מגיימינג ועד גוגנהיים: אבו דאבי עוברת מנפט לתרבות ויצירה
מגיימינג ועד גוגנהיים: אבו דאבי עוברת מנפט לתרבות ויצירה
ממשלת הנסיכות תשקיע כ־8 מיליארד דולר בפרויקטים תרבותיים שמטרתם לגוון את כלכלתה ותציג הקלות במסלולי ויזה כדי למשוך אמנים ויוצרים. יו"ר משרד התרבות והתיירות: "התעשיות היצירתיות יתרמו תרומה משמעותית לתמ"ג"
אבו דאבי התחייבה להשקיע 6 מיליארד דולר בתעשיות בתחומי התרבות והיצירה, זאת במסגרת תוכניתה להגביר את קצב התמריצים בעידן הפוסט קורונה ולגוון את הכלכלה, כך שלא תישען על נפט.
לאחר שכבר התחייבה להשקיע 2.3 מיליארד דולר בפרויקטים בתחום, הממשלה תקצה 6 מיליארד נוספים בחמש השנים הבאות להקמת מוזיאונים ופיתוח פרויקטים במגוון מגזרים — החל במדיה, גיימינג ומוזיקה וכלה במורשת תרבותית, אדריכלות ואמנויות.
"במונחים של צמיחה, אנחנו יודעים שהתעשיות היצירתיות יתרמו תרומה משמעותית לתמ"ג כאן באבו דאבי", ציין בראיון מוחמד אל מובארק, יו"ר משרד התרבות והתיירות.
בירת איחוד האמירויות העשירה בנפט השיקה בנפרד תוכנית תמריצים בהיקף 13.6 מיליארד דולר ב־2019 כדי להכין את הנסיכות לעידן שאחרי הנפט. כעת היא מאיצה את תוכניות הגיוון הכלכלי, עם יציאתה ממשבר הקורונה, זאת תוך התמקדות מחודשת בפיתוח כלכלי.
"חלק מכובד" מההשקעות החדשות הללו מיועד להקמת מוסדות תרבות באי סעדיאת באבו דאבי, שם כבר שוכנת שלוחה של הלובר, אטרקציה תיירותית מרכזית.
המוזיאון הלאומי זאיד, המוקדש לחייו של האב המייסד שייח' זאיד, נמצא כעת בהקמה. לפי מובארק, האדריכל פרנק גרי יופקד על תכנון השלוחה המקומית של מוזיאון גוגנהיים. שני מוזיאונים נוספים נמצאים גם הם בתכנון. השלמת הקמתו של הרובע התרבותית צפויה ב־2025, שם יוקמו מסגד, כנסיה ובית כנסת במתחם שייקרא בית המשפחה האברהמי, המיועד לדיאלוג בין הדתות.
20 אלף אנשים כבר מועסקים במגזר התרבות, וכעת מקווה אבו דאבי כי השקעותיה בתשתיות ובשותפויות ייצרו 15 אלף משרות נוספות בארבע השנים הבאות. למרכז בשם יאס קריאייטיב האב, מרכז תקשורת חדש שאותו כבר מאיישת רשת CNN, מתוכננים להצטרף 8,000 עובדים חדשים עד סוף השנה.
הרחבת המגזר היצירתי, אף שמיועדת ליצור משרות למקומיים, תחייב גם יבוא כישרונות מחו"ל. אבו דאבי, בשיתוף עם נסיכויות אחרות במפרץ, השיקו ויזה ייעודית שנועדה לאפשר את כניסתם של עובדים מיומנים בתחום.
תושבי מדינות במזרח התיכון קובלים לעתים על הקושי שבהשגת ויזה לאיחוד האמירויות, הנוקטת זהירות רבה בענייני ביטחון. עם זאת, מובארק אומר כי הרשויות פועלות לגיבוש הליך פשוט ומהיר ושוקלות גם להעניק תמריצים אחרים כדי לסייע ל"בעלי הכנסות מגוונות" לשגשג בעיר היקרה. "אם אתה אמן, תהיה לך הזדמנות לפרוח כלכלית באופן האפקטיבי ביותר", ציין.
במהלך המגפה, הנסיכות השקיעה 200 מיליון דולר בהפקות סרטים, הוא מוסיף. כ־1,000 אנשים היו מעורבים בצילומי "משימה בלתי אפשרית 7" בנסיכות מוקדם יותר השנה.
הנסיכות העשירה בנפט היא מתחרה ישירה של דובאי, המעוז המסורתי של המדינה בתחום התעשיות היצירתיות. הבירה כבר השיקה מרכז פיננסי משלה כמו גם מרכז טכנולוגי, על מנת להתחרות עם שכנתה, הענייה בנפט. אך מובארק אומר כי התעשייה היצירתית היא עוגה גדולה מספיק עבור שתי הערים. הוא גם מבטל חששות בכל הנוגע למגבלות החמורות שמשיתה איחוד האמירויות על חופש הביטוי, בציינו רפורמות נרחבות שבוצעו, כולל הענקת ויזות ארוכות טווח וגם אזרחות לתושבים חוזרים. "אנחנו מדינה שמתפתחת עם הזמנים", ציין. "כבר השנה היינו עדים לשינוי מדיניות נרחבים, כך שאפשר להיווכח עד כמה החשיבה שלנו הופכת למתקדמת יותר".