סגור
משבר אקלים

משבר האקלים
הלוהט אי פעם: מצעד אירועי הקיצון של הקיץ האחרון

קיץ 2023 ייזכר בשל אירועי מזג אוויר קשים. מדענים מזהירים כי העולם כבר חם מדי בשל השפעת האדם על האקלים וכי המשך פליטות גזי החממה יניע עלייה חדה יותר בטמפרטורה ואירועים עוצמתיים, ממושכים ורבים יותר. כלכליסט מסכם את אירועי יולי-אוגוסט הרותחים בעולם

חופשת הקיץ הסתיימה, החום העז נותר, וכך גם החותם שהותירו אירועי קיצון אקלימיים רבים ברחבי העולם. ביום רביעי השבוע פרסם ארגון המטאורולוגיה העולמי נתונים רשמיים: שלושת החודשים האחרונים היו החמים ביותר שתועד אי פעם בעולם. הטמפרטורה העולמית הממוצעת הייתה 16.77 מעלות, 0.66 מעלות יותר מהממוצע, בשנה שעלולה להסתכם כשנה החמה ביותר שתועדה.
קיץ 2023 ייזכר גם בשל אירועי מזג אוויר קיצוניים – מגלי חום עוצמתיים לשריפות ענק ושיטפונות כבדים שפקדו מקומות רבים בעולם. מדענים מזהירים כי העולם כבר חם ב-1.2 מעלות צלזיוס בהשוואה לתקופה הטרום תעשייתית בשל השפעת האדם על האקלים, וכי המשך פליטות גזי חממה בעיקר בשל שריפת פחם, נפט וגז תניע עלייה חדה יותר בטמפרטורה ואירועי קיצון עוצמתיים, ממושכים ורבים מאלו שכבר ראינו הקיץ.
כלכליסט מסכם את "מיטב" אירועי יולי-אוגוסט הרותחים בעולם
שיטפונות עזים ביוון, טורקיה ובולגריה – יוון, טורקיה ובולגריה ספגו השבוע שטפונות כבדים. בטורקיה מצאו את מותם 14 בני אדם, ובאיסטנבול הבירה מאות בתים הוצפו. הנפגעת המשמעותית ביותר היא יוון; באזור פיליון ירדו 650 מילימטרים של גשם ביום שלישי בין חצות ל-15:00. לשם השוואה, כמות המשקעים השנתית הממוצעת באתונה היא בסביבות ה-400 מילימטרים. במהלך יומיים חולצו יותר 800 בני אדם מהשיטפונות, כשכבישים הפכו לנהרות ומכוניות נשטפו לים. כוחות החילוץ התקשו להגיע לחלק מהאזורים, בשל נפח פסולת גדול שנשטף עם הסערה ועוצמת מי השטפונות.
9 צפייה בגלריה
שיטפונות ב יוון בעיר וולס
שיטפונות ב יוון בעיר וולס
שיטפונות בעיר וולס ביוון
(צילום: Photo by EUROKINISSI / EUROKINISSI / AFP)
שיטפונות בספרד – מה-2 בספטמבר למשך כיומיים, סערה הובילה גשם זלעפות ורוחות חזקות לחלקים מספרד. צוותי חירום הגיבו לאלפי קריאות במדריד, קטלוניה, ולנסיה, אנדלוסיה, ועוד. במשך 24 שעות, המיטרו כ-243 מ״מ של גשם באזור קטלוניה, הכמות הגדולה ביותר שנמדדה בפרק זמן כה קצר מזה 23 שנים. באזור מדריד, שירותי החירום התמודדו עם כמעט 1,200 תקריות במהלך הלילה, ובשל השטפונות שלושה בני אדם נהרגו. כבישים הוצפו וכבישים ותחנות רכבת ומטרו נסגרו לשימוש בשל ההצפות הכבדות, שעה שהתושבים באזור מדריד נדרשו שלא לעזוב את ביתם.
9 צפייה בגלריה
שטפונות ב סרגוסה ספרד משבר האקלים
שטפונות ב סרגוסה ספרד משבר האקלים
שטפונות בסרגוסה, ספרד
(צילום: EPA/JAVIER CEBOLLADA)
יוון - גל חום הקדים שריפות ענק, רגע לפני השיטפונות – ביולי ׳נאפתה׳ יוון תחת גל חום חריג במשכו ובעוצמתו: במשך 17 ימים שררה טמפרטורה סביב ה-45 מ״צ. גל החום תדלק שריפות יער הרסניות וממושכות, שהובילו למבצע הפינוי הגדול ביותר שבוצע אי פעם ביוון בשל אירועי אקלים. תיירים רבים נאלצו לסגת מהאי וחופשתם נהרסה, אך יוון נותרה להתמודד עם התוצאות ההרסניות. לפי הערכות המדענים, גל החום ש׳תקף׳ את יוון טרם השריפות היה בסבירות נמוכה פי 50 לפחות באקלים הטרום-תעשייתי. תוכנית הסביבה של האו"ם חוזה עלייה בשריפות קיצוניות של עד 14% עד 2030 ו-50% עד 2100. גם אם מדינות העולם יעמדו בהתחייבויותיהן והטמפרטורה תעלה ״רק״ במעלה וחצי עד סוף המאה, שטח גדול יותר ב-40% צפוי להישרף בעונת הקיץ בים התיכון.
