מדוע אולימפיאדת פריז תעלה פחות מקודמותיה בטוקיו, ריו ולונדון?
מדוע אולימפיאדת פריז תעלה פחות מקודמותיה בטוקיו, ריו ולונדון?
לפי מחקר של אוניברסיטת אוקספורד, האולימפיאדה שנפתחת היום תעלה למארחת פחות מ-10 מיליארד יורו ותחרוג רק ב-25% מהתקציב. זאת בשונה מהמשחקים האולימפיים שנערכו בריו דה ז'ניירו ב-2016 ובטוקיו ב-2020 שחרגו מתקציבם המקורי ב-350% ו-280%, בהתאמה
כעשרת אלפים ספורטאים, שיא של 8.6 מיליון כרטיסים שנמכרו, ומיליארדי צופי טלוויזיה ברחבי העולם - אלה חלק מהנתונים הקשורים לאולימפיאדה שנפתחת היום (ו') רשמית בפריז.
אירוע האולימפיאדה ידוע כעניין יקר למדי עבור העיר המארחת. מאז שנות ה-60, כל עיר שאירחה אולימפיאדה חרגה מתקציבה המיועד באופן משמעותי, כך על פי מחקר של אוניברסיטת אוקספורד. אך האולימפיאדה הנוכחית שונה, בכך שעלותה צפויה להגיע אל מתחת ל-10 מיליארד יורו, "רק" 25% יותר מהתקציב המקורי. לשם השוואה, המשחקים האולימפיים שנערכו בריו דה ז'ניירו ב-2016 ובטוקיו ב-2020 חרגו מתקציבם המקורי ב-350% ו-280%, בהתאמה, על פי המחקר.
העלות של האוליפיאדה הקודמת, שנערכה בטוקיו, עמדה על 13 מיליארד דולר על פי המארגנים. על פי סוכנות AP, האולימפיאדה שנערכה ב-2016 בריו דה ז'ניירו בברזיל עלתה 13.1 מיליארד דולר, ואולימפיאדת לונדון 2012 עלתה למארגנים 15 מיליארד דולר.
מה שעושה את ההבדל הפעם הוא קרוב לוודאי התשתית שכבר קיימת. כ-95% מהמתקנים שישמשו לתחרויות כבר היו קיימים לפני שפריז זכתה באירוח המשחקים, ורק שלושה נבנו מאוחר יותר: הכפר האולימפי, בעלות של 1.6 מיליארד דולר, מרכז תחרויות המים, שעלה 190 מיליון דולר, ומרכז הגימנסטיקה והבדמינגטון, שעלה 150 מיליון דולר.
בתוך כך, כאב הראש של המארגנים כבר התחיל. צרפת הודיעה היום כי מערך הרכבות המהירות של המדינה סובל היום משיבושים קשים במיוחד, שנגרמו מפעולות חבלה – בהם מעשי הצתה. הפגיעה במערך הרכבות הייתה שעות לפני טקס הפתיחה של האולימפיאדה בפריז – אולימפיאדה שמתקיימת בצל איומי טרור וחשש מפיגועים.