סגור

ביידן אישר לקדם את מכירת מטוסי ה-F-35 לאמירויות

רויטרס מדווחת כי הנשיא האמריקני החליט להמשיך בהסכם הנשק שנחשף ב"ידיעות אחרונות" אחרי הנורמליזציה בין ישראל לאמירויות. מלבד ה-F-35, העסקה כוללת גם מל"טים מתקדמים. מחלקת המדינה אישרה: "נבחן את העסקה תוך כדי קידומה"

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה הלילה (בין שלישי לרביעי) כי נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הודיע לקונגרס שהחליט להמשיך בהליך מכירת הנשק המתקדם לאיחוד האמירויות - שכולל בין היתר מטוסי F-35, מל"טים חמושים וציוד נוסף בהיקף של כ-23 מיליארד דולר. ההחלטה התקבלה אחרי שבחודש ינואר ממשל ביידן הקפיא את מימוש ההסכם, שאותו גיבש הממשל הקודם במקביל לנורמליזציה בין ישראל לאמירויות.
דובר במחלקת המדינה האמריקנית אישר שהממשל יתקדם במכירת הנשק לאמירויות, אך אמר כי "נמשיך לבחון את פרטי העסקה ולהתייעץ עם גורמים באמירויות". לדבריו, הנשק שיימכר בסופו של דבר יימסר לאיחוד האמירויות מ-2025 והילך. הוא הוסיף כי הממשל "מצפה לדיאלוג טוב ומתמשך עם איחוד האמירויות" כדי להבטיח שותפות ביטחונית טובה יותר בין המדינות. עם זאת, הוא ציין כי ארה"ב תמשיך לפעול כדי שכל הנשק שמיוצר בה "ישומש באופן שמכבד זכויות אדם ועומד באופן מלא בחוקים הבינלאומיים".
לאחר הסכם הנורמליזיציה בין ישראל לאיחוד האמירויות, נזכיר, חשף "ידיעות אחרונות" כי כחלק מהעסקה ישראל הסכימה שהאמריקנים ימכרו לאמירויות מטוסי F-35 ומל"טים - צעד שעשוי, בין היתר, לפגוע בעליונות האווירית הישראלית במזרח התיכון. שר הביטחון בני גנץ אמר בעבר כי הדבר לא נודע לו בזמן אמת, ורק אחרי שפרטי ההסכם כבר גובשו הוא החל לפעול מול האמריקנים כדי להבטיח את העליונות הביטחונית הישראלית. בסופו של דבר הגיעה מערכת הביטחון הישראלית לסיכומים מול האמריקנים, שלדברי גנץ יבטיחו את עליונותה הביטחונית במזרח התיכון.
2 צפייה בגלריה
הקברניט מטוס F35 קרב חמקן מטוסים קרב אוויר
הקברניט מטוס F35 קרב חמקן מטוסים קרב אוויר
F-35
(צילום: (A.A_Photogrphy (CC BY-SA 3.0)
לאחר חשיפת ההסכם, הכחיש ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ישראל הסכימה למכירת הנשק המתקדם וטען כי מדובר ב"פייק ניוז מוחלט". עם זאת, ממשל טראמפ בעצמו הציג לקונגרס את ההסכם עם האמירויות כ"עסקה צדדית" להסכמי אברהם, שהושגו כולם בתיווך אמריקני. כחודשיים לאחר חשיפת ההסכם, נתניהו אמר כי הוא לא מתנגד למכירת ה-F-35 לאמירויות. בסופו של דבר השלים ממשל טראמפ את עסקת הנשק כשעה לפני חילופי הממשל בוושינגטון בינואר האחרון - אך ממשל ביידן הקפיא את ההסכם מיד עם תחילת כהונתו, כדי לבחון אותו מחדש.
בחודש ינואר, אחרי שביידן הקפיא את ההסכם, אמר נתניהו כי הצעד לא יפגע בנורמליזציה עם האמירויות - שכן לדבריו "אנחנו בנקודת האל-חזור". נתניהו נשאל לגבי אותה החלטה של ביידן והשיב כי "זה כבר במקום אחר. אני חושב שזה יילך קדימה".
בעבר מתחו חברי קונגרס אמריקנים ביקורת נוקבת על ההסכם עם האמירויות בשל מעורבותה במלחמה בתימן, סכסוך שנחשב לאחד מהאסונות ההומניטריים הקשים בעולם. כמו כן, חברי קונגרס חששו שהעברת הנשק עשויה לפגוע ביתרונה הצבאי של ישראל - אך, כפי שנחשף ב"ידיעות אחרונות", ישראל אמרה שהיא לא מתנגדת למכירת הנשק המתקדם.
הסכם הנשק בין ארה"ב לאמירויות כולל מוצרים של חברת ג'נרל אטומיקס מתמחה בפיזיקה גרעינית ובייצור מערכות ביטחוניות, התאגיד לוקהיד מרטין ורייתאון טכנולוגיות. מלבד 50 מטוסי F-35, עסקת הנשק כולל גם 18 מל"טים חמושים מסוג MQ-9B ריפר.
2 צפייה בגלריה
פסגת ארה"ב וסין באלסקה ג'ו ביידן
פסגת ארה"ב וסין באלסקה ג'ו ביידן
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
(צילום: איי פי)
כאמור, בלשכת גנץ אמרו כי המשא ומתן למכירת הנשק הוסתר ממנו וממערכת הביטחון. "לאחר חתימת הסכם השלום עם האמירויות, התגלה לשר הביטחון כי במקביל מתקיים מו"מ למכירת נשק מתקדם, דבר שהיה ידוע לגורמים הישראלים שהיו מעורבים במשא ומתן - אך הוסתר ממערכת הביטחון שלא הייתה שותפה לו", נמסר מטעם גנץ באוקטובר. "שר הביטחון רואה בהשגת שלום ויציבות אזורית ערך אסטרטגי עליון. לכן, מרגע חתימת ההסכם, הוביל גנץ פעולה נחושה ועצמאית מול הממשל האמריקני, בכדי להבטיח את קיום ההסכם תוך הבטחת ביטחונה של מדינת ישראל, שמירה על היתרון האיכותי שלה והעצמת כוחו של צה"ל לעשרות השנים הבאות".
בלשכת ראש הממשלה הגיבו אז לגנץ ואמרו כי "אין חדש בכך שהאמירויות מבקשים כבר שנים את ה-F-35, אבל לא הייתה שום התניה שישראל תסכים לכך כתנאי לחתימת הסכם השלום וגם לא הייתה לכך שום הסכמה עד היום. הדיונים עם ישראל התקיימו רק בחודש אוקטובר בין משלחת משרד הביטחון והפנטגון, ורק לאחר חתימת הסכם השלום".
ממשל ביידן, אגב, לא בחן רק את ההסכם עם האמירויות. גם עסקאות בין הממשל הקודם לסעודיה נבחנות מחדש, לאור המעורבות הסעודית במלחמה בתימן והפרת זכויות אדם בממלכה.