סגור
שוק לילה בטייפה טייוואן
שוק לילה בטייוואן (צילום: בלומברג)

"המאה ה-21": התקדמות בהסכם הסחר בין ארה"ב וטייוואן

שתי המדינות הגיעו להסכמה על חלקה הראשון של היוזמה, העוסק במכס, רגולציה ועסקים קטנים. על הפרק בהמשך: חקלאות ומסחר דיגיטלי

ארה"ב וטייוואן הגיעו להסכמה על החלק הראשון של יוזמת המסחר שלהן, "המאה ה-21", המכסה ענייני מכס, רגולציה ועסקים קטנים, כך לפי הודעה שמסר משרד נציב הסחר האמריקאי. בסוכנות רויטרס דיווחו בסוף השבוע כי לאחר שייחתם החלק הראשון ביוזמה, יחל המו"מ על נושאים נוספים ומורכבים יותר, ובהם חקלאות, מסחר דיגיטלי, תנאי עבודה ונהלים סביבתיים וחברות ממשלתיות.
נציבת הסחר האמריקאית קתרין טאי מסרה בהצהרה כי ההסכם מחזק את הקשרים בין ארה"ב וטייוואן ומדגים את יכולתן לעבוד ביחד כדי לקדם סחר לטובת האוכלוסיות שלהן. "אנחנו מצפים להמשך המו"מ ולהשגת הסכם סחר יציב ואיכותי שיתמודד עם האתגרים הכלכליים של המאה ה-21", מסרה טאי. ממשרד המסחר הטייוואני נמסר כי מדובר בהסכם בעל "חשיבות היסטורית" והוסיפו כי בטייוואן מקווים לסיים את המו"מ על שאר הנושאים עד סוף השנה.
ההסכם לא צפוי לשנות את המכסים על סחורות, אך לפי אנשים המעורים בנושא הוא יחזק את הקשרים הכלכליים בין המדינות, יגדיל את היצוא האמריקאי לאי ויגביר את היכולת של טייוואן להתנגד לכפייה כלכלית מצד סין. השיחות על ההסכם נפתחו באוגוסט, זאת לאחר שטייוואן לא נכללה ביוזמת סחר רחבה יותר של מדינות אסיה. ההכרזה על ההסכם מגיעה בעוד שבשבוע הבא מתוכננת להתקיים פגישה בארה"ב בין שר המסחר הסיני וונג וונטה ושרת המסחר האמריקאית ג'ינה ריימונדו.
בינואר השנה פורסם כי טייוואן מתכננת לחלק לאזרחיה סכום של כ-200 דולר השנה, ובכך לחלוק עמם את פירות הצמיחה הכלכלית של המדינה. כלכלת המדינה - הנסמכת מאוד על יצוא, ומהווה מנוע חשוב של מגזר הטכנולוגיה הגלובלי – צמחה ב-2021 ב-6.45%, קצב הצמיחה המהיר ביותר שלה מאז התרחבה ב-10.25% ב-2010. המדינה האסייתית חוותה צמיחה גבוהה, בין היתר בזכות היותה יצרנית גדולה של שבבים, שמרכזיים בתעשיות הרכב, התעופה והטלקום.