תמריצי הענק לא יספיקו: כלכלת סין צפויה להתכווץ ב־2025
תמריצי הענק לא יספיקו: כלכלת סין צפויה להתכווץ ב־2025
הבנק העולמי הצטרף לתחזיות בנקים מובילים והזהיר כי הצמיחה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם תאט בשנה הבאה ל־4.3% מקצב של 4.8% הצפוי השנה. אכזבה מהיקף התמריצים שתזרים הממשלה עד סוף השנה קטעה את הראלי בבורסה המקומית והביאה לצניחות חדות
בבנק העולמי לא התרשמו מחבילת התמריצים שחשפה ממשלת סין בחודש שעבר, והזהירו כי הצמיחה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם תמשיך את מגמת ההיחלשות גם בשנה הבאה.
לפי תחזית הבנק העולמי שפורסמה שלשום, הצמיחה בסין תרד בשנה הבאה ל־4.3% מהתרחבות מוערכת של 4.8% השנה. מדובר בשיעור צמיחה נמוך מיעד ה־5% שהציבה הממשלה, והנמוך ביותר זה עשורים. תחזית הבנק העולמי נמוכה מתחזית כלכלני סוכנות בלומברג, שהעריכו כי הצמיחה תאט ב־2025 ל־4.5%.
הבנק העולמי מצטרף בכך לשורה של בנקי השקעות, שהורידו בחודש שעבר את תחזית הצמיחה שלהם לסין. כך, בבנק אוף אמריקה הורידו את התחזית ל־4.8% מתחזית קודמת של 5%, בעוד הבנק הקנדי TD סקיוריטיז הוריד את התחזית מ־5.1% ל־4.7%. האנליסטים בבנק אוף אמריקה ציינו את הקשיים שממשיכה לחוות הכלכלה הסינית, כמו גם "בעיה של ביטחון". בדומה, בסיטיגרופ הזהירו כי קיים סיכון שכלכלת הענק לא תעמוד ביעד הצמיחה. עוד בחודש יולי, גולדמן זאקס הוריד את התחזיות אל מתחת ל־5% בעקבות פרסום נתוני הצמיחה של הרבעון השני, שעמדו על 4.7%. להערכת UBS, השנה תעמוד הצמיחה על 4.6% ובשנה הבאה תיחלש ל־4%. "במדיניות הנוכחית, הצמיחה היא עדיין בתוך סדרי העדיפויות, אך בחשיבות פחותה מכפי שהיתה בעבר", אמר ל"פייננשל טיימס" נינג זהאנג מ־UBS. "הממשלה עדיין לא מוכנה לעשות כל שנדרש כדי להחיות את הכלכלה", ציין. עם הסיבות להאטה מונים כלכלנים את המשבר המתמשך במגזר הנדל"ן כמו גם מגמת הדפלציה.
הבנק העולמי הזהיר כי ההאטה הצפויה בסין תשפיע על נתוני הצמיחה באזור מזרח אסיה והפסיפיק, כשהוא מונה מדינות כמו אינדונזיה, אוסטרליה ודרום קוריאה. הצמיחה האזורית צפויה להאט ל־4.4% בשנה הבאה מ־4.8% השנה.
"במשך שלושה עשורים הצמיחה בסין היטיבה גם עם שכנותיה, אך היקף התמריץ הזה מצטמצם", נכתב בדו"ח הדו־שנתי של הבנק העולמי. "התמיכה המוניטרית שפורסמה לאחרונה עשויה להאיץ את הצמיחה בטווח הקרוב, אך צמיחה ארוכת טווח תהיה תלויה ברפורמות מבניות עמוקות יותר", סיכמו. הבנק העולמי התייחס לתוכנית שפרסם בחודש שעבר נגיד הבנק המרכזי של סין, שכללה בעיקר מהלכים כמו הורדות ריבית והטבות לרוכשי בתים. "בהתחשב בזמן שנותר ליישום המדיניות הפיסקאלית, נראה שרוב הצעדים והנפקות האג"ח יימשכו אל תוך השנה הבאה, ואפילו אז, ייתכן שהצרכנים לא ימהרו לבצע הוצאות", אמר אדיטיה מאטו, הכלכלן הראשי של הבנק העולמי לאזור מזרח אסיה והפסיפיק.
עידוד ביקושים מקומיים
הציפייה לתוספת תמריצים פיסקאליים להמשך חיזוק הכלכלה, בשילוב הודעת הוועדה האחראית על התכנון הכלכלי בסין על קיומה של מסיבת עיתונאים, הובילה אתמול בפתיחת המסחר — לאחר חופשת "שבוע הזהב" הסינית — לעליות החדות ביותר זה למעלה משנתיים. אולם, העליות התמתנו לאחר שהמשקיעים התאכזבו ממסיבת העיתונאים, שלא סיפקה פרטים חדשים על הצעדים הצפויים. כך, מדד הנג סנג בהונג קונג סגר בירידה של 9.4%, הביצועים הגרועים ביותר מאז אוקטובר 2008. הירידות התפשטו גם לסחורות תעשייתיות כמו נפט ומתכות, כשהנחושת נחלשה בקרוב ל־2% והאלומיניום ב־2.6%.