9 צפייה בגלריה
שריפה באי רודוס יוון
שריפה באי רודוס יוון
שריפה באי רודוס, יוון
(צילום: AP/Petros Giannakouris)
גלי חום עוצמתיים – ברחבי העולם נשברו שיאי טמפרטורה. מרוקו חצתה לראשונה את סף ה-50 מעלות המפוקפק עם 50.4 מעלות צלזיוס שנמדדו באגאדיר ב-11 באוגוסט, במחוז שינג'יאנג שבסין ב-16 ביולי נרשם שיא של 52.2 מעלות צלזיוס, טורקיה רשמה באוגוסט טמפרטורה של 49.5 מעלות צלזיוס ואלג'יר, בירת אלג'יריה, קבעה שיא של כל הזמנים עם 48.7 מעלות צלזיוס ב-23 ביולי. קטלוניה דיווחה על שיא טמפרטורה חדש של 45.4 מעלות צלזיוס ב-18 ביולי, ותחנה באי האיטלקי סרדיניה רשמה 48.2 מעלות צלזיוס ב-24 ביולי. טוקיו ראתה שיא של 13 ימים עם שיא של 35 מעלות צלזיוס, זוהי רשימה חלקית בלבד.
ההשלכות הבריאותיות של גלי חום עוצמתיים עלולות להיות הרות אסון; כחצי מיליון אנשים מתים מסיבות הקשורות לחום מדי שנה, על פי מחקר משנת 2021 שפורסם ב-The Lancet Planetary Health. לפי ארגון הבריאות העולמי, גלי החום גרמו ליותר מ-60,000 מקרי מוות באירופה ב-2022. הנתון עשוי לזנק ל-120,000 מקרים בשנה ביבשת עד 2050. מחקר מהיר של מדעני אקלים ברשת World Weather Attribution מצא שגלי החום האחרונים נושאים את טביעת הרגל הברורה של שינויי האקלים. כך למשל, גל חום כמו שהתרחש בארה״ב, מקסיקו ודרום אירופה ביולי היה כמעט בלתי אפשרי אם בני האדם לא היו מחממים את כדור הארץ על ידי שריפת דלקי מאובנים.
9 צפייה בגלריה
פוטו גל חום המדרגות הספרדיות רומא
פוטו גל חום המדרגות הספרדיות רומא
פוטו גל חום במדרגות הספרדיות, רומא
(צילום: REUTERS/Guglielmo Mangiapane)
גלי חום קשים ביבשה ובים בארה״ב – בפיניקס, ארה"ב, שרר גל חום חריג, ממושך רצוף של חודש עם יותר מ-43 מעלות. הכבישים להטו עד כדי שצמיגי מכוניות התקשו לעמוד בחום הלוהט ועבור התושבים היה מדובר במצב חירום בלתי פוסק בן שלושים ואחד יום, בו לגוף אין הפוגה מהחום הכבד – לא ביום ולא בלילה. תושבים רבים פונו לבתי החולים ושגרת החיים שובשה. מאז 2014, מקרי המוות המיוחסים לחום במחוז הכולל את פיניקס וערים סמוכות עלו ב-454%. לא רק פיניקס ניצלתה בחום, אלא גם האוקיינוסים באזור פלורידה אשר מדדו יותר מ-38 מעלות, טמפרטורת ג׳קוזי. שוניות אלמוגים רבות במפרץ הולבנו, ומדענים חוששים כי רבות מהן לא יצליחו לחלץ עצמן בחיים בסוף הקיץ מהחום המתמשך.
9 צפייה בגלריה
פוטו גל חום קליפורניה לוס אנג'לס
פוטו גל חום קליפורניה לוס אנג'לס
גל חום בלוס אנג'לס, קליפורניה
(צילום: AP/Richard Vogel)
בייג׳ינג – סין קבעה שיא טמפרטורות יומי לאומי חדש ביולי, ונפגעה מגשמים שוברי שיא בתחילת אוגוסט. בייג'ינג ׳דליים׳ ירדו מהשמים: 744.8 מילימטרים (74.48 ס"מ) של גשם ירדו בעיר ב-7 באוגוסט, הרמה הגבוהה ביותר מאז החלו תיעוד מזג האוויר ב-1883. 33 נהרגו, רבים נעדרו. יותר מ-59,000 בתים קרסו ו-150,000 אחרים ניזוקו. אסיה מתחממת פי שניים מהר יותר מהממוצע העולמי, לפי ארגון המטאורולוגיה העולמי, וסין, פולטת גזי החממה הגדולה בעולם היום, היא אחת המדינות הפגיעות ביותר לאירועי קיצון אקלימיים.
