סגור
משבר אקלים
שדה סולארי של אקונרג'י במחוז פוליה בדרום איטליה
שדה סולארי בדרום איטליה (צילום: יח"צ)

פה זה לא אירופה - שם חברות החשמל משלמות לאזרחים על צריכה

בזכות התקנות שיא של מתקני אנרגיה מתחדשת, חברות חשמל בכמה מדינות ביבשת ייצרו בימים האחרונים יותר חשמל ממה שנדרש לצריכה - והציעו לתושבים תשלום עבור צריכת חשמל כדי להיפטר מהעודפים. ובזמן שבאיחוד האירופי רוח ושמש סיפקו שיא של 22.3% מהחשמל בשנת 2022 - בישראל הייצור עומד על בקושי 10%

חברות משלמות לאזרחים כדי שיצרכו חשמל: מזג האוויר האביבי הנוח ברחבי אירופה פגש החודש שנה של התקנות שיא של מתקני אנרגיה מתחדשת ברחבי היבשת, מה שהוביל למחירי חשמל שליליים בשוק הסיטונאי בכמה מדינות באירופה, במשך מספר שעות לפחות. חברות החשמל במספר מדינות ייצרו בימים האחרונים יותר חשמל ממה שנדרש לצריכה, וכדי שלא להעמיס על רשת החשמל, החליטו היצרנים להציע לתושבים תשלום עבור צריכת חשמל – העיקר "להיפטר" משאריות.
ירידת המחירים נבעה בעיקר משפע האנרגיה הזמינה שנוצרה ממקורות אנרגיה מתחדשת לאחר שמדינות האיחוד התקדמו השנה בשיעור ניכר בהתקנת מקורות אנרגיה נקייה, בשילוב עם הביקוש הנמוך יחסית לאנרגיה בשל מזג האוויר הנוח. כך נוצר מצב שבחלק מהמדינות מייצרים יותר חשמל ממה שנדרש לצריכה, והשוק מוצף בעודף אספקת חשמל. כך למשל, בפינלנד נהנו התושבים מתשלום על חשמל, בהולנד נרשמו 11 שעות שבהן מחירי החשמל היו שליליים, וגם בבלגיה, גרמניה, שוודיה, צרפת, ספרד ועוד נהנו התושבים ממספר שעות חשמל בתנאים חסרי תקדים.
כאשר מקורות אנרגיה מתחדשים כמו רוח, שמש או הידרו מייצרים כמות גדולה של חשמל העולה על הביקוש ולא ניתן לאחסן אותה לשימוש מאוחר יותר, יצרנים עשויים להציע מחירים שליליים כדי לתמרץ צרכנים סיטונאים להוריד את עודפי החשמל מהרשת ולהימנע מעומס יתר על המערכת לאחר שהמדינות הגיעו לגבול של מה שהן יכולות להשתמש או לייצא. למרות שתושבי אירופה נהנו מהתופעה האביבית החסכונית, המצב הנוכחי מדגיש את הצורך בהגדלת קיבולת אחסון האנרגיה בעולם, במקביל להגדלה המשמעותית של קיבולת האנרגיה המתחדשת. למרות ששוק אגירת האנרגיה (למשל על ידי סוללות) גדל, האצה בתחום הכרחית, כדי שיתאפשר לאגור את האנרגיה המיוצרת במהלך היום ולהשתמש בה בלילה או במועדים שבהם ישנה דרישה גבוהה במיוחד לחשמל.
התקנות האנרגיה המתחדשת בעולם הגיעו בשנת 2022 לשיא חדש, בעיקר בשל פלישת רוסיה לאוקראינה. מחירי הגז הגואים והחשש מפני מחסור באנרגיה הובילו מדינות רבות להתקין בזריזות קיבולת גדולה של אנרגיה מתחדשת ולשדרג גם את תוכניות ההתמודדות שלהן עם משבר האקלים, כך שיעדים שסומנו לעתיד בתחום האנרגיה המתחדשת – יוקדמו. לפי דו"ח ארגון האנרגיה הבינלאומי שפורסם בשבוע שעבר, ההשקעה באנרגיה נקייה מתחדשת בעולם צפויה לעקוף השנה את ההשקעה במקורות אנרגיה מזהמים (פחם, נפט וגז).
לפי הצפי, בשנת 2023 יושקעו כ-1.7 מיליארד דולר במקורות אנרגיה מתחדשים, כלי רכב חשמליים, אנרגיה גרעינית, שדרוג רשתות, אחסון וטכנולוגיות אחרות עם פחמן נמוך, ובמקביל ההשקעות בפחם, גז ונפט יעלו לקצת יותר ממילארד דולר. ״לראשונה בהיסטוריה, כמות ההשקעה באנרגיה המופקת משמש גבוהה יותר מהסכום ההשקעות בהפקת נפט. זה אולי סמלי אבל זה מאוד חשוב כי זה מראה את הגאות מתהפכת. אנרגיה נקייה נעה מהר - מהר יותר ממה שאנשים רבים מבינים. זהו שינוי דרמטי שיהיו לו השלכות על שווקי האנרגיה ושינויי האקלים. בעיניי זה מאוד מרגש", אמר מנכ"ל הסוכנות, פתיח בירול.
לפי דו"ח של מכון המחקר אמבר, 12% מהחשמל בעולם ב־2022 הופקו באמצעות פאנלים סולאריים או טורבינות רוח ו־39% ממקורות אנרגיה ירוקים. באיחוד האירופי, רוח ושמש סיפקו שיא של 22.3% מהחשמל בשנת 2022, יותר מגז (19.9%) או מאנרגיה גרעינית (21.9%), וללא חישוב של מקורות אנרגיה נוספים דוגמת חשמל הידרואלקטרי. ומה בישראל? בישראל בקושי הצליחו הרשויות להגיע לייצור של 10% אנרגיה מתחדשת ברשת החשמל בשנת 2022, יעד שהוצב לשנת 2020. גם יעדיה העתידיים של ישראל נחשבים לנמוכים בהשוואה עולמית, והיא אף לא צפויה לעמוד בהם. לפי דוח ה-OECD שפורסם היום, ללא שינוי משמעותי, ישראל תכשל ביעד ה-30% אנרגיה מתחדשת שהציבה לעצמה בסוף העשור. לפי הערכות המשרד להגנת הסביבה, בשנה זו ייוצר רק 19% חשמל מאנרגיה נקייה.