סגור
אוכלוסיית הודו
אוכלוסיית הודו (צילום: EPA)

סין, מאחורייך: הודו צפויה להפוך למדינה המאוכלסת בעולם

ב-2023 צפויה הודו למנות 1.4 מיליארד תושבים ולעקוף את סין, שכן לפי ההערכות אוכלוסיית סין צפויה להתחיל להתכווץ כבר בשנה הבאה - כך לפי דו"ח חדש של האו"ם. עוד מעריכים כי בנובמבר הקרוב ימנה כדור הארץ כבר 8 מיליארד אנשים. עם זאת, שיעור צמיחת האוכלוסיה עמד בשנה שעברה על 1% - הנמוך ביותר מאז תחילת המדידה ב-1950

הודו צפויה להפוך כבר בשנה הבאה למדינה המאוכלסת בעולם ולעקוף את סין עם 1.4 מיליארד תושבים, כך לפי דו"ח חדש שערכו באו"ם.
ההערכה היא כי בנובמבר הקרוב ימנה כדור הארץ כבר 8 מיליארד אנשים. עם זאת, שיעור צמיחת האוכלוסייה נמוך מכפי שהיה - הצמיחה בשנה שעברה עמדה על פחות מ-1% והייתה הנמוכה ביותר מאז 1950. בכל זאת, בדו"ח מעריכים כי האוכלוסיה תטפס לשיא של 10.4 מיליארד אנשים ב-2080 ולאחר מכן תחל ירידה.
לפי הדו"ח, התרחבות האוכלוסייה העולמית אינה מאוזנת, וב-30 השנים הבאות יותר ממחצית הצמיחה תגיע משמונה מדינות בלבד: קונגו, מצרים, אתיופיה, הודו, ניגריה, פקיסטן, הפיליפינים וטנזניה.
במקביל, בחלק מהמדינות המפותחת יחוו התכווצות באוכלוסיה על רקע ירידת שיעור הילודה מתחת ל-2.1 ילדים לאישה. לפי הדו"ח, ב-61 מדינות האוכלוסיה תתכווץ בישעור של 1% לפחות עד 2050. בדומה, בסין שבה שיעור הילודה הוא מהנמוכים בעולם ועומד על 1.15 ילדים לאישה, מעריכים כי האוכלוסיה תתחיל להתכווץ כבר בשנה הבאה – מוקדם בהרבה מכפי שהעריכו עד כה, זאת על אף שבמדינה ביטלו ב-2016 את מדיניות ילד אחד ואף השיקו תמריצים לעידוד זוגות ללדת שני ילדים ומעלה.
לעומת זאת, בהודו האוכלוסיה ממשיכה להתרחב, ולכן ההערכה היא שתהפוך בעוד שנה למדינה המאוכלסת בעולם. באירופה התכווצה האוכלוסייה בשנה שעברה ב-1.4 מיליון אנשים – הירידה החדה ביותר שנרשמה מאז החל התיעוד ב-1950, שמשקפת עלייה במקרי המוות, ירידה בילודה והגירה נמוכה יותר בשל המגפה.
אולם לדבריו של ג'ון ווילמות', המנהל של חטיבת האוכלוסייה במחלקה לכלכלה ולחברה באו"ם, הסיבה להתכווצות אינה המגפה אלא שיעור הילדוה "שנמוך למדי בכמעט כל מדינות אhרופה כבר מספר עשורים, וזה אומר שאין הרבה צעירים".
הודות לתרופות ולהתפתחות המדע, תוחלת החיים צפויה לעמוד ב-2050 על 77.2 שנים. פירוש הדבר הוא ששיעור האנשים מעל גיל 65 באוכלוסיה יטפס מ-10% השנה ל-16% ב-2050, מגמה שעלולה לפגוע בצמיחה הכלכלית ובמימון הציבורי.