במסיבת העיתונאים המיוחלת חשף ג'נג שנג'י, יו"ר הנציבות הלאומית לפיתוח ורפורמות, כי הממשלה תנפיק בשנה הבאה אג"ח ממשלתיות ארוכות טווח וכי בכוונתה להקצות 200 מיליארד יואן (28 מיליארד דולר) להוצאות ולהשקעות עד סוף השנה. כמו כן, הוא התחייב כי המדיניות תמשיך לתעדף עידוד צריכה וביקושים מקומיים והוסיף כי הוא "סמוך ובטוח" שהכלכלה תעמוד השנה ביעד הצמיחה של 5%. ברקע התחזית האופטימית, מדד ביטחון הצרכנים הסיני נמצא עדיין בשפל של כל הזמנים, וטרם התאושש מהצניחה החדה שנרשמה ברקע סגרי הקורונה לפני שנתיים.
"השוק ציפה ליותר", אמרה ל־BBC אליסיה גרסיה־הררו, הכלכלנית הראשית לזירת אסיה בבנק ההשקעות נטיקסיס. "השוק מגיב להיעדר תמריצים פיסקאליים. לא הייתי מארגנת מסיבת עיתונאים רק כדי לא להכריז על שום דבר חדש", ציינה. כך, הציפייה היתה לחבילת תמריצים בגובה של יותר מטריליון יואן (142 מיליארד דולר), כשחלק מהפרשנים המקומיים אף דיברו על חבילה פוטנציאלית של יותר מ־10 טריליון יואן, המקבילים לכ־8% מהתמ"ג של 2023.
הסכנה בניצחון של טראמפ
רק לפני שבועיים נהנו השווקים הסיניים מרצף עליות חדות שנמשכו קרוב לשבוע, זאת על רקע חשיפת התמריצים. אולם, הראלי נקטע בשל היציאה לחופשת שבוע הזהב לציון חגיגות יום העצמאות הסיני ה־75. בחמשת הימים עד החופשה זינק מדד 300 CSI ביותר מ־25% ומחק את ההפסדים של 14 החודשים הקודמים. בעקבות העליות הללו, סוחרים התבדחו ברשתות החברתיות שכדאי אולי לבטל את החופשה, כדי שיוכלו להמשיך ולרכוש מניות.
ברקע תחזיות הבנק העולמי, ניצחון אפשרי של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארצות הברית בחודש הבא מציב איום נוסף על הצמיחה הסינית. טראמפ, שפתח במלחמת הסחר עם סין בקדנציה הראשונה שלו, כבר איים להעלות את המכסים על כלל היבוא מסין.
תוכנית התמריצים סיפקה תקווה מסוימת לשוק הנדל"ן למגורים
התחזיות של בנקים עולמיים להתכווצות הכלכלה הסינית מגיעות על רקע סימנים ראשונים להתאוששות פוטנציאלית בשוק הנדל"ן.
במהלך חופשת "שבוע הזהב" לציון יום העצמאות ה־75 של סין החודש, מכירות הבתים רשמו עלייה, זאת בעקבות הצגת תוכנית התמריצים הממשלתית — על כך דיווחה התקשורת הסינית בסוף השבוע האחרון. עם המהלכים שנועדו לאושש את שוק הנדל"ן השרוי במשבר חמור, נמנים הפחתת גובה המקדמה לרכישת בית כמו גם הורדת הריבית על משכנתאות.
במהלך ימי החופשה, מספר הביקורים במשרדי מכירות של בתים, המשקף את הנכונות לרכוש בית, גדל במידה משמעותית. במקביל, המכירות של בתים באזורים רבים רשמו עליות "ברמות שונות". למעלה מ־50 ערים הציגו תוכניות לתמרוץ שוק הנדל"ן, בעוד קרוב ל־2,000 פרויקטים של כ־1,000 חברות נדל"ן השתתפו במבצעי קידום מכירות. כך לפי התקשורת הממשלתית שציטטה את המשרד לדיור ופיתוח עירוני וכפרי.
מספר הביקורים לאתרי הפרויקטים שהשתתפו במבצעי קידום המכירות טיפס ביותר מ־50% בחישוב שנתי בימי החופשה. בעיר שנז'ן בדרום סין, משרדי המכירות עבדו 24 שעות ביממה כדי למשוך קונים פוטנציאליים, והיקף העסקאות, כמו גם מספר האנשים שבאו לבדוק נכסים, "עלה משמעותית".
בחודש שעבר, העיר גואנגז'ו בדרום סין הודיעה כי היא מסירה את כל המגבלות על רכישות בתים, בעוד רשויות שנגחאי ושנז'ן דיווחו כי יקלו את המגבלות החלות על רוכשים פוטנציאליים שאינם מקומיים וגם יורידו את גובה המקדמה עבור רוכשי בית ראשון. המהלכים הללו הוצגו ימים ספורים אחרי שממשלת סין חשפה את תוכנית התמריצים הגדולה ביותר מאז פרוץ מגפת הקורונה, זאת בניסיון לחלץ את הכלכלה מסחרור דפלציוני ולהרחיקה מסכנת מיתון.