סגור
ריאד סלאמה סאלמה נגיד הבנק המרכזי של לבנון
ריאד סלאמה נגיד הבנק המרכזי של לבנון (צילום: Hasan Shaaban / Bloomberg)

צרפת הוציאה צו מעצר נגד נגיד הבנק המרכזי של לבנון

ריאד סלאמה חשוד במעילה של 300 מיליון דולר מכספי הציבור, ומתנהלות נגדו חקירות במספר מדינות. צו המעצר נגדו הוצא לאחר שלא הגיע לתשאול בפריז. ברקע החשדות הקריסה הפיננסית של לבנון ב-2019 שדירדרה שני שלישים מתושבי המדינה אל מתחת לקו העוני

צרפת הוציאה צו מעצר נגד נגיד הבנק המרכזי של לבנון, ריאד סלאמה, זאת לאחר שלא הופיע אתמול (ג') לתשאול של הרשויות במסגרת חקירה על האשמות בשחיתות והלבנת הון, כך לפי דיווח בפייננשל טיימס.
התובעים בצרפת חוקרים את סלאמה וכן את אחיו ומקורב נוסף בחשד שהלבינו מאות מיליוני דולרים של הון ציבורי לרווחתם האישית. החקירות נגד סלאמה, שנחשב בעבר לאשף פיננסי שעזר לייצב את מצבה הפיננסי של לבנון, החלו לאחר הקריסה הפיננסית של המדינה ב-2019, שדחפה כשני שלישים מהאוכלוסייה אל מתחת לקו העוני.
כעת מתנהלות נגד סלאמה (72) חקירות בלבנון ובעוד חמש מדינות באירופה בחשד לפשעים פיננסיים. עם זאת, הוא עדיין זוכה לתמיכה של מרבית המנהיגים הפוליטיים בלבנון. סלאמה ואחיו, ראג'ה סלאמה, מכחישים את ההאשמות נגדם. הוא טוען להגנתו שצבר את הונו האישי מעבודתו הקודמת כבנקאי השקעות ומירושה משפחתית.
אדם המקורב לחקירה אמר כי סבירות נמוכה שבלבנון יצייתו לצו המעצר. סלאמה מסר בתגובה כי צו המעצר הוא "הפרה של החוקים" וכי בכוונתו לערער על ההחלטה. הוא האשים את השופט הצרפתי האחראי על החקירה ב"מוסר כפול".
סלאמה זומן לחקירה שהייתה אמורה להתקיים ביום שלישי, ומטרתה הייתה לקבוע האם יש מספיק ראיות להגשת כתב אישום נגדו. אולם לפי המקורב, מכיוון שנעדר מהתשאול לא ניתן היה להגיע להחלטה בעניין.
כהונתו של סלאמה בבנק המרכזי של לבנון אמורה להסתיים ביולי, ואף שהכריז כבר כי בכוונתו לפרוש, לא מונה לו מחליף ולא נראה שלממשלת המעבר יש סמכות לעשות זאת, כך שעולה האפשרות שיתבקש להאריך את הכהונה.
החקירות האירופיות מתבססות על חקירה שוויצרית שנפתחה לפני למעלה משנתיים. החשד היה שסלאמה ואחיו מעלו ביותר מ-300 מיליון דולר מכספי הבנק המרכזי בשנים 2002-2015 באמצעות עסקאות לחברת אוף-שור. בשוויץ חשדו שהחברה, הנקראת פורי אסושיאטס, הייתה בשליטתו של ראג'ה. מעל 300 מיליון דולר הועברו מהחברה לחשבונות בנק שוויצרים שבבעלות האחים. במרץ אשתקד הקפיאה הזרוע השיפוטית של האיחוד האירופי (Eurojust) נכסים בשווי 130 מיליון דולר הקשורים לחקירות, וזאת בשל החקירות המתמשכות בלוקסמבורג, צרפת וגרמניה. סלאמה ערער על ההחלטה.