סגור

עוד שינוי במדיניות: ביידן מסיר את הסנקציות על בית הדין הפלילי הבינלאומי

בישראל הניחו שביידן לא יקשיח עמדות מול בית הדין בהאג - אך גם קיוו שלא יבטל את ההגבלות הקיימות על התובעת היוצאת וצוותה. מזכיר המדינה בלינקן, שקרא לערוך רפורמה בבית הדין, עדכן את אשכנזי על ההחלטה והבהיר: "נותרנו בעמדתנו שלהאג אין סמכות שיפוטית במדינות שלא חברות באמנת רומא, אך ניתן לפתור את המחלוקת באמצעות שיח"

מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן הודיע הערב (שישי) על הסרת הסנקציות מבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג - חודש לאחר ההודעה על פתיחת החקירה נגד ישראל בגין פשעי מלחמה. "אנחנו עדיין מתנגדים נחרצות להחלטות של בית הדין בנוגע לסוגיה הפלסטינית ובאפגניסטן, ועומדים על כך שלבית הדין אין סמכות שיפוטית במדינות שלא חברות בו", כתב בלינקן.


עם זאת, מזכיר המדינה הדגיש כי בוושינגטון מאמינים שאת המחלוקות באותן סוגיות ניתן לפתור בשיח של כל הצדדים ולא דרך סנקציות על בית הדין, שכיום כוללות גם איסור כניסה לארה"ב לתובעת היוצאת פאטו בנסודה וצוותה.
"התמיכה שלנו בשלטון החוק, בעשיית צדק ובקבלת אחריות היא חלק מתפיסת הביטחון הלאומי שלנו", כתב בלינקן בהצהרה של מחלקת המדינה. "מאז בתי הדין בנירנברג ובטוקיו אחרי מלחמת העולם השנייה, הממשל האמריקני פעל לעשיית צדק דרך בתי דין בינלאומיים בפשעי מלחמה שבוצעו ברחבי העולם: מהבלקן ועד קמבודיה ורואנדה. תמכנו בגופי חקירה ומשפט בעיראק, בסוריה ובמיאנמר כדי להבטיח שהצדק עבור קורבנות הזוועות ייעשה - ונמשיך לעשות זאת באמצעות מערכת יחסים שיתבססו על שיתוף פעולה".
עוד כתב כי "אנחנו קוראים למדינות שחברות באמנת רומא לשקול מהן הרפורמות הנחוצות שיסייעו לבית הדין לנצל את המשאבים שלו כדי לחזור למטרתו המקורית - להיות המוצא האחרון לענישה והרתעה של פושעי מלחמה".

1 צפייה בגלריה
אנתוני בלינקן המועמד של ג'ו ביידן לתפקיד מזכיר המדינה האמריקאי
אנתוני בלינקן המועמד של ג'ו ביידן לתפקיד מזכיר המדינה האמריקאי
מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן
(צילום: רויטרס )

לקראת ההודעה על הפתיחה בחקירה, בישראל הבינו שיצטרכו את התמיכה של הממשל האמריקאי ופנו לסיוע. עד כה היחסים בין וושינגטון לבית הדין בהאג לא היו בשיאם בשל התנגדותו של טראמפ למוסד שפתח חקירה נגד ארה"ב בעניין פעילותה באפגניסטן. הנחת העבודה בישראל הייתה שביידן לא יוסיף סנקציות - אך גם לא יבטל את הקיימות. בלינקן שוחח עם שר החוץ גבי אשכנזי לפני כניסת השבת ועדכן אותו בהחלטה האמריקאית. הנושא עלה גם בשיחה בין נתניהו וביידן שהתקיימה לפני חודש, ונידון גם בין הפקידים המדיניים. האמריקאים, שכבר התבטאו בחריפות נגד הכוונה של האג, אמרו שהם רואים את חקירת פשעי המלחמה בחומרה - ויסייעו היכן שיוכלו.
בשבוע שעבר ישראל נקטה כבר סנקציה ראשונה נגד הפלסטינים בעקבות החקירה. שב"כ שלל את תעודת ה-VIP של שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאלכי, שמאפשרת לו לעבור בגבול ללא המתנה בתור ובידוק, בעקבות פגישתו עם בנסודה בהולנד.
פקידים בירושלים אמרו כי סוגיית שלילת התעודות לבכירים הפלסטינים עלתה בדיונים שבהם עסקו בתגובה הישראלית להחלטת בית הדין הבינלאומי בהאג. במהלך פגישתו עם התובעת הכללית בנסודה ביום חמישי שעבר, הצהיר אל-מאלכי כי יש לזרז את חקירת הפשעים שביצעה ישראל באופן שיבטיח צדק לקורבנות ולבני משפחותיהם. שר החוץ אף הבהיר כי הרשות הפלסטינית תשתף פעולה עם בית הדין הבינלאומי בכל מה שקשור לחקירת ישראל ופעולותיה.