השנה לפחות. במקביל צמיחת המגזר מחוץ לנפט צפויה להסתכם השנה ב־3.4%. בינתיים, לפי הנתונים היחידים שפורסמו לגבי יצוא הנפט השנה, הכנסותיה של הממלכה ממכירת הזהב השחור בינואר עמדו על כ־22.5 מיליארד דולר, לעומת כ־14 מיליארד דולר בינואר 2021.
בינתיים בן סלמאן יכול לרשום לעצמו עוד הישג בנוגע לאחד מתחלואי המשק הסעודי — האבטלה בקרב הסעודים. בסוף 2021 דיווחו הרשויות על ירידת האבטלה ל־11%, הרמה הנמוכה ביותר זה 12 שנים. ההצלחה הזו מיוחסת לאפקט היציאה של המשק הסעודי ממשבר הקורונה והחזרה לפעילות מלאה וכן ההשפעה של הכנסות הנפט. לצורך השוואה, בסוף 2020 עמד שיעור האבטלה על 12.6%.

הפסקת אש זמנית בתימן

בשורה חשובה לא פחות הגיעה מוקדם יותר החודש כשסעודיה והחות'ים הפרו־איראנים בתימן הודיעו על הפסקת אש זמנית של חודשיים, לפי הצעת האו"ם, וזאת מתוך כוונה להפוך אותה לקבועה. סעודיה יצאה למלחמה בחות'ים לפני כשבע שנים, ומה שהיה אמור להפוך למבצע מהיר עם ניצחון קל הלך והסתבך, כשאלפי חיילים סעודים נהרגים ונפצעים בשדה הקרב. הסעודים לא רק כשלו במשימתם להוציא את החות'ים מצנעא, אלא גם הפכו בעצמם ליעד כמעט יום-יומי למתקפות באמצעות טילים ורחפנים מתימן ומשאר הגורמים הפרו־איראנים באזור. בשנים האחרונות התקפות אלה, שכללו מאות טילים וכטב"מים, לא אחת פגעו במתקני נפט חשובים ויצרו תמונות שלא סייעו לתחושת הביטחון של המשקיעים במשק הסעודי. הלחימה בתימן אף גרמה לשיתוק כמעט מוחלט של הפעילות הכלכלית בדרום הממלכה, ולא אחת דווח על סגירת שדות תעופה, פינוי תושבים וסגירת עסקים באזור שבו מתגוררים כ־20% מאוכלוסיית הממלכה.
מעבר להתקפות ולמחיר האנושי הכבד, ללחימה בתימן היו עלויות כלכליות נכבדות, גם בשנים שבהן הכנסות הנפט לא היו בשיא כמו היום. לפי הערכות זהירות, בכל שנה גבתה המלחמה מסעודיה סכום של כ־20 מיליארד דולר, בעוד הערכות אחרות דיברו על סכום גבוה הרבה יותר — כ־70 מיליארד בשנה. כך או אחרת, הפניית העלות הזו מסעיף ההוצאות הצבאיות למגזרים אחרים מעודדי צמיחה ותעסוקה היא בגדר התפתחות חיובית עבור המשק הסעודי, במקרה שהפסקת האש אכן תימשך.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com