9 צפייה בגלריה
שיטפונות במחוז חביי ב סין
שיטפונות במחוז חביי ב סין
שיטפונות במחוז חביי בסין
(צילום: Jade Gao / AFP)
הוואי - שריפות ענק באוגוסט השתוללו באי. העיירה להאינה כמעט נמחקה מהמפה, יותר מ-115 הרוגים. בצורת ממושכת הפכה את האזור לדלק לשריפות, והוריקן דורה חיזק את הרוחות שהפיצו את הלהבות באי. אלפי בניינים נהרסו, והנזק שנגרם כתוצאה מהשריפה בלהאינה בלבד נאמד באופן ראשוני בכ-6 מיליארד דולר.
9 צפייה בגלריה
אסון ה שריפה ב הוואי אוגוסט 2023
אסון ה שריפה ב הוואי אוגוסט 2023
אסון השריפה בהוואי
(צילום: AP/Noah Berger)
שיא של מגה שריפות בקנדה – עונת השריפות בקנדה הגיעה מוקדם ובעוצמה חריגה. יותר מ-5,738 שריפות כבר חרכו 13.7 מיליון הקטרים של אדמה מתחילת השנה: זה יותר מ-1% משטח המדינה, שטח גדול יותר מפורטוגל ובערך גודלה של יוון. בסה״כ - פי 2 מהשיא הקודם שנרשם בקנדה. השריפות אילצו יותר מ-120,000 בני אדם להתפנות מבתיהם וגרמו לזיהום אוויר קטלני לבריאות עבור מיליוני אנשים ברחבי צפון אמריקה.
9 צפייה בגלריה
שריפות ב בריטיש קולומביה קנדה משבר האקלים
שריפות ב בריטיש קולומביה קנדה משבר האקלים
כוחות כיבוי בקנדה
(צילום: REUTERS/Jesse Winter)
גם החורף רותח - גל חום עוצמתי ויוצא דופן נרשם ב-19 מתוך 26 מדינות ברזיל, באמצע החורף. מספר אזורים במדינה חוו טמפרטורות של יותר מ-41 מעלות. טמפרטורות חורף רחוקות מהסקאלה נמדדו ימים קודם לכן גם בארגנטינה, צ׳ילה ופרגוואי, עם כ-37-40 מעלות צלזיוס כארבעה חודשים לפני עונת הקיץ.
האוקיינוסים רותחים ללא הפוגה - האוקיינוסים בעולם - יותר מ-70% משטח כדור הארץ - היו הקיץ החמים ביותר שתועדו אי פעם, עם כמעט 21 מעלות צלזיוס בממוצע. אחת הסיבות לכך, לצד ההתחממות לה אחראית החברה האנושית, היא תופעת האל ניניו הטבעית המתרחשת מדי מספר שנים באוקיינוס השקט, מחממת את מימיו ומשפיעה על האלים באזורים רבים בעולם. אוקיינוסים חמים יותר משמעותם אירועי קיצון אקלימיים עוצמתיים יותר. כך למשל, עליה של מעלה בטמפרטורת פני הים בהשוואה לתקופה הטרום תעשייתית במפרץ מקסיקו, הובילה לעלילה של 40-50% בעוצמת ההרס של הוריקן אידיליה.
9 צפייה בגלריה
אלמוגים שרופים אלמוגים לבנים ב איי קיז פלורידה ארה"ב
אלמוגים שרופים אלמוגים לבנים ב איי קיז פלורידה ארה"ב
אלמוגים שרופים מטמ' גבוהה של המים באיי קיז פלורידה ארה"ב
(צילום: Ken Nedimyer/Reef Renewal USA)
אנטרקטיקה - קרח הים באנטרקטיקה בשפל היסטורי. שטח קרח בגודל ארגנטינה לא הצליח לקפוא מחדש העונה, באירוע חריג במיוחד. אובדן דרמטי זה של קרח ים גורם לכשלים קטסטרופליים בהתרבות של חיות בר מקומיות, כמו פינגווינים קיסריים. בשל שפל שיא ברמות הקרח בשנה שעברה, מדענים מעריכים שכעשרת אלפים אפרוחי פינגווין קיסריים, כלל האפרוחים של ארבע מושבות, מצאו את מותם.