פרשנותפסגת המנהיגים הווירטואלית I2U2: איתות לסין, קריצה לסעודיה
פרשנות
פסגת המנהיגים הווירטואלית I2U2: איתות לסין, קריצה לסעודיה
מנהיגי ארצות הברית, ישראל, איחוד האמירויות והודו סיכמו על פרויקטים בתחום ביטחון המזון והאנרגיה המתחדשת, ובהם הקמת פארקים לתעשיות המזון בהודו והפקת חשמל תוך התבססות על אנרגיה סולארית ורוח במדינה. הברית נועדה לחזק את הודו במאבקה מול סין, ולעגן את שילובה של ישראל באזור
מנהיגי ארצות הברית, ישראל, איחוד האמירויות והודו ערכו היום פסגה וירטואלית היסטורית ונדירה במסגרת יומו השני של ביקור הנשיא ג'ו ביידן באזור. הקואליציה החדשה, המכונה I2U2, סיכמה במפגש על ביצוע שורת פרויקטים בתחום ביטחון המזון והאנרגיה המתחדשת – שני תחומים הנמצאים גבוה בסולם העדיפויות של הממשל האמריקאי הנוכחי. בהודעת המנהיגים שפורסמה בעקבות המפגש נכתב כי הם תומכים בשילובה של ישראל באזור – עוד קריצה לתחנה הבאה במסע המזרח-תיכוני של ביידן, סעודיה שעדיין מסרבת להכריז על נורמליזציה מלאה וגלויה עם ישראל.
בין הפרויקטים שהוזכרו וממחישים את שיתוף הפעולה בין ארבע המדינות – הקמת פארקים לתעשיות המזון בהודו בהשקעה של 2 מיליארד דולר מהאמירויות. הודו תהיה זו שתעמיד את התשתיות עבור הפרויקט, ויזמים מישראל ומארצות הברית יהיו אחראים על הטמעת הטכנולוגיות הדרושות לו. בדומה לכך התחייבו המנהיגים להקים בהודו פרויקט להפקת חשמל תוך התבססות על אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח.
יציקת התוכן ב-I2U2 ומחויבות האמריקאים כלפיו נועדה בראש ובראשונה לחזק את הודו כמשקל נגד לסין, בה רואה הממשל הנוכחי איום. לפי התפיסה האמריקאית, הברית הזו יכולה גם לעגן את האינטגרציה של ישראל באזור. הפסגה הווירטואלית התקיימה אף שבין וושינגטון לדלהי ישנה מתיחות מסוימת מאחר שההודים מנצלים את הסנקציות המערביות על רוסיה כדי להפוך לשוק היצוא הראשי של הנפט הרוסי.
במידה מסוימת הפסגה בה השתתף נשיא האמירויות מוחמד בן זאיד ביחד עם הנשיא ביידן היא עוד עדות להתקרבות בין המדינות אחרי הרוחות הקרירות שנשבו ביניהן לאחר כניסת הממשל החדש לבית הלבן. האמירויות כמו סעודיה היא אחת המדינות הבודדות שיכולה לסייע בהזרמת עוד נפט לשוק ובכך לסייע בהורדת המחירים. לאמירתים אפשרות להזרים עוד כ-600 אלף חביות ביום בתוך זמן קצר, וסביר שביידן בפסגה עם המנהיגים הערביים בסעודיה במהלך סוף השבוע יעלה את הבקשה הזו. הנשיא האמריקאי יכול לשאוב עידוד מסוים מדברים שאמר אמש בן זאיד בהקשר זה. בנאומו הראשון לאומה מאז נכנס לתפקיד הצהיר בן זאיד כי ארצו "תמשיך במאמציה לתמוך בביטחון האנרגטי העולמי".