סגור
קידוח נפט שדה נפט רוסיה
שדה נפט ברוסיה. הזינוק במחירי האנרגיה עזר לייצב את הכלכלה (צילום: גטי )

למרות התחזיות הקודרות: כלכלת רוסיה התכווצה ב-2% בלבד ב-2022

התבדו התחזיות לכיווץ של 12% בכלכלה הרוסית, בשל השלכות מלחמת אוקראינה והסנקציות הכלכליות של המערב, כך דווח ב-BBC. העלייה העולמית במחירי הנפט, הגז, הדלק וייצוא רוסי נוסף, כולל מזון ודשנים, עזרו להעלות את הכנסות רוסיה מייצוא למדינות כמו הודו וסין

כלכלת רוסיה התכווצה ב-2022, אך בשיעור נמוך מכפי שהעריכו בהתחשב בהשלכות הפלישה לאוקראינה, כך דיווחו באתר ה-BBC. לפי הנתונים שפרסמה לשכת הסטטיסטיקה המרכזית במדינה, הכלכלה התכווצה בשנה שעברה ב-2.1%, זאת בעוד שהתחזיות ציפו לצניחה של 12%.
עלו אמנם ספקות לגבי מהימנות הנתונים, אך באופן כללי הכלכלה הרוסית הפגינה עמידות לנוכח הנסיבות. מחירי הנפט הגבוהים והוצאות צבאיות סייעו לתמוך בכלכלה. מאז הפלישה לאוקראינה לפני כמעט שנה הפסיקו מאות חברות מערביות את פעילותן ברוסיה. הטלטלה הראשונית הובילה להפסקה זמנית של המסחר בבורסה ולירידה בשווי הרובל. בעקבות זאת, המכון למימון בינלאומי (IIF) העריך כי הכלכלה הרוסית תתכווץ ב-15%, בעוד שבמרץ הכריז נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כי הוא "בדרך להיחתך בחצי".
אולם, עבור מרבית 2022, רוסיה הצליחה להמשיך בייצוא אנרגיה. זאת מכיוון שההגבלות על הייצוא יושמו בהדרגה לאורך השנה, ובעוד שהייבוא לאירופה נפל בחדות, נותר זרם קבוע של קונים מסין, הודו ומדינות אחרות שפיצו על הפסד המכירות לאירופה. במקביל, העלייה העולמית במחירי הנפט, הגז, הדלק ויצוא רוסי נוסף, כולל מזון ודשנים, עזרו להעלות את הכנסות רוסיה מייצוא.
סקטורי הייצור והקמעונאות אכן ספגו ירידות בהתאם לתחזיות, אך לעומת זאת סקטורי החקלאות, הבנייה והאירוח התרחבו, כך לפי הנתונים הרשמיים שפורסמו. ייצור ציוד לצבא הרוסי סייע גם לשמור על המפעלים במדינה עסוקים. ותמכו בכלכלה על ידי ייצור כלי נשק במקום מכוניות.
בנוסף, הסנקציות שהושתו על המדינה אינן אטומות מספיק, כך שסוחרים מצאו דרכים למנוע בידוד מוחלט של רוסיה מהמערכות הפיננסיות העולמית ולהזרים כסף למדינה, בין השאר באמצעות מדינות שלא לוקחות חלק בסנקציות ואפילו על ידי שימוש בקריפטו.
עם זאת, סנקציות כן הייתה השפעה מסוימת וקרוב לוודאי שחלק ניכר מההשלכות יתגלו רק בטווח הארוך. כך למשל, הקושי בייבוא רכיבים לתעשיית ההייטק כמו שבבים יפגע בסקטור הייצור. ההערכה גם היא שהתפוקה בשדות הנפט והגז תפחת לאורך זמן אם לא יבוצעו בהם השקעות ובלי התבססות על הידע והציוד המערביים.