סגור
בחירות ב יפן
בחירות ביפן (צילום: EPA)

יפן: אחרי ההתנקשות, הבוחרים התמקדו באינפלציה הגבוהה

יומיים אחרי ההתנקשות בראש הממשלה לשעבר שינזו אבה, היפנים בחרו את נציגיהם לבית העליון. הנושאים הבוערים בדרך לקלפי: יציבות המחירים והתוקפנות של רוסיה וסין. פצצת הזמן הדמוגרפית נדחקה בינתיים למקום נמוך

בצל ההתנקשות בראש ממשלת יפן לשעבר שינזו אבה בסוף השבוע האחרון, מפלגת LDP השלטת שאליה השתייך צפויה היתה לחזק את כוחה בבחירות שהתקיימו היום לבית העליון של הפרלמנט. לפי המדגמים, LDP, בשיתוף עם המפלגה הקטנה יותר Komeito, יחזיקו ביחד ב־69 עד 83 מתוך 125 המושבים הפנויים. התוצאות הרשמיות צפויות להתפרסם מחר.
יוקר המחיה וחששות ביטחוניים בצל הפלישה הרוסית והתגברות התוקפנות הסינית במים הטריטוריאליים של יפן ניצבו בראש סדר היום לקראת הבחירות. תוצאותיהן מהוות הצבעת אמון בממשלתו של פומיו קישידה, הצפוי לחזק עתה את כוחו בתקופה שבה ההתאוששות ממגפת הקורונה ניצבת בפני שלל איומים. אלה כוללים את הזינוק במחירי האנרגיה והמזון, ההיחלשות של הין לשפל של 24 שנה לעומת הדולר, וההידרדרות הביטחונית שעוררה קריאות להפנות עורף לעמדות הפציפיסטיות המקובלות ביפן.
סקרי דעת קהל מראים כי התוכנית של קישידה להגדיל את ההוצאה הביטחונית זוכה לתמיכה גדלה והולכת בקרב הציבור, כאשר למעלה מ־50% מהיפנים תומכים בהשקעה של כ־2% מהתמ"ג בסעיף הביטחון.
קישידה היה מתומכיו הבולטים של אבה, שנותר דמות פוליטית בעלת השפעה גם לאחר כהונתו. ראש הממשלה לשעבר, שנודע בזכות תוכנית ה"אבנומיקס" לאישוש הכלכלה היפנית, המשיך לתמוך במהלכי הקלה כמותית נועזים מצד הבנק המרכזי של יפן, למרות הביקורת שעוררו בשל השפעתם המחלישה על הין.
תוכנית הדגל הכלכלית של קישידה, המכונה "הקפיטליזם החדש", זכתה עד כה להצלחה מועטה. תקציב מיוחד שהעבירה הממשלה במאי כלל סובסידיות למיתון עליות המחירים, אך השפעתו על משקי הבית הפשוטים היתה מינימלית. בסקרי דעת קהל שהתפרסמו בעקבות הצגת התקציב, 56% מהמשיבים החזיקו בדעה שלילית לגבי ניסיונות הממשלה לייצב את המחירים.
בינתיים, בעוד האינפלציה בארה"ב ובאירופה טיפסה לרמות של מעל 8%, ביפן היא עמדה על 2.5% בלבד בחודש יוני, אך גבוה מיעד של 2% שהציב הבנק המרכזי. לפי הערכות דלויט שפורסמו מוקדם יותר החודש, בעקבות הסרת מגבלות המגפה, האינפלציה צפויה להתחזק בטווח הקרוב. אלה הן חדשות רעות עבור היפנים, אשר הורגלו במשך עשרות שנים למחירים יציבים, כאשר במקביל, המשכורות שלהם קפאו. שיעורי האינפלציה הנמוכים שנרשמו עתה, נגרמו לא בגלל מדיניות כלכלית פנימית, אלא בעיקר ברקע הזינוק במחירי חומרי הגלם והאנרגיה בעולם.
ההתאוששות של התיירות נותנת סיבה לאופטימיות. לפי מועצת התיירות העולמית (WTTC) שפרסמה את תחזיותיה בשבוע שעבר, מגזר התיירות היפני יספק תמריץ משמעותי להתאוששות הכלכלה בשנה הבאה, כאשר תרומתו לתמ"ג צפויה לחזור לרמות שקדמו למגפה, כלומר, כ־7.5%. התוספת לתמ"ג עשויה להגיע ל־40 טריליון ין עד סוף 2023, נתון הנמוך ב־2.2% בלבד לעומת 2019.
עוד לפי WTTC, התעסוקה במגזר צפויה לעקוף את הרמות שקדמו למגפה, עם תוספת של כ־23 אלף משרות שיביאו את כלל המשרות בענף ל־5.8 מיליון. במהלך העשור הקרוב, התרומה של הענף לתמ"ג עתידה לצמוח ב־2.6% בממוצע בשנה, יותר מפי שלושה לעומת קצב חזוי של 0.7% עבור הכלכלה כולה.
כלכלת יפן, הנתונה בסטגפלציה כרונית מאז 1990, התחילה את השנה עם התכווצות של 0.5% בתמ"ג ומאזן סחר שצנח עמוק יותר לגירעון. לפי דלויט, ההידרדרות במאזן הסחר מגיעה גם בעקבות יבוא חזק במיוחד, אשר במונחים נומינליים היה גבוה ב־32.3% לעומת השנה שעברה. היצוא, לעומת זאת, טיפס ב־15.3% בלבד ברבעון הראשון, זאת בצל הירידה בביקושים מסין, שותפת הסחר המובילה של יפן, בעקבות החרפת הסגרים והמשבר המעמיק במגזר הנדל"ן. לעומת השוק הסיני, התאוששות נרשמה ביצוא היפני לארה"ב, האיחוד האירופי וברית מדינות דרום מזרח אסיה (ASEAN).
בינתיים, קצב הילודה הצונח, סוגייה מהותית המעיבה על יציבותה הכלכלית העתידית של יפן, נדחק לשוליים. בסקרים שנערכו לקראת הבחירות, משתתפים דירגו את הנושאים החשובים להם בעת קבלת ההחלטה בקלפי. אחרי הכלכלה והתעסוקה, שקיבלו 83% מהקולות, דורגו הביטחון הפנסיוני (78%), דיפלומטיה וביטחון (75%) ומהלכים לריסון המחירים (72%). לעומת זאת, מהלכים נגד הידלדלות הילודה קיבלו תמיכה נמוכה יותר (65%).
שיעור הילודה הנמוך ביפן במקביל להזדקנות המואצת של האוכלוסיה מהווים מעמסה גדלה והולכת על מערך הביטוח הלאומי ויציבות שוק התעסוקה. מומחים מדגישים כי נדרשת בדחיפות יצירת סביבה שתעודד את היפנים להרחיב את המשפחה על מנת למנוע משבר עתידי, זאת באמצעות השקעה במסגרות לטיפול בילדים ותמריצים נוספים.
בניסיון לדאוג לדור הבא, הממשלה צפויה להשיק באביב הבא סוכנות ייעודית לענייני ילדים, כאשר קישידה התחייב להכפיל "בעתיד" את התקציבים המיועדים להם. אך בינתיים מדובר בהבטחות ריקות, ללא מסגרת זמן או תוכנית מוסדרת.