סגור
יבולי אורז בשוק דגנים במחוז פונג'אב בהודו
יבולי אורז בשוק דגנים בהודו (צילום: איי אף פי)

הזהב הלבן: המחסור העולמי באורז הוא הגדול ביותר מזה 20 שנה

זאת בעקבות המלחמה המתמשכת באוקראינה ומזג האוויר בכלכלות המייצרות אורז כמו סין ופקיסטן, הפוגע ביבואנים וגורם לעליות מחירים. הגירעון יסתכם ב-8.7 מיליון טונה ויהיה הגדול ביותר מאז 2004

מסין לארה"ב ועד האיחוד האירופי, ייצור האורז יורד ומעלה את המחירים עבור יותר מ-3.5 מיליארד אנשים ברחבי העולם הצורכים אותו, בעיקר בדרום מזרח אסיה, הצורכת 90% מהאורז בעולם.
לפי האנליסטים של פיץ' סולושנס (Fitch Solutions), שוק האורז העולמי צפוי להיות ב-2023 במחסור הגדול ביותר מזה שני עשורים, וגירעון בסדר גודל כזה של אחד הדגנים המעובדים ביותר בעולם יפגע ביבואנים הגדולים. "ברמה העולמית, ההשפעה הברורה ביותר של הגירעון העולמי באורז היא מחירי האורז הגבוהים בעשור", אומר אנליסט הסחורות של פיץ' סולושנס, צ'ארלס הארט. על פי הערכת האנליסטים, מחירי האורז צפויים להתקבע סביב השיא הנוכחי עד שנת 2024. מחיר האורז הממוצע עומד על 17.30 דולר ל-CWT לשנת 2023 עד היום, ויירד לפי הדו"ח ל-14.50 ל-CWT בשנת 2024. CWT היא יחידת מדידה עבור סחורות מסוימות כגון אורז.
"אורז הוא מצרך המזון הבסיסי בשווקים רבים באסיה, ולכן מחירו הוא גורם מכריע באינפלציה של מחירי המזון ובאבטחת המזון, בפרט למשקי הבית העניים ביותר", אמר הארט. לפי תחזית הדו"ח, החסר העולמי לשנים 2022 ו-2023 יסתכם ב-8.7 מיליון טונה, ויהיה הגירעון העולמי הגדול ביותר של אורז מאז השנים 2003-2004, הוסיף.
המחסור נובע מהמלחמה המתמשכת באוקראינה, וממזג האוויר בכלכלות המייצרות אותו כמו סין ופקיסטן. במחצית השנייה של השנה שעברה, הוצפו שטחים חקלאיים רבים בסין בגשמי מונסון כבדים שירדו בקיץ ובשיטפונות. כמות המשקעים המצטברת במחוז גואנגשי וגואנגדונג, המוקדים העיקריים לייצור אורז בסין, היתה השנייה בגובהה מזה 20 שנה לפחות, על פי חברת Gro Intelligence. בדומה לכך, בפקיסטן, המייצרת 7.6% מהסחר העולמי באורז, נרשמה צניחה של 31% בייצור בשנה שעברה עקב שיטפונות קשים, כך לפי משרד החקלאות האמריקאי (USDA), אשר תייג את ההשפעה כ"חמורה אף יותר מאשר התחזית שהייתה בתחילה".
האורז הוא יבול פגיע, ועל פי מחקר מדעי, הוא סבל מההסתברות הגבוהה ביותר לאובדן יבול במהלך האירוע האקלימי אל-ניניו. נוסף לאתגרי האספקה, הפך האורז לחלופה אטרקטיבית יותר בעקבות העלייה במחיר של דגנים אחרים מאז פלישת רוסיה לאוקראינה בפברואר 2022, הוסיף הארט. כך נוצרה עלייה נוספת בביקוש. ייצור אורז נמוך יותר במדינות אחרות כמו ארה"ב והאיחוד האירופי, תרם גם הוא לגירעון, אמר אוסקר טג'קרה, אנליסט בכיר ב-Rabobank, בנק המזון והחקלאות העולמי.
הגירעון העולמי בייצור האורז יעלה את על עלויות ייבוא האורז ליבואנים גדולים כמו אינדונזיה, הפיליפינים, מלזיה ומדינות אפריקה. מדינות רבות ייאלצו גם לצמצם את המאגרים המקומיים שלהן, לפי קלי גוארי, אנליסטית מחקר בכירה ב- Gro Intelligence. לדבריה, המדינות המושפעות ביותר מהגירעון, יהיו אלו שסובלות כבר עתה מאינפלציה גבוהה של מחירי מזון מקומיים, כמו פקיסטן, טורקיה, סוריה, וחלק ממדינות אפריקה.
עליית המחירים הושפעה גם מהאיסור של הודו לייצא הודו שהחל בספטמבר, לפי הארט. עם זאת, ייתכן שהמחסור באורז יהיה בקרוב נחלת העבר. פיץ' סולושנס מעריכה ששוק האורז העולמי יתאזן ב-2024, "אנו מאמינים ששוק האורז יחזור לעודף ב-2024-2025, ומחירי האורז יירדו ב-2024 בכ-10%. "אנו חוזים שייצור האורז העולמי יבצע התאוששות ב-2023-2024, והתפוקה הכוללת תעלה ב-2.5%", אמרו בפיץ' סולושנס בתחזית המבוססת על כך שהודו תהיה "המנוע העיקרי" לתפוקת האורז העולמי בחמש השנים הבאות. ייצור האורז עם זאת, נתון גם לחסדי מזג האוויר. המחלקה המטאורולוגית בהודו צופה גשמי מונסון "רגילים" וגלי חום עזים במהלך הרבעון השני והשלישי של 2023 ממשיכים לאיים על קציר החיטה בהודו, הזהיר הדו"ח.