סגור
קניות ברלין גרמניה צמיחה
קניות בברלין (צילום: בלומברג)

סקר המנכ"לים של PwC: זינוק באופטימיות לגבי הכלכלה הגלובלית

לפי הנתונים, 38% מהמנכ"לים סבורים כי הצמיחה הכלכלית הגלובלית תשתפר השנה, לעומת 18% בלבד שהעריכו כך בשנה שעברה; 58% מהמנהלים מצפים כי הבינה המלאכותית הגנרטיבית תשפר את איכות המוצרים או השירותים שלהם

סקר המנכ"לים השנתי שפרסמה ענקית הייעוץ PwC במקביל לפתיחת הפורום הכלכלי בדאבוס מצביע על עלייה באופטימיות של מנהלי החברות בכל הנוגע לצמיחה העולמית. לפי הסקר, 38% מהמשיבים סבורים כי הצמיחה הכלכלית הגלובלית תשתפר במהלך 2024, זאת לעומת 18% בלבד שהעריכו כך בשנה שעברה.
הסקר, המתקיים זה השנה ה-27, נערך בקרב 4,702 מנכ"לים מ-105 מדינות וטריטוריות באוקטובר ונובמבר 2023.
עוד עולה מהסקר, כי ציפיות המנכ"לים לגבי האטה כלכלית ירדו משיעור שיא של 73%, ל-45%. השינוי נרשם ברקע התמתנות החשש לחשיפה לאינפלציה ותנודתיות מאקרו-כלכלית ל-24% מקרב הנסקרים (לעומת 40% ו-31% בהתאמה, בשנה הקודמת).
באופן מפתיע, המתיחות הגיאופוליטית הגלובלית נצפתה כגורם בעל השפעה פחותה לעומת השנה שעברה. כך, למרות סכסוכים מתמשכים בזירה העולמית, שיעור המנכ"לים הסבורים כי החברות שלהם נחשפו במידה בינונית או גבוהה לסכסוכים גיאופוליטיים ירד ל-18% מ- 25% שנה קודם לכן.
"סקר המנכ"לים השנתי שלנו משקף כמה התפתחויות מעניינות הקשורות לתפיסת המנכ"לים את שיפור המגמה של הכלכלה העולמית ורמות האינפלציה", מציין דורון סדן, השותף המנהל של PwC Israel. "בעיקר, ניתן להבין שמנכ"לי החברות אופטימיים יותר מאשר בשנה שעברה אך עדיין חוששים ואינם משדרים אופטימיות אמיתית". עוד לפי סדן, נושאים מהותיים כמו בינה מלאכותית, סייבר ומשבר האקלים ממשיכים להעסיק את המנכ"לים, הן מהצורך להמשיך ולפתח את הטכנולוגיות המתאימות, והן מבחינת האתגרים העסקיים, כלכליים וחברתיים הטמונים בהם.
"לצערי, גם האופטימיות הזהירה (מאוד) שמתחילה להתפתח בעולם אינה מקבלת ביטוי בארץ", מוסיף סדן. "הכלכלה הישראלית אמנם מושפעת ממגמות גלובליות אך בתקופה זו של מלחמה, שקדמו לה אתגרים פוליטיים ואי יציבות כלכלית, לא ניתן עדיין לזהות את תהליך ההתאוששות".
כנקודת אור מציין סדן את ההתגייסות חסרת התקדים של החברה האזרחית. " ניסיון העבר מעיד כי תקופות שלאחר המלחמה מאופיינות בצמיחה כלכלית, בעיקר בזכות תיעדוף נכון של ממשלות כגון השקעות נכונות בתשתיות וכדומה", הוא אומר. "במידה והממשלה תשכיל לבצע השקעות מוטות צמיחה, נהיה צפויים לתחילתו של תהליך התאוששות ארוך טווח גם אם צמיחה כאמור תיקח זמן. רוצה לנצל במה זו על מנת לקרוא Bring Them Home!".
על אף העובדה ש- 2024 נפתחה בדיווחים על חברות שבחרו לפטר עובדים, ב-PwC מציינים כי השנה צפויה מגמה של הגדלת מצבת כוח האדם, שתהיה בולטת במיוחד באזור המזה"ת, עם 65% מהנסקרים שהעידו על כוונות כאלה.
הסקר התייחס לשתי מגמות בולטות שהשפעתן תורגש ביתר שאת ב-2024 – הסלמת משבר האקלים והמשך הטמעה של טכנולוגיות בינה מלאכותית.
כמעט מחצית (45%) מהמנכ"לים אומרים כי אינם סבורים שהעסקים הנוכחיים שלהם יהיו בני קיימא בתוך עשור, אם ימשיכו במסלולם הנוכחי – זאת לעומת 39% ב-2023.
"ככל שמנהיגים עסקיים חוששים פחות מאתגרים מאקרו-כלכליים, כך הם מתמקדים יותר בכוחות המשבשים בתוך הענפים שלהם", מציין בוב מוריץ, יו"ר PwC העולמי. "למרות האופטימיות העולה לגבי הכלכלה העולמית, הם למעשה פחות אופטימיים מכפי שהיו בשנה שעברה לגבי סיכויי ההכנסות שלהם, ומודעים יותר לצורך להמציא מחדש את העסקים שלהם. בין אם מדובר בפריסה של בינה מלאכותית יוצרת או בניית העסקים שלהם כך שיוכלו להתמודד עם האתגרים וההזדמנויות של השינוי האקלימי, זוהי שנה של תמורות", סיכם.
באשר לבינה מלאכותית גנרטיבית, רוב המנכ"לים רואים בה זרז להמצאה מחדש של עסקיהם, שתוביל לשיפור היעילות והחדשנות. 70% סבורים כי תשנה במידה רבה את הדרך שבה החברות שלהם יוצרות, מספקות ולוכדות ערך בשלוש השנים הקרובות.
מנכ"לים גם אופטימיים לגבי ההשלכות בטווח הקצר. בשנה הקרובה, 58% מצפים כי הבינה המלאכותית הגנרטיבית תשפר את איכות המוצרים או השירותים שלהם, ו-48% אומרים כי היא תשפר את יכולתם לבנות יחסי אמון עם בעלי עניין.
בהקשר להתפתחות הבינה המלאכותית, הביעו המנכ"לים חשש לגבי העלייה הקשורה בסיכוני אבטחת הסייבר (64%), מידע שגוי (52%), אחריות משפטית וסיכונים למוניטין (46%), והטיה נגד קבוצות ספציפיות של לקוחות או עובדים (34%) בחברות שלהם.
שינויי האקלים נתפסים כגורם משבש משמעותי, הטומן בחובו סיכונים אך גם הזדמנויות ייחודיות. כשליש צופים כי השינוי האקלימי ישנה את הדרך שבה הם יוצרים, מספקים ולוכדים ערך במהלך שלוש השנים הבאות –לעומת פחות מ-25% שסברו כך בחמש השנים החולפות.