לפחות 85 נמחצו למוות באירוע חלוקת תרומות בתימן: "קיבלו 9 דולר לאדם"
לפחות 85 נמחצו למוות באירוע חלוקת תרומות בתימן: "קיבלו 9 דולר לאדם"
עדי ראייה סיפרו כי מאות נדחקו לבית ספר כדי לקבל תרומות לרגל סוף חודש הרמדאן בעיר הבירה צנעא, ואז מורדים חות'ים ירו באוויר ופגעו בחוט חשמל - מה שגרם לבהלה. משרד הפנים הודיע כי מארגני האירוע עוכבו לחקירה. 80% מאזרחי תימן, שנקרעת במלחמת אזרחים מ-2014, זקוקים כיום לסיוע הומניטרי
לפחות 85 בני אדם נמחצו למוות ועוד 322 נפצעו הלילה (בין רביעי לחמישי) במהלך אירוע צדקה בצנעא בירת תימן, שנשלטת בידי המורדים החות'ים. כך אמרו גורמים חות'ים רשמיים לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP. שני עדי ראייה שלוקחים חלק בפעולות החילוץ במקום אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי מאות בני אדם נדחקו לבית ספר כדי לקבל תרומות, שעמדו על כ-5,000 ריאל תימני לאדם - כתשעה דולרים. לפי עדי ראייה נוספים, מורדים חמושים ירו באוויר כדי לנסות להשתלט על הקהל, אך היריות פגעו בחוט חשמל שהתפוצץ - מה שגרם לבהלה, ובסופו של דבר לאסון.
הנפגעים בתקרית פונו לבתי חולים בקרבת מקום, ושני מארגני האירוע עוכבו לחקירה. כך נמסר ממשרד הפנים שבשליטת החות'ים בהודעה רשמית שפורסמה בסוכנות הידיעות "סאבא" ששייכת למורדים, ובה צוין כי האירוע כלל חלוקת תרומות בידי סוחרים לרגל הימים האחרונים של חודש הרמדאן. בתימן, אנשי עסקים ועשירים מחלקים פעמים רבות כסף ואוכל לנזקקים בימי הרמדאן. משרד הפנים כינה את חלוקת הכספים "אקראית", והאשים כי היא לא תואמה עם הרשויות המקומיות. ברשת CNN דווח כי ראש המחלקה הפוליטית העליונה של החות'ים הורה לפתוח בחקירת האסון.
גורם ביטחון בעיר הבירה אמר שכ-50 מהפצועים במצב קשה, וכי "נהרגו גם נשים וילדים". המורדים מיהרו לאטום את הכניסה לבית הספר שבו קרה האסון, ומנעו גישה למקום, כולל מעיתונאים. כמו כן, הם הודיעו כי ישלמו כ-2,000 דולר פיצויים למשפחות שאיבדו את יקיריהן באסון, וכ-400 דולר לכל אחד מהפצועים.
תימן היא המדינה הענייה ביותר בחצי האי ערב, והיא נקרעת מאז 2014 במלחמת אזרחים שפרצה כשהחות'ים - שיעים שנתמכים על-ידי איראן - השתלטו על צנעא ועל שטחים רבים בצפון המדינה. ממשלת תימן, שמקבלת את הכרת הקהילה הבינלאומית, נמלטה לדרום. יותר מ-150,000 לוחמים ואזרחים נהרגו עד כה במלחמה, ובתימן התפתח משבר הומניטרי שנחשב לאחד הקשים בעולם, עם מיליוני אנשים שנעקרו מבתיהם וסובלים ממגפות, מחסור במי שתייה ורעב חריף. לפי הערכות, 80% מהאוכלוסייה זקוקה לסיוע הומניטרי. באזורים רבים שנשלטים על ידי המורדים, עשרות עובדי ציבור לא קיבלו תשלום במשך חודשים.
המלחמה נתפסת במידה רבה כ"מלחמת פרוקסי" (מלחמת שליחים) בין סעודיה, הנחשבת למנהיגת העולם הסוני, לאיראן, מנהיגת השיעים שהחות'ים הם בעלי בריתה. במהלך המלחמה משתמשים המורדים בנשק שמוזרם אליהם מאיראן, וביצעו שלל תקיפות מל"טים וטילים בשטחה של סעודיה.
בשבוע שעבר, משלחות מסעודיה ועומאן הגיעו לצנעא כדי לנהל מגעים עם המורדים על סיום מלחמת האזרחים. גורמים שבקיאים בפרטים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי השיחות בין הסעודים לחות'ים מתמקדות בפתיחה מלאה של הנמלים שנמצאים בשליטת המורדים ושל נמל התעופה בצנעא, תשלום משכורות לעובדי מדינה, מאמצי השיקום של תימן ולוח הזמנים של יציאת הכוחות הזרים מהמדינה. הביקור בצנעא מעיד על התקדמות במגעים לסיום המלחמה, שנערכים בתיווכה של עומאן.
הצדדים המנהלים את המגעים מנסים לחדש את הפסקת האש שהושגה בתיווך האו"ם, ותוקפה פג כבר בחודש אוקטובר. בשבועות האחרונים, בעקבות חידוש היחסים בין איראן לסעודיה, השיחות צברו תאוצה. גורם בממשלת תימן אמר לסוכנות הידיעות AFP שהסעודים והחות'ים סיכמו עקרונית על הפסקת אש של חצי שנה, שתסלול את הדרך למו"מ על המציאות בתימן אחרי המלחמה.