"כשגדלים עניים לוקחים את הכסף במזומן": כך פספס מג'יק ג'ונסון 5 מיליארד דולר
"כשגדלים עניים לוקחים את הכסף במזומן": כך פספס מג'יק ג'ונסון 5 מיליארד דולר
ב-1979 סירב ג'ונסון, אז שחקן מתחיל ב-NBA, לחתום על חוזה חסות שהיה מעניק לו מניות בנייקי והופך אותו למיליארדר כבד. במקום זה העדיף לקבל 100 אלף דולר לחודש במזומן מקונברס המתחרה. הכוכב, שהפך לאיש עסקים מצליח, מסביר: "לא ידעתי מה זה מניות"
מג'יק ג'ונסון היה ספורטאי מצליח שהצליח לעשות את המעבר לאיש עסקים מצליח, אבל אפילו לו יש לפחות עסקה אחת שהוא מתחרט שוויתר עליה.
ג'ונסון החל לשחק ב-NBA ב-1979 לאחר שעבר מאוניברסיטת מישיגן סטייט, והוא נחשב כבר אז לאחד השחקנים המבטיחים ביותר בהיסטוריה של הליגה, שהייתה אז בת כשלושה עשורים בלבד. בהתאם לכך יצרניות הנעליים עמדו בתור כדי להחתים אותו על חוזה חסות.
אולם בריאיון לפודקאסט All the Smoke הודה ג'ונסון כי הבחירה הזו התגלתה בדיעבד כהחלטה בשווי 5 מיליארד דולר. בריאיון הוא שיתף פרטים על עונת הרוקי שלו בלוס אנג'לס לייקרס, וסיפר כיצד חיזרו אחריו שלוש חברות נעליים: קונברס, אדידס ונייקי. הוא בחר בסופו של דבר במותג שהסכים לשלם לו הכי הרבה במזומן. "קונברס הציעו לי הכי הרבה כסף. אתם יודעים, כשגדלים עניים אז לוקחים את הכסף", סיפר.
ג'ונסון (64) גדל בלנסינג, מישיגן. "פייל נייט, ממייסדי נייקי, נכנס ואמר: 'היי, אני לא יכול להרשות לעצמי סכום דומה של כסף, אבל אני יכול להציע לך מניות'", סיפר. אבל ב-1979 נייקי לא הייתה מעצמת נעלי הספורט שהיא היום, ולקונברס הייתה נוכחות גדולה בהרבה ב-NBA, כולל הסכמי חסות עם שחקנים מובילים כמו ג'וליוס "ד"ר ג'יי" אירווינג וג'ורג' גרווין. למעשה יעברו עוד חמש שנים לפני שנייקי תחתים שחקן צעיר בשיקגו בולס בשם מייקל ג'ורדן ותקים את מותג אייר ג'ורדן, ועוד תשע שנים לפני שישיקו את הסלוגן המזוהה שלהם Just Do It.
"לא ידעתי על זה כלום", אמר ג'ונסון בפודקאסט. "למשפחה שלי לא היה כסף. זה משהו שנוטה לפגוע בנו. לא היה ולא ידעתי אפילו אילו מניות נסחרו באותו הזמן, אז ויתרתי על ההצעה עם המניות".
ההמשך כבר די ידוע. נייקי הונפקה שנה לאחר מכן בבורסת ניו יורק. לפי החישובים של ג'ונסון, כאמור, ההצעה של נייקי כולל המניות שווה כיום 5 מיליארד דולר, אם כי קשה לאמת זאת, ובחלק מהדיווחים ציינו כי השווי נמוך משמעותית מהערכותיו. ובכל זאת, ג'ונסון מתחרט על כך שוויתר עליה. "אתם יכולים להעלות על הדעת? 44 שנים. 5 מיליארד דולר".
ג'ונסון סיפר את הסיפור גם ב-2019 בכנס של יאהו - וגם אז לא הצליח להסתיר את החרטה. "לחשוב שב-1979 הייתי מקבל את המניות ולראות כמה הן שוות עכשיו. זה הורג אותי בכל פעם מחדש כשאני חושב על זה. כאילו מייקל ג'ורדן היה מכניס לי כל כך הרבה כסף".
שווי העסקה של ג'ונסון עם קונברס עמד על 100 אלף דולר בשנה בלבד. בשנים שעברו מאז איבדה קונברס את רוב הנוכחות שלה ב-NBA ובשוק נעלי הכדורסל העולמי. למרבה האירוניה, נייקי רכשה ב-2003 את קונברס עבור 305 מיליון דולר.
ובכל זאת, לא צריך לרחם יותר מדי על ג'ונסון. הוא אמנם פספס עסקה משתלמת עם נייקי, אבל בשאר העסקים שלו הצליח לא רע, ושווי ההון שלו מוערך בקרוב ל-700 מיליון דולר. האימפריה העסקית שלו השקיעה בין השאר ביותר ממאה סניפי סטארבקס, כ-30 סניפי ברגר קינג ורשת מועדוני כושר. ב-1995 הוא רכש החזקה של 4.5% בלייקרס עבור 10 מיליון דולר, אותה מכר ב-50 מיליון דולר ב-2010. לאחרונה הוא הפך גם לבעלים חלקי של קבוצת הפוטבול וושינגטון קומנדרס.