סגור
ראש ה־ FTC לינה קאן
ראש ה־ FTC לינה קאן. ביטול הסעיף יאפשר הקמת 8,500 סטארטאפים חדשים בשנה (צילום: Graeme Jennings/Washington Examiner/Bloomberg)

נציבות הסחר אוסרת על מעסיקים בארה"ב להחתים עובדים על סעיפי אי תחרות

לפי הערכות ה-FTC, כ-30 מיליון עובדים בארה"ב מוגבלים בשל סעיפי אי תחרות ונמנעת מהם האפשרות להחליף עבודות ולשפר את השכר והתנאים. "לעובדים צריכה להיות הזכות לבחור עבור מי הם רוצים לעבוד", הגיב ביידן

נציבות הסחר הפדרלית (FTC) הצביעה בעד חוק שאוסר על חברות בארה"ב לחייב את העובדים לחתום על חוזים עם סעיפי אי תחרות. החלטה שצפויה להשפיע על עשרות מיליוני עובדים, כך לפי דיווח ב-CNN.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שיבח על ההחלטה. "ה-FTC פועל נגד הסכמי אי תחרות שבהם משתמשים מעסיקים כדי למנוע מהעובדים שלהם להחליף עבודות גם אם בעבודה החדשה ירוויחו קצת יותר כסף או שהתנאים בה טובים יותר. לעובדים צריכה להיות הזכות לבחור עבור מי הם רוצים לעבוד", מסר.
מנגד, בלשכת המסחר האמריקאית כבר הודיעו כי יגישו בשבוע הבא תביעה נגד ה-FTC בשל מה שלטענתם הוא הפרה של הסמכות האדמיניסטרטיבית של הוועדה.
לפי הערכות ה-FTC, כ-30 מיליון אנשים שהם אחד מכל חמישה עובדים בארה"ב, מוגבלים על ידי סעיף אי תחרות בחוזי העבודה שלהם. "סעיפי אי תחרות שומרים על שכר נמוך, מדכאים רעיונות חדשים ושוללים מהכלכלה האמריקאית דינמיות, כולל מיותר מ-8,500 סטארטאפים חדשים שאפשר יהיה להקים בשנה לאחר ביטול סעיפי אי התחרות", מסרה יו"ר ה-FTC לינה קאן. בהתאם ב-FTC הגדירו את הסעיף הזה כ"נצלני ופועל בדרכי כפייה". לטענת הוועדה, חברות המעוניינת להגן על הסודות המסחריים שלהן ועל מידע סודי אחר יכולות לעשות זאת באמצעות סעיפי סודיות.
לפי החוק החדש, לא ניתן יהיה לאכוף סעיפי אי תחרות קיימים החל מכניסתו לתוקף 120 ימים לאחר רישומו. אם כי, החוק כן מותיר על כנם סעיפי אי תחרות בחוזי עבודה של מנהלים בכירים המוגדרים כעובדים המרוויחים יותר מ-151,164 דולר בשנה ונמצאים בעמדה של "קביעת מדיניות".
לפי הערכות ה-FTC, איסור הסעיף יעלה את השכר וההטבות בעשור הקרוב ב-488 מיליארד דולר, שהם העלאה של 524 דולר בשנה לשכר של העובד הממוצע. עם זאת, יישום החוק קרוב לוודאי שיידחה בשל תביעות שיגישו ארגונים עסקיים, ואולי אף יבוטל לגמרי. "הם מנסים לפקח על התנהלות עסקית עתיקה בכל הכלכלה", התלונן דריל ג'וספר, היועץ המשפטי של לשכת הסחר האמריקאית. ניל בראדלי, מבכירי הלשכה הוסיף כי אם החוק יזכה באישור בית המשפט הוא פותח "תיבת פנדורה, שתאפשר להם לעשות מיקרו ניהול לכל אספקט בכלכלה".