מחאה אלימה בירדן נגד מחירי הדלק: קצין נורה למוות, אפליקציית טיקטוק הושבתה
מחאה אלימה בירדן נגד מחירי הדלק: קצין נורה למוות, אפליקציית טיקטוק הושבתה
עשרות אלפים יצאו להפגין בכמה ערים, כולל בבירה עמאן, במחאה על עליית מחירי הדלק ויוקר המחיה - שבועיים אחרי שנהגי המשאיות, המוניות והאוטובוסים הכריזו על שביתה. בעיר מעאן נורה למוות סגן מפקד תחנת המשטרה. המלך עבדאללה: "מי שישתמש בנשק נגד המדינה יטופל בחומרה"
עשרות אלפי בני אדם יצאו היום (שישי) להפגין במספר ערים בירדן, כולל הבירה עמאן, במחאה על עליית מחירי הדלק ויוקר המחיה. במספר מוקדים ההפגנות התפתחו לעימותים אלימים שבהם אף בוצע ירי חי. בעיר מעאן שבדרום המדינה נורה בלילה למוות סגן מפקד תחנת המשטרה המקומית.
גל המחאה בירדן החל כבר לפני כשבועיים, אך עד הלילה לא נרשמו אירועים חריגים או עימותים עם כוחות הביטחון. במהלך היום פרסמו אזרחים ירדנים רבים תמונות וסרטוני מחאה בטיקטוק - מה שהוביל את הרשויות בממלכה להשבית את האפליקציה.
המלך עבדאללה התייחס היום למחאות ולמותו של קצין המשטרה, עבד אל-רזאק אל-דלאביח, שאת משפחתו גם הגיע לבקר. "מי שישתמש בנשק נגד המדינה ויפגע ברכוש הציבור ובזכויותיו יטופל בחומרה", אמר המלך. הוא הדגיש כי "אלימות ומעשי ונדליזם פוגעים קשות בביטחון המולדת, והמדינה לא תאפשר זאת. תקיפה של אנשי שירותי הביטחון אינה מקובלת".
לצד הדברים הללו, התייחס המלך עבדאללה גם לקושי הכלכלי של האזרחים: "להם יש זכות להביע את דעתם בדרכי שלום ובמסגרת החוק, ולכן מוסדות המדינה ינקטו בכל האמצעים על מנת לפעול נגד פורעי החוק".
על רקע דיווחים של משתמשים בירדן על נפילות של אפליקציית הטיקטוק, אישר הערב הביטחון הכללי בירדן כי האפליקציה הושבתה "לפרק זמן קצר" משום ש"נעשה בה שימוש לרעה והופצו בה תכנים מסיתים ומעודדי אלימות". כבר במהלך הלילה, אז הפיצו רבים תיעודים של ההפגנות והעימותים באמצעות האפליקציה, היו דיווחים על קשיים בהתחברות ובשימוש בה.
המחאות החלו בעיקר בדרום ירדן. תחילה הפגינו נהגי המשאיות והכריזו על שביתה, ובהמשך הצטרפו אליהם גם נהגי המוניות ונהגי האוטובוסים. בכמה ערים נסגרו החנויות לאות מחאה ביום רביעי האחרון.
חרף הדיווחים בירדן על הסכם בין הממשלה למפגינים שנועד להרגיע את השטח, יצא ראש ממשלת ירדן בישר אל-חסאוונה בהצהרה שהרגיזה אותם עוד יותר - וטען ש"למדינה אין יכולת לסבסד את הדלק".
שר הפנים הירדני, מאזן אל פראיה, התייחס לאירועים: "מעבר לנזק בגוף ולאבדות, האירועים האחרונים פוגעים קשה בכלכלה הירדנית. יש כבר נזקים גדולים למגזר העסקי הפרטי, יש לנו הרבה תעשיות שזקוקות לחומרי גלם שמגיעים מעקבה וכרגע הם לא מקבלים אותם בגלל השביתה".